Nesreća u okolici Slunja

Spaljivao korov i zadobio opekotine opasne po život

Hina

Potpuno je neizvjesno može li se od opekotina opasnih po život oporaviti muškarac (87) koji je jučer tijekom spaljivanja korova na svojim poljima u okolici Slunja zadobio opekotine opasne po život, saznaje Hina u subotu u karlovačkoj Općoj bolnici

KARLOVAC Potpuno je neizvjesno može li se od opekotina opasnih po život oporaviti Slunjanin (87) koji je u petak tijekom spaljivanja korova na svojim poljima u okolici Slunja zadobio opekotine opasne po život, saznaje Hina u subotu u karlovačkoj Općoj bolnici. 

 Sanacijski upravitelj Suad Crnica rekao je da se pacijent za sada nalazi na odjelu intenzivnog liječenja, ali da se priprema za moguće preseljenje u referalni centar za opekline u zagrebačkoj Klinici za traumatologiju, budući da je pacijent životno ugrožen.


 Policija je u subotu izvijestila da se dan ranije, kada je tijekom popodneva 87-godišnjak palio korov i nisko raslinje nedaleko Slunja, vatra počela nekontrolirano širiti te je zahvatila odjeću muškarca, zbog čega je opečen po cijelom tijelu, što je u Općoj bolnici Karlovac okarakterizirano kao »teška ozljeda opasne po život, o čemu će policija izvijestiti nadležno državno odvjetništvo.


 Ovaj se tragičan događaj zbio samo nekoliko sati nakon što je jučer Vatrogasna zajednica održala tiskovnu konferenciju s upozorenjem da se sa spaljivanjem biljne mase na otvorenom može prići samo uz sve mjere opreza, dovoljnog broja ljudi i uz odobrenje vatrogasaca, kojima se namjera spaljivanja mora prijaviti najmanje pet dana ranije.




 Zapovjednik Vatrogasne zajednice Karlovačke županije Goran Franković rekao je da je tijekom 2015. godine u županiji je bilo čak 214 intervencija zbog požara na otvorenom prostoru, uglavnom na Kordunu, dio uz poštivanje pravila, jer se novčane kazne za prekršitelje kreću od tisuću do 10.000 kuna, ali dio građana se i dalje ponaša neodgovorno, tako da je u tih 214 intervencija čak njih 163 bilo zbog paljenja raslinja na zapuštenom poljoprivrednom zemljištu.


 Štoviše, napomenuo je Franković, najneodgovornije se ponašaju muškarci u poznoj životnoj dobi, koji se ne boje kazni, jer su uvjereni da ih sa blizu 90 godina života nitko neće, kako je rekao Frankovioć, »strpati u zatvor jer se onda postavlja pitanje tko će hraniti njegovih nekoliko kravica ili drugu stoku, odnosno kamo s njegovim blagom zbog kojeg i pali njive da bi nikla travica za pašu«.