Afera "pašnjak"

Vrhovni sud potvrdio presudu: Bivši načelnik Vrbnika uvalu Petrina legalno prodao Ingrid de Frankopan

Fiore Vežnaver

Franjo Toljanić u sudskom procesu naglašavao da nije postupio protivno ni jednom hrvatskom zakonu / Foto Goran KOVAČIĆ/PIXSELL

Franjo Toljanić u sudskom procesu naglašavao da nije postupio protivno ni jednom hrvatskom zakonu / Foto Goran KOVAČIĆ/PIXSELL

Franjo Toljanić potpuno je oslobođen optužbe da je za svog mandata na čelu Vrbnika na sumnjiv način prodao 50.000 četvornih metara općinskog zemljišta poznatoj i uglednoj Šveđanki. Ingrid de Frankopan oslobođena je optužbe da ga je poticala na zlouporabu položaja i ovlasti. Vrhovni sud je ocijenio kako je vijeće suca Cvijetića pravilno zaključilo da nije dokazano da su počinili kaznena djela za koja se terete



RIJEKA – Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je presudu riječkog Županijskog suda kojom su u tzv. »slučaju pašnjak« oslobođeni optužbe Franjo Toljanić, 43-godišnji bivši načelnik Općine Vrbnik i predsjednik Općinskog vijeća, te 80-godišnja Ingrid de Frankopan, čija je obitelj poznata po tvrdnjama da preko supruga vuče korijene poznate hrvatske plemenitaške obitelji.


Suci Vrhovnog suda odbili su žalbu USKOK-a kao neosnovanu, te potvrdili presudu riječkog suda koji je oslobodio optužbe Toljanića da je za svog mandata na čelu općinskog vijeća zlouporabio svoj položaj i krivotvorio službene isprave te na sumnjiv način za 200.000 eura prodao 50.000 četvornih metara općinskog zemljišta poznatoj i uglednoj Šveđanki, o kojoj se i na Wikipediji može podosta pročitati. Odlukom Vrhovnog suda postala je pravomoćna oslobađajuća presuda i za Ingrid de Frankopan, protiv koje je definitivno odbačena optužba da je potaknula Toljanića na zlouporabu položaja i ovlasti.


Optužbe USKOK-a


USKOK je tvrdio da je Toljanić zlouporabio svoj položaj i pogodovao Frankopanima. Izneseno je niz optužbi na okolnosti u kojima je zemljište dobilo novog vlasnika, između ostalog, da je prodano kao poljoprivredno, iako se znalo da će uskoro postati građevinsko, s ugostiteljskom i turističkom namjenom, i imati mnogo veću vrijednost. U optužnici se navodilo da je Toljanić tijekom 2002. i 2003. godine, kao predsjednik vrbničkog Općinskog vijeća, postupao s ciljem da Ingrid de Frankopan omogući kupnju zemljišta u uvali Petrina na području Vrbnika i pribavi joj »znatnu nepripadnu imovinsku korist«. Optužba je tvrdila da je u prosincu 2002. godine raspisao natječaj kojim Općina Vrbnik prodaje zemljište, u biti pašnjak, bez odluke Općinskog vijeća i bez pribavljanja suglasnosti Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, i to po nerealnoj cijeni od 5 eura po kvadratu.





Ingrid de Frankopan na suđenju je isticala i da je Franjo Toljanić ugovor o prodaji nekretnine najprije poslao na odobrenje Državnom odvjetništvu, da je izvršena autorizacija ugovora.


– Ne znam tko će investirati u Hrvatsku, ako isto državno tijelo koje odobri ugovor poslije tvrdi da je ugovor nezakonit – ustvrdila je tijekom procesa De Frankopan, kazavši kako je uvjerena da se u pozadini nalazi nečiji privatni interes. Kroz kasnija pitanja ustvrdila je da se radi o interesima tajkuna, da bi na koncu rekla da je u pitanju gospodin »Đežić«. Poslije se razjasnilo da je problem u njenom slabijem hrvatskom i da se radi o Robertu Ježiću. Tvrdila je da se on zainteresirao za uvalu Petrina. Ponudio im je da mu preprodaju uvalu, ali su odbili. U tome je vidjela kasniji početak progona. Napominjala je da je njena obitelj nepristupačno zemljište, bez ikakve infrastrukture, platila 200 tisuća eura i porez, a nakon toga je investicija zaustavljena i pokrenut kazneni postupak.


– Tamo su već mogla biti dva-tri hotela, moglo se zaposliti puno ljudi – zaključila je na suđenju.


Ingrid de Frankopan dolazi iz obitelji koja se deklarira izdankom frankopanske plemićke loze. Rođena je u Stockholmu, ima švedsko i hrvatsko državljanstvo. U Wikipediji se može pročitati da je udana za princa Louisa de Frankopana Šubića Zrinskog, biznismena s podrijetlom iz hrvatskih plemićkih obitelji. Na sudu se predstavila kao profesorica međunarodnog prava, a ima odvjetnički ured u Londonu. Poznavatelji kažu da je besplatno branila generala Gotovinu, te da je u Vatikanu bila godinama savjetnica pape.



