Podignuta optužnica

Vlasnica i zaposlenica Doma za starije u Kostreni mjesecima uzimale novac od štićenice?

Slavica Kleva

Ilustracija, Foto: S. DRECHSLER

Ilustracija, Foto: S. DRECHSLER

Nataly Bilen, vlasnicu Obiteljskog doma za starije i nemoćne i Jelenu Polić, zaposlenicu, DORH tereti da su neovlašteno raspolagale ušteđevinom i navodno mirovinom štićenice. Također, tvrdi se i da su zadržale 85.278 kuna



RIJEKA Potkraj siječnja riječko Općinsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv dviju ženskih osoba zbog počinjenja kaznenog djela prevare, oglasivši optužnicu na službenim stranicama DORH-a.


Optužnicom su obuhvaćene Nataly Bilen (43) iz Kostrene i njezina zaposlenica Jelena Polić (26). Optužnicom se, koja nije pravomoćna, okrivljenicama stavlja na teret da su od travnja 2016. godine do 5. kolovoza 2016. godine, dakle u periodu od četiri mjeseca, zajedno i u dogovoru, Bilen kao vlasnica Obiteljskog doma za starije i nemoćne u Kostreni (Vrh Martinšćice 99) i Polić kao njezina zaposlenica u Domu, u nakani da se domognu nepripadne imovinske koristi raspolagale s mirovinom i ušteđevinom jedne njihove štićenice.


Narušeno zdravlje


Iako je korisnica doma u međuvremenu preminula, rođena je 1932. godine, nakon što je uslijedila kaznena prijava protiv vlasnice Doma, navodno od strane članova obitelji pokojnice prije dvije godine, istraga je u konačnici okončala podizanjem optužnice.




U optužnici se tvrdi da su osumnjičene bile svjesne da je njihova štićenica bila narušenog zdravstvenog stanja, kao i da su bile svjesne da je riječ o osobi starije životne dobi, te unatoč činjenici što su znale da nesretna žena ima neograničeno povjerenje u njih, iskoristile za prevarnu nakanu. Nataly Bilen i Jelenu Polić Općinsko odvjetništvo tereti da su neovlašteno raspolagale s ušteđevinom štićenice i navodno njezinom mirovinom, dakle gotovinom koju im je ona povjerila. Državno odvjetništvo tvrdi da se okrivljenice po naplaćenim troškovima režija i smještaja u domu zadržale za sebe preostali novčani iznos od 85.278,00 kuna. Kad optužnica postane pravomoćna, zakazat će se sudski postupak.


Deset štićenika


Na službenim stranicama Obiteljskog doma za starije i nemoćne osobe stoji kako Dom pruža usluge stalnog, dnevnog i privremenog smještaja te post-hospitalne rehabilitacije. Skrb o štićenicima doma vode medicinske sestre i njegovateljice uz nadzor specijalista obiteljske medicine, dok liječnici specijalisti ostalih grana medicine u Dom dolaze obavljati preglede konzilijarno, po potrebi.


Njega bolesnika obuhvaća skrb o pokretnim, teško pokretnim i nepokretnim pacijentima sa svim segmentima koje ona uključuje, uzevši u obzir i niz manjih medicinsko-tehničkih zahvata koje su u mogućnosti provesti u Domu uz asistenciju liječnika. Smještajni kapaciteti su ograničeni, mogu primiti do deset štićenika koji imaju mogućnost biti smješteni u jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne sobe.