Odležat će 26 mjeseci

‘Ti si nakaza, dokrajčit ću te’: Nasilni otac iz Delnica koji je zlostavljao kćer dobio kaznu zatvora

Slavica Kleva

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Rački je svoju kćer višekratno zlostavljao psihički i fizički. Govorio joj je grozne riječi, vrijeđao je i fizički napadao. No tijekom izdržavanja kazne imat će vremena razmišljati o svojem sramotnom ponašanju



RIJEKA Slavko Rački (65) iz Zamosta Brodskog (Delnice) osuđen je na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i dva mjeseca za dva kaznena djela, nasilja u obitelji i zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Istodobno, sutkinja Mladenka Paro Rudić produljila je osuđeniku istražni zatvor ali i opozvala uvjetnu osudu iz prethodnog postupka. Naime, Rački je pravomoćno osuđen u srpnju 2016. godine zbog tri kaznena djela, osim zbog prijetnje i nedozvoljenog posjedovanja oružja, za teško kršenje odredbi Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Tada je bio osuđen djelomično uvjetnom osudom, na osam mjeseci bezuvjetnog zatvora i uvjetnom kaznom u trajanju osam mjeseci uz rok kušnje od tri godine. S obzirom da je novo kazneno djelo počinio u roku kušnje, odnosno ponovio istovrsno kazneno djelo, sutkinja Paro-Rudić opozvala je uvjetnu osudu.


Slavko Rački / Foto M. Gracin


Slavko Rački / Foto M. Gracin



Prijetnje i iživljavanje


Rački je osuđen jer je od listopada 2016. godine pa do kraja ožujka 2018. godine vlastitu kćer s kojom je živio pod istim krovom zastrašivao, omalovažavao i ponižavao pritom je učestalo verbalno i fizički napadao. Govorio joj je da je nakaza, da je nitko ne voli, da zbog toga neće »nastaviti rod«, da se slobodno može objesiti te da iskoristi drvo jer će greda u kući puknuti…Tražio je otac od kćeri da se iseli, krivio ju je za smrt majke ali i zbog činjenice što je služio zatvorsku kaznu, (opet zbog nasilja nad vlastitom kćeri, op.a) prijeteći joj da će i za to platiti. Da će je se riješiti i dokrajčiti, učestalo je naglašavao. U nekoliko navrata pokušao ju je i fizički napasti i u naumu je uspio, u svibnju 2017. godine kada ju je tijekom jedne od verbalnih svađa udario metlom po ramenu. No, potkraj ožujka prošle godine nakon verbalnog napada prilikom kojeg ju je nazivao nakazom i prijetnji da će je dokrajčiti, krenuo prema njoj pa u namjeri da je udari zamahnuo rukom.




Prilikom pretresa kuće, policija je Račkom ponovo pronašla veću količinu neovlašteno držanog streljiva, 50 komada  streljiva kalibra 357 magnum, 850 komada streljiva kalibra 22 LR (5,6 mm) i 47 komada streljiva kalibra 22 WMR (5,6 mm).



Smrt majke


No, kćer se odmakla i izbjegla udarac, ali je kćer taj konkretan događaj psihički teško doživjela i podnijela. Osjećala se bespomoćnom, poniženom i opravdano se pobojala za vlastitu sigurnost. Stoga je ponovo oca prijavila policiji.Od samog početka slučaja, uhićenja i ispitivanja na državnom odvjetništvu Rački je govorio da se ne osjeća krivim, a na koncu dokaznog postupka nije htio iznositi obranu, zapravo je šutio. Zato je svjedočila njegova kćer koja je detaljno opisivala život s ocem nakon smrti majke prije tri godine za čiju smrt ju je otac prozivao i smatrao krivom. Opisala je sve sporne događaje za koje se otac i teretio. Ispitana je i druga očeva kći koja ne stanuje s njima ali je dolazila kući k ocu i sestri dva do tri puta tjedno. Potvrdila je da je s ocem u dobrim odnosima kao i sa sestrom do dana kada je zvala policiju. Od tada, kazala je, sa sestrom ne razgovara. Priznala je tijekom svjedočenja da je ponekad otac bio grub, no, dodala je kako je i sestra znala biti gruba s ocem govoreći mu »da će istrunuti u zatvoru«.