Suđenje Ivi Sanaderu

Thompson o isplati pola milijuna eura: Nisam primio novac od Barišića, niti ga poznajem

Hina

Uz Thompsona se na suđenju u najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi danas trebao pojaviti i Mate Mišo Kovač, koji se ponovno ispričao bolešću



ZAGREB - Pjevač Marko Perković Thompson kazao je na suđenju bivšem premijeru i HDZ-u u slučaju Fimi medija da nikada nije primio novac od Mladena Barišića, bivšeg HDZ-ovog rizničara i šefa Carine, koji je posvjedočio da je Thompsonu na Sanaderov zahtjev isplatio nešto više od pola milijuna eura.


“Nitko mi nije dao ni nudio novac. Za mene je bio šok kada sam čuo takvu izjavu gospodina Barišića. Od tada sam doživio puno neugodnosti. Ne znam odakle motiv Barišiću da takvo što izjavi s obzirom da se mi niti ne poznajemo”, kazao je Perković.


Odgovarajući na pitanje Sanaderove obrane koja ga je predložila za svjedoka pjevač je potvrdio da je u ljeto 2007. došao u Carinsku upravu, posredstvom svog prijatelja, fratra Slavena Milanovića Litre. No, kazao je da se ne sjeća je li došao kod Barišića ili nekog drugog.




“Na zamolbu fra Slavena nosio sam CD-ove, slike i karte, uoči mog velikog maksimirskog koncerta. Kako mi je turneja bila u jeku često su me zvali na susrete, druženja, vrtiće, škole pa sam tako išao i do carine. Čini mi se da smo se i slikali”, prisjetio se Thompson.


Potvrdio je da je nešto kasnije kupio zemljište na Remetama, ali da su novac za to uložila njegova dva partnera iz Njemačke. O tome su, tvrdi, potpisali i ugovor, no porezna ga uprava nije priznala pa su mu “razrezali” 1,3 milijuna kuna poreza.


“Žalba mi je odbijena, morao sam naći novce i platiti porez, a sada čekam sud”, posvjedočio je pjevač ističući da je Poreznu upravu tužio Upravnom sudu.


Uz Thompsona se na suđenju u najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi danas trebao pojaviti i Mate Mišo Kovač, koji se ponovno ispričao bolešću.


Tužiteljstvo u slučaju Fimi medija tvrdi da su oba su pjevača, prema Sanaderovoj ideji, dobivali novac iz crnog stranačkog fonda – Mišo za nastupe na predizbornim skupovima, a Thompson da se u to vrijeme suzdrži od nastupa. HDZ je, po nagađanjima koja su se ranijih godina provlačili u medijima, strahovao da Thompson ne nastupi za krajnje desni politički tabor i time HDZ-u odnese dio biračkog tijela.


Jordan: Laž je da sam primio pola milijuna kuna


Bivši predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Vladimir Jordan odbacio je tvrdnje bivšeg HDZ-ova rizničara Mladena Brišića koji je kazao da je Jordanu prije izbora 2007. platio pola milijuna kuna iz stranačkog crnog fonda.


“To je laž”, posvjedočio je Jordan na pitanje Sanaderovih odvjetnika kako komentira Barišićev istražni iskaz.


“Nama je bilo u interesu da uđemo u vlast. Tom logikom mi smo mogli platiti HDZ-u”, rekao je Jordan. Posvjedočio je da je 2003. najprije pregovarao s tadašnjih šefom SDP-a Ivicom Račanom, a potom i sa Sanaderom za kojega se pokazalo da ima parlamentarnu većinu.


“Morali smo biti na vlasti kako bi pomogli umirovljenicima”, kazao je Jordan.


Na čelu HSU-a Jordan je bio od 2001. do 2008. Nakon izbora 2003. ta je stranka postala dio Sanaderove vladajuće koalicije, s kojom je dogovorila povratak duga umirovljenicima. U vrijeme kada je na suđenju u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici pročitan Barišićev istražni iskaz HSU je prešao u tadašnju lijevu Kukuriku koaliciju, a Jordan je suspendiran s dužnosti počasnog predsjednika stranke.


Na poziv obrane kao svjedok je ispitan i bivši ministar, saborski zastupnik i predsjednik nadzornog odbora HDZ-a Marko Širac koji je kazao da nikada nije čuo za crni fond, kao ni da se Sanader dok je bio predsjednik HDZ-a nikada nije miješao u materijalno financijsko poslovanje.


Kazao je i da je nadzorni odbor utvrdio financijske nepravilnosti zbog kojih je smijenjena bivša blagajnica Branka Pavošević, jedna od optuženih u ovom postupku. “Nakon nje blagajnu je preuzela Marica Glavaš i stranka je poslovala zakonito”, kazao je Širac.


Ispitivanjem svojih svjedoka obrana želi pobiti priznanja optuženika poput Barišića i Branke Pavošević. Oni su iskazima teretili bivšeg premijera koji uz svog nekadašnjeg glasnogovornika Ratka Mačeka jedini nije priznao USKOK-ove optužbe o izvlačenju novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi medija.


Suđenje se nastavlja sutra svjedočenjem tri Sanaderove tajnice iz sjedišta HDZ-a.