Odgođena sjednica optužnog vijeća

Suđenje za smrt djeteta kojeg su roditelji odbili konvencionalno liječiti: Otac nije dobio poziv, majka se nije pojavila

Šarlota Brnčić

Otac preminulog djeteta Viktor Brnobić / Snimio Vedran KARUZA / NL arhiva

Otac preminulog djeteta Viktor Brnobić / Snimio Vedran KARUZA / NL arhiva

Hanu Gržetić i Viktora Brnobića tereti se da su na vlastiti zahtjev odveli dijete iz bolnice pa je zbog neliječenja došlo do brzog napredovanja zloćudne bolesti i dječak je preminuo  



RIJEKA  Odgođeno je kazneno optužno vijeće koje je u riječkom Županijskom sudu trebalo biti održano vezano uz optužnicu koju je Županijsko državno odvjetništvo podiglo protiv 38-godišnje Hane Gržetić i 41-godišnjeg Viktora Brnobića zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava.


Razlog odgode bilo je što dječakov otac nije primio poziv za ročište. Za majku je dostava poziva bila uredna, ali nije došla na sud. Iduće ročište zakazano je za 19. srpanj te bi tada trebalo biti poznato hoće li optužnica protiv roditelja biti potvrđena.  


Okrivljenike se tereti da su kao roditelji 9-godišnjeg djeteta od 6. kolovoza do 5. rujna 2015. godine u Rijeci, a nakon što su liječnici u bolnici utvrdili najvjerojatniju limfatičnu neoplazmu ne-Hodgkinkovog limfona te unatoč višekratnom informiranju liječnika o prirodi bolesti i štetnim posljedicama neliječenja, uključujući i smrtni ishod, odbili daljnje terapijske postupke i liječenje djeteta po protokolima službene medicine te konvencionalnim metodama suvremene medicine.




Tereti ih se da su na vlastiti zahtjev odveli dijete iz bolnice pa je uslijed neliječenja došlo do brzog napredovanja zloćudne bolesti i njenog širenja po svim vitalnim organima što je posljedično dovelo do smrti djeteta 5. rujna 2015. godine.


Za slučaj se saznalo u javnosti nekoliko dana prije dječakove smrti. Početkom kolovoza dječaku je u Dječjoj bolnici Kantrida dijagnosticiran rak limfnih čvorova. U vrijeme dolaska u bolnicu bio je vrlo natečen u vratnom dijelu, no nakon jednog dana provedenog na Kantridi, roditelji su ga izvukli iz bolnice, potpisavši izlazak uz izliku da žele još jedno mišljenje.


Dječja bolnica je obavijestila o tome Centar za socijalni rad u Omišlju, jer je dijete nakon razvoda roditelja živjelo s majkom, a koji 13. kolovoza pokreće postupak za oduzimanje prava uz privremenu mjeru, da se dijete da na čuvanje i odgoj u Lovran. Isti dan podnijeli su i kaznenu prijavu, a 14. kolovoza sudu su podnesena dva prijedloga za lišavanje roditeljstva i donesena privremena mjera za dodjelu skrbnika i dozvolu za liječenje.


Roditelji su dobili odgodu na sudu jer su priložili dokumentaciju da s dječakom odlaze u Aviano 1. rujna po drugo mišljenje. Liječnik u Avianu je utvrdio da je bolest progradirala u leukemiju, a u kontaktu s njime, liječnici Dječje bolnice Kantrida saznali su da je dječakovo zdravstveno stanje jako loše.


Isti dan stiže odluka Centra za socijalni rad o oduzimanju djeteta te da daljnju brigu o zdravlju i liječenju preuzima dodijeljeni skrbnik, no na adresi nitko nije zatečen. Roditelji su s bolesnim dječakom otišli u vikendicu prijatelja u Gorski kotar, u Lič, ali djetetu je bilo sve gore. Prolazio je pravu agoniju, pa su roditelji tada pozvali hitnu pomoć, no prekasno. Dječak je preminuo nakon dva sata.