Tvrdilo se i da je jedina pristigla ponuda, i to Ingrid de Frankopan, stigla izvan roka, a Toljanić na sjednici vijeća propustio otvoriti formalno glasovanje o ponudi. Toljanića je USKOK optužio i da je izveo makinaciju sa zapisnikom. Tužiteljstvo je ukazivalo i da kupoprodajni ugovor nije na kraju sklopljen s Ingrid de Frankopan, nego tvrtkom u vlasništvu njene obitelji, koja nije bila sudionik natječaja. U USKOK-ovoj optužnici završno se podvlačilo da za Ingrid de Frankopan ostvarena korist višestruko veća od ugovorene kupoprodajne cijene, a k tome korist od od oko 92 tisuće kuna na ime izbjegavanja plaćanja poreza na promet nekretnina.


No, Vrhovni sud je ocijenio kako je vijeće riječkog suca Saše Cvijetića pravilno zaključilo kako nije dokazano da je dvoje optuženih počinilo kaznena djela za koja se terete. I drugostupanjski sud je pobio niz teza optužbe, ukazujući na transparetnost cijelog postupka oko prodaje zemljišta, kako je to naglašavao i sam Toljanić, a prihvatio i riječki sud, da je u objavljenom natječaju navedeno da je zemljište predviđeno za ugostiteljsko-turističku namjenu, s obvezama kupca u sufinanciranju i gradnji infrastrukture.


Pobijene optužbe


I suci Vrhovnog suda su naveli da je cijena od 5 eura po kvadratu, po koliko je prodano zemljište Frankopanima, daleko veća cijena od one po kojoj se prodavalo poljoprivredno zemljište na tom području (0,51 do 0,66 eura), a s druge strane, znatno niža od cijene građevinskog zemljišta (15 do 30 eura). Ostalo je dvojbeno je li na sjednici Općinskog vijeća došlo do glasanja o prodaji zemljišta, ali su nedvojbeno svi vijećnici bili upoznati s prodajom i svi su bili za prodaju, zbog višestruke koristi za vrbničku Općinu.



Franjo Toljanić je u procesu naglašavao da u prodaji zemljišta nije postupio protivno ni jednom hrvatskom zakonu. Isticao je, među ostalim, da je ugovorena i plaćena kupoprodajna cijena bila gotovo dvostruko veća od procjene koju je na zahtjev Općine ranije utvrdila Porezna uprava, a prije nje i sudski vještak. Ukazivao je i da mu je prije potpisivanja ugovora o kupoprodaji iz Državnog odvjetništva rečeno da je sve po zakonu. Toljanić je napomenuo i da je novi vlasnik namjeravao otvoriti novi hotel s pet zvjezdica, da se računalo zaposliti 70-100 ljudi.


Franjo Toljanić bivši je vrbnički općinski načelnik koji dolazi iz poznate vinarske obitelji, afirmirani je i ugostiteljsko-turistički djelatnik. Proteklog ljeta je u Vrbniku je otvorio Vinotel Gospoja. Karizmatik Zlatko Sudac mu je šogor.



Suci Vrhovnog suda prigovorili su da se u optužnici ne navodi koja bi to bila znatna imovinska korist za De Frankopan zbog koje bi Toljanić zlouporabio položaj. Zaključeno je da imovinska korist izbjegavanjem plaćanjem poreza, jer se u ulozi kupca na kraju nalazi tvrtka, a ne fizička osoba, nije ni u kakvoj vezi s inkriminiranim radnjama Toljanića. Podvlači se i da je Toljanić pribavio mišljenje jednog krčkog suca je li moguće ugovor o prodaji zemljišta sklopiti s tvrtkom sina Ingrid de Frankopan, iako nije bila sudionik natječaja, za što je dobio potvrdan odgovor, pod uvjetom da ona obveze i prava prenese na tu tvrtku.


Zaključci sudaca Vrhovnog suda potpuno su na tragu razmišljanja riječkog suda, vijeća suca Saše Cvijetića, koje je zaključilo kako nema dokaza da je bilo namjere da se počini kazneno djelo i nekome pogoduje. Za ovo djelo potrebno je postojanje izravne namjere optuženih, pa je i to bilo važno u konačnoj odluci. Iz obrazloženja te »riječke« presude jasno je bilo da je sud povjerovao obrani, i Franji Toljaniću i njegovom branitelju, odvjetniku Saši Jelušiću, koji su na sudu detaljno raščlanjivali spornu odluku o prodaji. Ukazivali su na niz dokumenata, ali i svjedoka koji su, suprotno tvrdnjama USKOK-a, potvrdili da Toljanić nije krivotvorio zapisnik, da zemljište nije prodao samovoljno, da je postojala suglasnost nadležnog ministarstva i da nema dokaza da je ponuda Ingrid de Frankopan stigla izvan roka.