Suđenje u Osijeku

Vještakinja: Zoran Mamić pozajmicu Dinamu vratio posudbom od Lovrena

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Vještakinja je navela kako je na temelju sklopljenih ugovora o pozajmicama vidljivo da je NK Dinamo od rujna 2007. do svibnja 2009. Zoranu Mamiću isplatio pozajmice od 24 milijuna kuna, a Mamić ih je vratio u dva navrata, 7. i 8. ožujka 2011. godine uplatama od 3 milijuna kuna te od 21 milijun kuna

OSIJEK Suđenje bivšem čelniku NK Dinama Zdravku Mamiću i još trojici optuženika na osječkom Županijskom sudu u utorak je nastavljeno ispitivanjem knjigovodstveno-računovodstvene vještakinje Ksenije Špoljarić, koja je u svom nalazu utvrdila kako je trećeoptuženi Zoran Mamić pozajmicu od Dinama tom klubu vratio posudbom novca od igrača Dejana Lovrena.  

Vještakinja je navela kako je na temelju sklopljenih ugovora o pozajmicama vidljivo da je NK Dinamo od rujna 2007. do svibnja 2009. Zoranu Mamiću isplatio pozajmice od 24 milijuna kuna, a Mamić ih je vratio u dva navrata, 7. i 8. ožujka 2011. godine uplatama od 3 milijuna kuna te od 21 milijun kuna.


 Izvor sredstava vraćanja bio je novac prenesen s računa Dejana Lovrena na račun Zoran Mamića u obliku posudbe, pojasnila je Ksenija Špoljarić.


 Napomenula je kako je presudom Visokog upravnog suda iz 2015. na ponovljeni postupak vraćen predmet po kojemu je, vezano za porezne obveze Zorana Mamića za 2008. u iznosu od 1,07 milijuna kuna, utvrđen dio obveza koje se odnose na PDV u iznosu od 476 tisuća kuna, a u dijelu obveza s osnova poreza na dobit u iznosu od 594 tisuće kuna.




 »U ponovljenom postupku porezne obveze trećeoptuženog Zorana Mamića utvrđene su u iznosu od 88.993 kune, odnosno umanjene su za 919 tisuća kuna u odnosu na moj izračun, ali su nakon poništavajućih odluka drugostupanjskih tijela krajem 2015. godine pravomoćno utvrđene Mamićeve porezne obveze u visini od 1,08 milijuna kuna«, rekla je vještakinja.


 Navela je i kako je Ministarstvo financija obavilo porezni nadzor NK Dinama te utvrdilo da bi porez na dohodak, u slučaju da Mamić pozajmice nije vratio, iznosio oko 10 milijuna kuna jer je stajalište Ministarstva bilo da se na nevraćene pozajmice fizičkih osoba treba obračunati porez na dohodak.


 S obzirom da je na nalogu za prijenos sredstava s Lovrenovog na Mamićev račun stajalo kako je riječ o posudbi, vještakinja je na upite obrane kazala kako se, prema Zakonu o porezu na dohodak, posudba ne smatra oporezivim primitkom.


 Potvrdila je kako je između Zdravka Mamića i igrača Luke Modrića u lipnju 2009. godine sklopljen ugovor temeljem kojega Zdravku Mamiću pripada 77 posto od Modrićevog transfera te da je Modrić s računa podigao iznos od 52 milijuna kuna, ali utrošak tih sredstava nije mogla utvrditi.


 Suđenje se nastavlja se 20. i 21. studenoga.


 Zdravku Mamiću, njegovom bratu Zoranu, bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću te porezniku Milanu Pernaru u Osijeku se sudi zbog optužbi da su Dinamo izvlačenjem novca oštetili za nešto manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.