Iznenađenje na zagrebačkom Županijskom sudu

Srećko Jurišić se nagodio s Uskokom: Sudjelovao sam u akciji prikupljanja novca za podmićivanje sudaca koji su trebali promijeniti presudu Glavašu

Sergej Abramov

Splitski poduzetnik osuđen je nepravomoćno na dvije godine zatvora uvjetno, na rok kušnje od pet godina i mora državnom proračunu predati 70.000 eura, a presuda će imati velik utjecaj na presude ostalih okrivljenika



ZAGREB Splitski poduzetnik Srećko Jurišić nagodio se s Uskokom i priznao da je sudjelovao u širokoj akciji u kojoj se sa 700 tisuća eura trebalo promijeniti presudu kojom je Branimir Glavaš osuđen zbog ratnih zločina nad srpskim civilima počinjenih 1991. godina u Osijeku.


Temeljem izjave prema kojoj Jurišić priznaje da se s poduzetnikom Dragom Tadićem, saborskim zastupnikom Ivanom Drmićem i ostalima udružio kako bi protuzakonito posredovao na neimenovane suce Vrhovnog suda ne bi li se promijenila presuda Glavašu, Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda donijelo je presudu prema kojoj je Jurišić osuđen na dvije godine zatvora uvjetno, na rok kušnje od pet godina. Uz to, Jurišić državnom proračunu mora predati 70.000 eura namijenjenih kaznenom djelu, a koje su mu predali Ivan Drmić i Glavaševa prijateljica Sanja Marketić. 


– U smislu utvrđivanja krivnje ostalih okrivljenika, ova presuda ima veliki utjecaj jer se svakako može koristiti kao dokaz, kazao je zamjenik ravnatelja Uskoka Tonči Petković. 




Obrane drugih okrivljenika iznenađene su ovom nagodbom, jer su tek a sjednici Optužnog vijeća saznali za nju.  Nadali su se da će možda sud odbaciti optužnicu ili je vratiti na doradu Uskoku jer su smatrali da cilj optuženika eventualno bio dati mito, pri čemu bi sve ono što su do tad napravili bile pripremne radnje a koje za kazneno djelo mita nisu kažnjive.


– Ovo je veliko iznenađenje i žao mi je da nam se stalno iza leđa pojavljuju ljudi koji Uskoku priznaju stvari što nemaju veze s kaznenim djelom, rekla nam je braniteljica Drage Tadića, zagrebačka odvjetnica Jadranka Sloković.


Premda je Jurišić postigao nagodbu s Uskokom, optužnica još nije pravomoćna, već će o njenoj valjanosti optužno vijeće raspravljati za deset dana