Malverzacije

Sutra objava presude Klemmu i rasprava o optužnici za lihvarski ugovor

Hina



Nakon gotovo godine dana suđenja u četvrtak bi trebala biti objavljena presuda Josipu Klemmu, vlasniku zaštitarske tvrtke Klemm security i čelniku braniteljske Udruge specijalne policije, optuženom za izvlačenje novca i utaju poreza, a istoga bi dana zagrebački Županijski sud trebao raspravljati i o osnovanosti njegove druge optužnice kojom je obuhvaćen i pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić.


Osim za izvlačenje novca iz njegove tvrtke te utaju poreza, za što je u svojoj obrani u svibnju kazao da je bio žrtva nekadašnjeg SDP-ova državnog vrha zbog angažmana u braniteljskim udrugama, Klemm je s Lovrićem optužen zbog lihvarskog ugovora u vezi transfera košarkaša Darija Šarića te zapošljavanja u Ciboni na račun Zagrebačkog holdinga.


No, optužnica u tom slučaju još nije sudski potvrđena, a izgledno je da odluka o njenoj osnovanosti neće biti donesena ni u četvrtak s obzirom na tvrdnje obrane da je dio dokaza prikupljen nezakonito.




Nepravomoćna presuda u ‘prvom slučaju’ trebala bi biti izrečena za optužbe da je od veljače 2005. do ožujka 2007. osmislio način na koji će iz svoje tvrtke »neosnovano obavljati isplate u svoju korist« pa je »nalagao neosnovana plaćanja sa žiro-računa« na račune drugih tvrtki koje su mu, prema ranijem dogovoru, izdavala račune za neobavljene usluge.


Istraga navodnih Klemmovih »financijskih malverzacija« pokrenuta je još 2014. no on tada nije uhićen jer je u tužiteljstvu iznio tzv. aktivnu obranu, tvrdeći da se može osjećati krivim ako je svoju tvrtku oštetio neznanjem, ali da nikada ne bi oštetio državu.