Krvavi noćni obračuni

Što se događa u Viškovu? Noću je stampedo, turiraju aute, pale gume… Strah nas je proći ulicom

Martina Jednobrković

Foto Vladmiri Mrvoš, Roni Brmalj, Ivica Tomić

Foto Vladmiri Mrvoš, Roni Brmalj, Ivica Tomić

Subotnje večeri za mnoge stanovnike Viškova, prava su noćna mora. I to već godinama. Krvavi noćni obračuni u središtu Viškova godinama pune stranice crne kronike



VIŠKOVO U posljednje vrijeme učestali su krvavi incidenti u centru Viškovu. Istaknuti član srpske zajednice, potpredsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Kastva i dugogodišnji član SDSS-a Radoje Petković izgubio je bitku za život i podlijegao ozljedama zadobivenim u brutalnom napadu na Viškovu u travnju ove godine, objavljeno je danas.


Petkovića je brutalno pretukao Ilija Glavić (48), koji je u pritvoru, a protiv njega podignuta je kaznena prijava zbog sumnje da je počinio kazneno djelo nanošenja osobito teške tjelesne ozljede. Ova kvalifikacija ozljeda donesena je prije nego li je Petković, nažalost, preminuo od posljedica brutalnog napada.


Grubi fizički obračun


Iliji Glaviću prijeti kazna od tri do dvanaest godina zatvora. Grubi fizički obračun 48-godišnjaka s 15 godina starijim muškarcem dogodio se na parkiralištu ispred kafića »007« na Stuparima (Marinići) u srijedu, 24. travnja oko 17.15 sati. Ilija Glavić, rodom iz sela kod Bosanskog Broda, tereti se da je žestoko nasrnuo na 63-godišnjaka nakon prepirke u lokalu.




Prema dosadašnjoj rekonstrukciji događaja, pretočenoj u policijsku kaznenu prijavu, kada se 63-godišnjak počeo udaljavati iz ugostiteljskog objekta u kojem su se dvojica prethodno sukobila, hodajući prema svom vozilu, Glavić je krenuo za njim, sustigao ga i povukao rukom prema sebi kako ne bi ušao u svoj auto.



Trenutak kasnije Glavić mu je, sumnja se, zadao udarac u lice, od kojeg je napadnuti počeo padati. Glavić ga je pridržao rukom da ne padne na tlo, pa mu zadao još jedan udarac šakom u lice. Tada je nesretni 63-godišnjak pao na tlo. Uspio se nekako pridignuti, no napadač nije odustajao, ponovo je krenuo prema njemu.


Znaju što govori o Srbima


Zadao je 15 godina starijem muškarcu novi udarac šakom u lice, nanovo u istu, desnu stranu. Nakon toga je nesretnik izgubio svijest i pao na tlo. Od zadanih udaraca šakom u glavu i udara u tlo, nesretni Radoje Petković vrlo je ozbiljno ozlijeđen, toliko da se odmah počelo strahovati za njegov život. Hitno je prebačen u bolnicu, pa hospitaliziran u Jedinici intenzivnog liječenja u sušačkoj bolnici, gdje je sve do smrti bio pod stalnom paskom liječnika.



Iz srpske zajednice poručivali su da je napad moguće etnički motiviran.


– Institucije znaju sve o počinitelju, znaju kakve je stavove iznosio prema Srbima, znaju za što se tereti na području Bosne i Hercegovine, znaju sve okolnosti pod kojima se desio zločin te se nadamo da će odraditi svoj posao.


Njihovo postupanje najbolje će dati odgovor na pitanje „ Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj“, poručio je Milan Eraković, predsjednik SDSS-a PGŽ.


Novi brutalni obračun


Novi brutalni noćni obračun u Viškovu dogodio se ovog vikenda. Riječanin G. B. (40) sumnjiči se da je u noći 9. lipnja ispred ugostiteljskog objekta u Viškovu vatrenim oružjem ozlijedio 30-godišnjaka, a danas je priveden kod sutkinje istrage.


Prije toga ispitan je na Županijskom državnom odvjetništvu, u pratnji odvjetnika Milenka Škrleca i Saše Jelušića. Budući da se vrlo kratko zadržao kod tužitelja postoji mogućnost da se branio šutnjom.



Policija je dovršila kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo ubojstva u pokušaju.


On se u noći sa subote na nedjelju fizički sukobio s 30-godišnjakom, a sukob je kulminirao potezanjem pištolja. Ozlijeđeni muškarac u kritičnom je stanju hitno prevezen u KBC Rijeka radi pružanja liječničke pomoći.


Samo sat vremena nakon vatrenog okršaja na ulici, u policiju je priveden osumnjičeni G. B.


Noćne more svakog vikenda


U sklopu provedenog kriminalističkog istraživanja pronađeno je spomenuto vatreno oružje, odnosno pištolj koji je osumnjičeni 40-godišnjak nezakonito posjedovao te će protiv njega biti podnijet optužni prijedlog sukladno Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana.


Subotnje večeri za mnoge stanovnike Viškova, prava su noćna mora. I to već godinama. Krvavi noćni obračuni u središtu Viškova godinama pune stranice crne kronike. Mještani s kojima smo razgovarali ističu kako se u svega sto metara u strogom centru Viškova nalaze čak tri noćna kluba zbog čega im je situacija već postala neizdrživa, osobito ljeti.


– Parkiraju i ostavljaju automobile posvuda oko lokala. Noću kao da se događa stampedo. Turiraju s autima, pale gume, prave osmice. Strah vas je i proći cestom. Žalili smo se već u nekoliko navrata, ali izgleda da nema nikakve svrhe. Nije čudo da je došlo do tučnjave. Događalo se svašta i ranije, komentirali su ogorčeni mještani kojima je »kap odavno prelila čašu«.



Ne znaju više kome se obratiti kako bi se taj gorući problem riješio, a strah ih je i da se niti neće riješiti sve dok se ne dogodi kakav sukob ili obračun s najtežim mogućim ishodom. I to se upravo dogodilo u noći između subote i nedjelje.


Krvava vikend priča s Viškova koja pristiže iz ovog općinskog središta ponovo ga stavlja pod povećalom javnosti kada je u pitanju noćna sigurnost. Nažalost, brojni krvavi događaji s Viškova imali su razne epiloge, pa čak i svog »Daruvarca« koji je udario djevojku. Zbog svog noćnog života Viškovo umjesto da postane Kvarnerski Las Vegas, postaje sve više klasični Divlji zapad Rijeke.


Udović: Treba ograničiti radno vrijeme noćnih klubova


Sanja Udović, načelnica Viškova, kaže da je kada je riječ narušavanju javnog reda i mira tijekom noći, pa i ovakvim krvavim incidentima u Viškovu, općina nemoćna.


– Naime, radi se o ugostiteljskim objektima, odnosno noćnim klubovima kojima dozvolu za rad izdaje Županija. Incidenti se događaju u sitnim noćnim satima i kada bi se radno vrijeme ograničilo dijelom bi problemi mogli bili riješeni – kaže načelnica Udović. Isto tako pojačane policijske patrole i prisutnost policije u tom vremenu, mogle bi, smatra, smanjiti incidente koji se obično događaju ispred ugostiteljskih objekata.