Ispitivanja traju

VRH AGROKORA NA DORH-u Galić predao važne dokumente, Crnjac nije nikoga teretio

Hina

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Odvjetnik Fran Olujić potvrdio je da je slobode lišen i Todorićev zet Hrvoje Balent, koji je bio na poziciji izvršnog dopredsjednika Agrokora za centralnu nabavu i usluge. Rekao je da je formalno uhićen, ali se još nalazi u Kulmerovim dvorima



Uhićeni u jučerašnjoj spektakularnoj akciji Agrokor prenoćili su u pritvoru, a danas se u zgradi Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu očekuje njihovo ispitivanje. Počelo je u 7,30. 


Policija je potvrdila i da se danas nastavljaju pretrage domova i poslovnih prostora osumnjičenih.


NOVO! 16:23 Odvjetnik Igor Cišper, koji brani Ivana Crnjca, kazao je kako vjeruje da će odluka o istražnom zatvoru biti donesena u srijedu.




Kazao je i da je Crnjac iznio obranu, ali da nije odgovarao na pitanja te da je porekao počinjenje kaznenog djela koje mu se stavlja na teret. »Naveo je da nije sudjelovao u izradi financijskih izvješća kako ga se tereti i nikoga nije teretio«, kazao je odvjetnik. Opširnije OVDJE


NOVO! 13:55 Odvjetnik Ivana Crnjca, Ljubo Pavasović Visković, izjavio je novinarima da će u 14 sati kada počinje ispitivanje znati što se točno njegovu branjeniku stavlja na teret.


On vrlo vjerojatno neće iznositi obranu, neće nikoga teretiti, biti pokajnik niti nositi dokumentaciju, kazao je odvjetnik.


NOVO! 13:50 Policija je podigla kaznenu prijavu protiv osumnjičenih u slučaju Agrokor. Opširnije OVDJE 


NOVO! 12:21 Novinari su pitali odvjetnicu Ljerke Puljić je li policija nešto pronašla u prostorijama njezine klijentice, s obzirom da su pretrage trajale jučer na više lokacija, a ona je odgovorila da nisu pronašli ništa bitno.


NOVO! 11:40  Pred općinskim državnim odvjetništvom izjavu novinarima dala je Laura Valković, odvjetnica Tomislava Lučića. Kazala je da je njen branjenik pred odvjetništvom objasnio da je u poslu uvijek postupao po zakonu. “To je bila njegova obrana, a deteljnije će je iznijeti kada dobijemo uvid u spise”, kazala je Valković. Na pitanje je li nekoga teretio, odgovorila je: “Ne, nikoga nije teretio.”


Odvjetnica Ljerke Puljić, Ljiljana Planinić, rekla je da njezina klijentica u svom iskazu nije teretila Ivicu Todorića, prenosi N1.


11:05 Iz Općinskog državnog odvjetništva izašla je i Ljerka Puljić.


NOVO! 10:17 – Ante Todorić koji je zajedno sa svojim ocem, bratom i ostalima osumnjičen u slučaju Agrokor još nije dobio poziv policije ni Državnog odvjetništva, rekao je njegov branitelj Rajko Čogurić, dodavši da njegov branjenik nije u bijegu i da će se odazvati na poziv tužiteljstva. 


»Čim dobije poziv on će krenuti na put«, rekao je Čogurić novinarima ispred Županijskog državnog odvjetništva gdje od jutros traje ispitivanje jučer uhićenih osumnjičenika. Dodao je i da je policiji poznata londonska adresa njegova branjenika. Čogurić je rekao da će tijekom dana kontaktirati Državno odvjetništvo i »ponuditi rješenje pozivanja«.


»Jučer nismo dobili nikakav poziv, pa ćemo danas biti agresivniji i ponuditi svoje rješenje«, rekao je Čogurić.


Upitan ima li ideju kad bi to moglo biti, rekao je da ne zna. »Vidjet ćemo kad državnim tijelima odgovora da se on pojavi, on će se pojaviti«, kazao je Čogurić.


NOVO! 10:01 – Na ispitivanje je stigla i druga grupa osumnjičenika, među kojima su Ljerka Puljić i Tomislav Lučić. Hrvoje Balent je odveden iz Kulmerovih dvora.


NOVO! 9:50 – Bivši član uprave Agrokora Mislav Galić tužiteljima je dao dokumente kojima je izravno teretio Ivicu Todorića. 


