Drama u Petruševcu

Stanovnici blokirali zgradu za socijalno ugrožene Rome u Zagrebu, policija privela 10 osoba

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot Twitter Ivana Kopčić, N1

Foto Screenshot Twitter Ivana Kopčić, N1

Stanovnici tvrde da zgrada nije u vlasništvu Grada Zagreba i da nije primjerena za život, te da njihova akcija nije vezana s tim što su u pitanju Romi



ZAGREB Stanovnici Petruševca okružili su danas zgradu u koju zagrebački gradonačelnik Milan Bandić namjerava useliti 29 socijalno ugroženih rimskih obitelji. Stanovnici se tome oštro protive, a tvrde i da ta zgrada nije primjerena za život, javlja N1.


Oni su odlučili spriječiti useljavanje, a tvrde, da ta njihova akcija nije vezana s tim što su u pitanju Romi. Stanovnici tvrde da još uvijek nije riješen prijenos vlasništva i da stanovi nisu u vlasništvu grada, već u vlasništvu privatnih osoba.


Socijalno ugrožene romske obitelji upravo su danas trebale doći potpisati ugovore za useljavanje.  Stanovnici ne puštaju nikoga u stanove, a na terenu je policija, koja je počela privoditi i iznositi prosvjednike, javlja N1. Hitna pomoć morala je nekoliko puta intervenirati.




Policijska uprava zagrebačka (PUZ) Hini je potvrdila kako je interventna policija privela 10 građana jer su drugima onemogućili pristup stanovima koje su dobili na korištenje, a ulazak u stanove nisu dozvolili niti nadležnim osobama iz ureda Grada Zagreba.


Policijsko postupanje još uvijek je u tijeku.


Djelatnici Hitne pomoći rekli su Hini da su tijekom prosvjeda pregledali tri osobe, dok je jednoj pozlilo te je odvezena u bolnicu.


Mirka Jozić iz Ureda gradonačelnika došla je u Petruševec.


– Prema kupoprodajnom ugovoru iz 2003. godine ovo je imovina Grada Zagreba. Zagreb je opremio ovu zgradu. U Hrvatskoj, znate dobro, ima više vanknjižnog nego knjižnog vlasništva, bitno je da ga možete dokazati. Ovo je u vlasništvu grada i sve je imovinski čisto, rekla je za N1.


Na dobacivanja okupljenih da nije točno što govori, rekla je ‘neka pravnici gospodi objasne o čemu je riječ’.



Je li prosvjed usmjeren protiv Roma, upitana je Jozić?


– Oni se vade na vlasništvo, no to nema veze s tim. Nisu samo romske obitelji te koje ćemo ovdje useliti, imamo tu i javne sadržaje… Ne bih razlikovala Rome i druge, kazala je Jozić.


‘Ne razlikujemo ih ni mi’, dobacivali su građani.


Reporterka N1 Ivana Kopčić razgovarala je i sa stanovnicom naselja.


– Zaštitar u civilu je skočio, bacio je klupu, mene je gurnuo, ulovila me panika, došla je Hitna… Došli smo ovdje dati podršku našim susjedima na kojima su ovi stanovi. Oni imaju preko 100.000 kuna ovrhe.


Ne vidim razlog zbog kojeg je interventna odvela ljude. Zagreb nije pokazao da je vlasnik, a ljudi koje su odveli – jesu. Bandić se nije pojavio ovdje jer zna da smo u pravu, nema se obraza pojaviti ovdje, rekla je stanovnica Petruševca za N1.


Početkom lipnja, uoči sjednice Gradske skupštine Bandića su dočekali prosvjednici s Petruševca koji su, s transparentima i zvižducima, tražili da se na Petruševcu napravi Tehnološki park, umjesto da se, kako je to najavio Bandić, tamo presele socijalno ugrožene romske obitelji


Na poruke Petruševčana da su mu bili dobri dok su mu davali glasove, a sada ne može učiniti ništa za njih, Bandić je odgovorio kako ‘od politike otvorenog i sigurnog grada, multietničnog, multikulturalnog i multikonfesionalnog’ neće odustati ‘pod cijenu bilo kakvog glasa’.