ŽDO u Zagrebu

Srpski teritorijalci optuženi za ubojstvo civila u Petrinji 1991.

Hina

Okrivljenike tužiteljstvo tereti da su točno neutvrđenog dana krajem rujna 1991. kao zapovjednici ili pripadnici odreda teritorijalne obrane Banski Grabovac u jednoj od kuća u Petrinji pronašli civila kojega su ispitivali i zlostavljali, a potom mu naložili da krene sadašnjom Kupskom ulicom prema kukuruzištu



Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv trojice srbijanskih državljana koje tereti za zlostavljanje i ubojstvo civila tijekom napada JNA i srpskih paravojnih snaga na Petrinju.


Okrivljenike tužiteljstvo tereti da su točno neutvrđenog dana krajem rujna 1991. kao zapovjednici ili pripadnici odreda teritorijalne obrane Banski Grabovac u jednoj od kuća u Petrinji pronašli civila kojega su ispitivali i zlostavljali, a potom mu naložili da krene sadašnjom Kupskom ulicom prema kukuruzištu.


»Drugookrivljeniku i prvookrivljeniku se stavlja na teret da su zapovjedili trećeokrivljeniku i drugim nepoznatim pripadnicima svoje jedinice da pucaju iz svoga osobnog naoružanja u navedenog civila koji im je bio okrenut leđima i potom, zajedno s njima, ispalili više hitaca u njega iz svog osobnog naoružanja.




Oštećeni civil preminuo je na mjestu događaja, a njegovo mrtvo tijelo ostavljeno je na rubu navedenog kukuruzišta«, izvijestilo je državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici.


U optužnici je predloženo da se okrivljenicima sudi u odsutnosti te da se, temeljem zakonske osnove opasnosti od bijega, odredi istražni zatvor protiv trojice okrivljenika do okončanja kaznenog postupka.