“Branili smo se aktivno, u cijelosti smo iznijeli obranu, odgovarali na sva pitanja tužilaštva i naš klijent je odgovarao i na naša pitanja. U cijelosti je iskazivao o svojoj ulozi za vrijeme odgovorne osobe u Ledu i u Jamnici u kojoj poziciji je tada bio odgovoran i za financije tih društava. Međutim, ovo što se njemu stavlja na teret u pouci i pravima vezano je za Agrokor d.d., znači za koncern za upravljanje društvima te njegovu poziciju člana uprave za hranu. Kao član uprave za hranu Mislav Galić u cijelosti je porekao bilo kakav doticaj s donošenjem financijskih odluka u kojima nije sudjelovao s obzirom da sjednice uprave Agrokora d.d. nisu održavane i kao takav nije mogao osiguravati donošenje nikakvih financijskih štetnih odluka za Agrokor d.d. na taj način. U sklopu svoje obrane Mislav Galić predao je i dokument kojim upravo potvrđuje navode svoje obrane, a iz kojeg proizlazi tko je u Agrokoru d.d. bio zadužen za donošenje financijskih odluka u društvu. To definitivno nije bio Mislav Galić”, rekla je odvjetnica Dubravka Krklec, prenosi Dnevnik.hr. 


“Predao je dokument koji pokazuje tko je bio odgovoran”, rekla je odvjetnica, potvrđujući da je u pitanju Ivica Todorić.


NOVO! 9:00 – Petar Pavković, odvjetnik Damira Kuštraka koji je jutros ispitan u Županijskom državnom odvjetništvu u slučaju Agrokor rekao je novinarima da je njegov branjenik kratko iznosio obranu i ustvrdio da nije sudjelovao u nezakonitostima koje navodi državno odvjetništvo.  Pavković je nakon ispitivanja rekao novinarima da obrana nije u jednakom položaju jer ne raspolaže informacijama koje ima državno odvjetništvo koje ih je prikupljao gotovo šest mjeseci. Stoga bi, dodao je, bilo iluzorno da sada detaljnije iznosi obranu, ali je načelno osporio sve teze tužiteljstva.


Kuštrak po riječima njegova branitelja nije imao razloga sumnjati u revizorska izvješća, a neke odluke nisu ni bile na odborima bilo nadzornom, bilo upravnom.


»Ne može biti odgovoran za nešto u čemu nije sudjelovao«, zaključio je odvjetnik.


Pavković smatra da se gotovo sve do sada uhićene okrivljenike stavlja u širi kontekst s »ciljem da se prvookrivljeniku pribavi imovinska korist«. Odvjetnik međutim kaže da se za svakog okrivljenika mora znati koju je poziciju imao i u kojoj je mjeri sudjelovao u donošenju odluku koje su rezultirale pribavljanjem imovinske koristi.Na ispitivanje u tužiteljstvo jutros su dovedeni i Mislav Galić te Piruška Canjuga, a tijekom dana bi na red trebali doći i ostali uhićenici.

Dolazak Mislava Galića / Foto Davor Kovačević


Dolazak Mislava Galića / Foto Davor Kovačević



NOVO! 8:52 – Odvjetnik Fran Olujić potvrdio je da je slobode lišen i Todorićev zet Hrvoje Balent, koji je bio na poziciji izvršnog dopredsjednika Agrokora za centralnu nabavu i usluge. Rekao je da je formalno uhićen, ali se još nalazi u Kulmerovim dvorima, javlja Jutarnji.


NOVO! 8:35 – S ispitivanja u Selskoj je izašla i Piruška Canjuga. Već je jučer Anto Nobilo najavio da će njena obrana ići u smjeru da nije imala veze s financijama u Agrokoru, već s nekretninama.


NOVO! 8:25 – S ispitivanja je izašao Damir Kuštrak. Njegov je odvjetnik kazao da je Kuštrak iznio kratku obranu i porekao sve što mu se stavlja na teret, javlja N1.


Foto Davor Kovačević


Foto Davor Kovačević



Istragom su, kako je poznato, uz Ivicu Todorića i njegove sinove Antu i Ivana, koji se trenutno ne nalaze u Hrvatskoj, obuhvaćeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzorniog odbora posrnulog koncerna Agrokor, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.


Zasad je poznato da ih terete zbog kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. Istovremeno s ispitivanjima policija će nastaviti pretresati domove i poslovne prostorije osumnjičenih poput rezidencije obitelji Todorić, Kulmerovih dvora, gdje je u ponedjeljak, kako se doznaje, detaljnim pregledom obuhvaćen tek manji dio velikog kompleksa.


Iz izvora bliskih istražiteljima doznaje se da Todorića, koji je sa sinovima navodno u Londonu, državno odvjetništvo tereti radi pribavljanja protupravne imovinske koristim, odnosno da je u temeljnim financijskim izvještajima Agrokora poslovanje i financijski položaj tvrtke prikazao uspješnijim od stvarnog rezultata.


Bivši čelnici kompanije, ali i suradnici iz revizorske kuće, pritom su mu navodno omogućili prikazivanje pozitivnih poslovnih rezultata.


Odvjetnica Ivice Todorića Jadranka Sloković izjavila da je u ponedjeljak da je uhićenje bivših čelnika koncerna Agrokor početak političkog obračuna s Todorićem za kojega je rekla da nije u bijegu, iako nije u Hrvatskoj. Todrorić je, pak, na svom je blogu ocijenio da je riječ o političkom procesu, ali da će biti dostupan institucijama pravne države i saborskom istražnom povjerenstvu.