Nasilni nogometaš

Surać na suđenju za napad na Bajla tvrdi da ga je novinar ucjenjivao: ‘Rekao je da mu moram platiti’

Hana Radulić / Zadarski list

Foto Z. Kucelin

Foto Z. Kucelin

Tijekom tučnjave smo Bajlo i ja pali na pod. Kada smo se podigli, on je počeo trčati unatrag, ali je zapeo za nešto i pao na ruku koju je držao u džepu. Tako je zadobio ozljedu lakta i ozljede na glavi



ZADAR Hrvoje Bajlo tražio je od mene da mu platim 20.000 kuna jer će u protivnom objaviti dokumentaciju iz NK Zadra zbog koje bih ja, kako je rekao, mogao završiti u zatvoru, što sam ja odbio učiniti. Smatram da je moje odbijanje pristajanja na njegove ucjene razlog zašto je toga dana, 24. lipnja prošle godine, došlo do našeg sukoba koji je on započeo, kazao je iznoseći svoju obranu Jakov Surać, bivši nogometaš i kapetan NK Zadra, kojemu je jučer na Općinskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje zbog, kako ga optužnica tereti, nanošenje fizičkih ozljeda novinaru i vlasniku portala Zadar News Hrvoju Bajlu.


Teška ozljeda lakta 


Na početku jučerašnjeg ročišta, pod predsjedanjem sutkinje Mitre Meštrović, svjedočio je vještak sudske medicine dr. Davor Mayer. On je, dajući medicinsku kategorizaciju ozljeda koje je zadobio oštećeni Hrvoje Bajlo, istaknuo kako se jedino ozljeda prijeloma gornjeg dijela desne lakatne kosti može kvalificirati kao teška tjelesna ozljeda. Istaknuvši najprije kako u cijelosti ostaje pri svome pisanom nalazu, dr. Mayer je, govoreći o podljevu oko oka koji je zadobio Bajlo, kazao kako se radi o ozljedi slabog intenziteta, te je pojasnio:


– Sudsko medicinska ocjena sile temelji se na promatranju nastalih ozljeda, njihova opsega i lokalizacije, pa se s obzirom na ta svojstva ozljede kategoriziraju u osnovne skupine kao: slabe, srednje i jake. Detaljnije kategoriziranje nije moguće, odgovorio je dr. Mayer na upit optužbe što podrazumijeva pod ozljedom slabog intenziteta.




O ozljedama krvnih podljeva vlasišta koje je zadobio Bajlo, vještak je ustvrdio da su mogli biti zadani s bilo koje strane, s obzirom na nizak položaj oštećenog u odnosu na osobu koja zadaje udarce, odnosno na njegovo ležanje na tlu, te kako se radilo o više udaraca.


– Oguljotine na leđima su mogle nastati povlačenjem odnosno struganjem tog dijela tijela po neravnoj površini, za što je dovoljna sila slabijeg intenziteta, kazao je još sudsko-medicinski vještak Mayer.


Međusobno razmjenjivali poruke 


Branitelj optuženog Jakova Suraća odvjetnik Andrej Korljan sudu je dostavio fotografije s mjesta događaja koji se odvio u Ulici Rikarda Katalinića Jeretova blizu Branimirove obale, kako bi imali percepciju toga prostora, s obzirom da je na ranijem ročištu odbijena rekonstrukcija, te je kao dokazni materijal predao i sms poruke koje su međusobno razmjenjivali Bajlo i Surać još u listopadu 2017. godine. Time obrana, navedeno je, želi ukazati na genezu i prirodu njihova međusobnog odnosa i kako je i zbog čega došlo do inkriminirajućeg događaja prošlog ljeta, te tko ga je i s kojim motivima započeo.


Optužba je pak navela da se predane preslike pisane komunikacije mobitelom ne mogu smatrati autentičnima, a kada bi i bile autentične, navela je državna odvjetnica Marina Miočić, one nisu predmetom inkriminacije, niti imaju ikakvih dodirnih točaka s kaznenim djelom.


Na jučerašnjem ročištu reproduciran je iskaz optuženog Jakova Suraća dan policiji i Općinskom državnom odvjetništvu u lipnju 2018., nakon čega je Surać iznio svoju obranu. On je tako najprije kazao da protiv Bajla nikada nije imao ništa, već se Bajlo, kako je rekao, počeo baviti njime.


– Tražio je da se nađemo i rekao mi da će on o meni kao predsjedniku NO NK Zadra pisati pozitivno i afirmativno, ali da mu za to trebam platiti, jer da tako svi nešto daju kroz reklame. Također mi je slao sms poruke da radi temu vezano uz Saru Pešut koja je u mom kafiću dobila otkaz. Rekao mi je da neće pisati o tome kako je ona dobila otkaz ako mu dam novac, naveo je Surać, govoreći o supruzi nećaka gradskog pročelnika Marija Pešuta koji je bio prijavljen policiji zbog obiteljskog nasilja nad svojim nećakom.


Surać je u više navrata istaknuo kako je njegovo odbijanje da pristane na ucjene Hrvoja Bajla razlog zašto je 24. lipnja 2018. došlo do njihova međusobnog sukoba.


– Ja sam sjedio u autu i slao poruku sinu, kad je on prošao autom, parkirao u blizini i došao do otvorenog suvozačevog prozora. Rekao mi je »Kakve to poruke pišeš, krkane? Je li meni pišeš?« Izišao sam iz auta, on je došao do mene i pokušao me udariti šakom u glavu, ali sam se izmaknuo, pa me udario nogom u bedru. Da se obranim krenuli smo se tući, a kako je kraj auta bilo malo prostora, pali smo obojica na pod. Kada smo se podigli, on je počeo trčati unatrag jer me je htio snimiti, ali je zapeo za nešto i pao na ruku koju je držao u džepu. Tako je zadobio ozljedu lakta i ozljede na glavi. Kad sam mu prišao želeći mu pomoći, s poda me je udario nogom u trbuh, ispričao je Surać svoje viđenje predmetnog događaja, tvrdeći da je Bajlo prvi na njega nasrnuo.


S Kalmetom nije imao osobne kontakte


Surać je više puta u svojoj obrani i tijekom ispitivanja negirao da je imao osobne kontakte s bivšim gradonačelnikom Božidarom Kalmetom i bivšim državnim tajnikom Zdravkom Livakovićem jer ga, kako je kazao, politika ne zanima, već ih poznaje samo kao javne osobe. S druge strane, oštećeni Bajlo isticao je da je Surać izabran za predsjednika NO NK Zadra dok je gradonačelnik bio Kalmeta.


– Za predsjednika NO predložio me je Mladen Anić koji je na tu dužnost dao ostavku, a izabrali su me članovi NO, odgovorio je Surać. Za Livakovića je rekao da je s njegovom firmom D&Z imao poslovnu suradnju na jednom svom projektu, zbog čega su se čuli jednom ili dva puta.


Upitan zašto je na nogometnoj utakmici održanoj u Zagrebu bio u ekipi HDZ-a, a ne u suprotnoj ekipi sa sportskim zvijezdama, Surać je odgovorio da je prebačen u stranačku ekipu radi omjera snaga.


Tvrdnju da ga ne zanima politika, Bajlova odvjetnica Dalija Orešković pokušala je demantirati činjenicom da je Surać bio na nezavisnoj listi Rena Sinovčića za lokalne izbore 2013., na što je Surać rekao da je tamo bilo puno sportaša i da je on bio rangiran na 24. mjestu.


Sutkinja Meštrović novu je raspravu s iznošenjem završnih riječi sazvala za 19. ožujka.