Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
9. prosinca 2019.
Ispis članka: Srpski teritorijalci optuženi za ubojstvo civila u Petrinji 1991. - Novi List

NoviList.hr

Srpski teritorijalci optuženi za ubojstvo civila u Petrinji 1991.

ŽDO u Zagrebu

4. prosinac 2017 13:56

Napisao: HINA

Okrivljenike tužiteljstvo tereti da su točno neutvrđenog dana krajem rujna 1991. kao zapovjednici ili pripadnici odreda teritorijalne obrane Banski Grabovac u jednoj od kuća u Petrinji pronašli civila kojega su ispitivali i zlostavljali, a potom mu naložili da krene sadašnjom Kupskom ulicom prema kukuruzištu

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv trojice srbijanskih državljana koje tereti za zlostavljanje i ubojstvo civila tijekom napada JNA i srpskih paravojnih snaga na Petrinju.

Okrivljenike tužiteljstvo tereti da su točno neutvrđenog dana krajem rujna 1991. kao zapovjednici ili pripadnici odreda teritorijalne obrane Banski Grabovac u jednoj od kuća u Petrinji pronašli civila kojega su ispitivali i zlostavljali, a potom mu naložili da krene sadašnjom Kupskom ulicom prema kukuruzištu.

»Drugookrivljeniku i prvookrivljeniku se stavlja na teret da su zapovjedili trećeokrivljeniku i drugim nepoznatim pripadnicima svoje jedinice da pucaju iz svoga osobnog naoružanja u navedenog civila koji im je bio okrenut leđima i potom, zajedno s njima, ispalili više hitaca u njega iz svog osobnog naoružanja.

Oštećeni civil preminuo je na mjestu događaja, a njegovo mrtvo tijelo ostavljeno je na rubu navedenog kukuruzišta«, izvijestilo je državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici.

U optužnici je predloženo da se okrivljenicima sudi u odsutnosti te da se, temeljem zakonske osnove opasnosti od bijega, odredi istražni zatvor protiv trojice okrivljenika do okončanja kaznenog postupka.