Istražni zatvor

UBOJICA BRATA ZAVRŠIO NA HITNOJ Na saslušanju stalno spominjao “praznu klupu u Crkvi”

Šarlota Brnčić

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

Curi je na saslušanju bio rastresen te je izgovarao napola razumljive rečenice. Kako neslužbeno saznajemo, spominjao je brata i praznu klupu u crkvi u koju navraća svaki dan



Simon Curi (68), osumnjičen da je ubio svog brata Gjergja u Malom Lošinju 2. kolovoza, zadržan je u istražnom zatvoru, odlukom suca istrage Županijskog suda u Rijeci nakon prvog ispitivanja u Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci, izvijestili su iz tog suda.


68-godišnjak se tereti da je ubio svog 53-godišnjeg brata u večernjim satima 2. kolovoza. U istražnom zatvoru ostaje radi sprečavanja utjecaja na svjedoke i ponavljanja kažnjivog djela.


Curi je na ispitivanje u riječko Županijsko državno odvjetništvo trebao prvo biti doveden jučer oko 10.30 sati, no to se nije dogodilo jer mu je u međuvremenu pozlilo. Pozvana je Hitna medicinska pomoć čija je ekipa procijenila da treba biti prebačen u bolnicu kako bi bio detaljnije pregledan, kao i da se utvrdi da li je njegovo zdravstveno stanje takvo da može biti ispitan.




Prolazili su sati i bilo je neizvjesno radi li se o nečem ozbiljnijem, zbog čega bi morao biti zadržan u bolnici, pa je tako Županijsko državno odvjetništvo donijelo Rješenje o provođenju istrage za kazneno djelo ubojstva. Predložili su i dežurnom sucu istrage Vladi Bosneru da se osumnjičeniku odredi istražni zatvor i to iz više razloga. U pitanju su bili utjecaj na svjedoke i ometanje istrage te opasnost od ponavljanja djela, posebice ovo posljednje jer su dva kraka obitelji Curi već dulje vrijeme u zavadi.


Sudac istrage pomno je razmotrio čitav slučaj i odredio mu jednomjesečni istražni zatvor, a sat vremena nakon tog ročišta, zakazano je i prvo dokazno ročište na kojem je trebalo biti ispitano prvo dvoje svjedoka međubratskog sukoba i pucnjave na terasi prepunoj gostiju u Malom Lošinju.


Dok se čekalo na početak dokaznog ročišta na kojem je mladi par stranaca trebao iznijeti sve što su doživjeli, ali i proživjeli te večeri pokušavajući na miru večerati uz šetnicu, do suda je stigla informacija kako je Simona Curija pregledao kardiolog te je pušten sa hitnog trakta i vraćen u pritvorsku jedinicu policije. Po završetku dokaznog ročišta, kasno poslijepodne, u državnom je odvjetništvu konačno mogao biti saslušan, no bio je više negoli rastresen te je izgovarao napola razumljive rečenice. Kako neslužbeno saznajemo, spominjao je brata i praznu klupu u crkvi u koju navraća svaki dan, a nakon što je kratko potrajalo saslušanje, u pratnji pravosudnih policajaca prepraćen je u riječki zatvor.