Nesavjesno liječenje

Slučaj Maškarin otišao u zastaru, optužba protiv liječnika zbog kojeg je ostao bez noge – odbačena

Slavica Kleva

Dr. Branko Popović je bio optužen da je iz nehaja kao doktor medicine obavljajući svoju djelatnost nesavjesno postupao i time prouzročio teške tjelesne ozljede Rabljaninu Miroslavu Maškarinu u KBC-u Rijeka 2006. godine



RIJEKA Sutkinja Općinskog suda Brankica Grgurić izrekla je odbijajuću presudu i odbila optužbu protiv dr. Branka Popovića kojeg se teretilo za teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi.


Sukladno uputama Županijskog suda, odbijena je optužba zbog nastupa zastare, kazala je kratko sutkinja prilikom obrazlaganja u zakonu osnovanog uporišta u netom donesenoj nepravomoćnoj odbijajućoj presudi za dr. Branka Popovića protiv kojeg se vodio višegodišnji kazneni postupak zbog nesavjesnog liječenja iz nehaja u slučaju pacijenta Miroslava Maškarina s Raba.


Riječ je o 21-godišnjem mladiću koji je podvrgnut rutinskoj operaciji slijepog crijeva u KBC-u Rijeka davne 2006. godine, koja je završila amputacijom lijeve potkoljenice. Dr. Popović je bio optužen da je iz nehaja kao doktor medicine obavljajući svoju djelatnost nesavjesno postupao i time prouzročio teške tjelesne ozljede Miroslavu Maškarinu. Kazneni postupak obustavljen je zbog zastare koja je nastupila još 2014. godine.


Osuđen 2011. godine 




Pojašnjenja radi, nakon dugotrajnog sudskog postupka, ispitivanja više vještačkih timova, svjedočenja liječnika koji su bili dijelom operativnog tima, prije i u postoperativnom tijeku, svjedočenja medicinskih sestara i ostalog medicinskog osoblja, kirurg Branko Popović je nepravomoćno sredinom rujna 2011. godine bio osuđen i proglašen krivim te je osuđen na kaznu zatvora od osam mjeseci, uvjetno na dvije godine. Rješenjem Županijskog suda potkraj listopada 2012. godine prvostupanjska presuda je ukinuta i slučaj vraćen sudu prvog stupnja na ponovno suđenje. No, 1. siječnja 2013. godine na snagu je stupio novi Kazneni zakon, a 21. svibnja 2013. počelo je ponovno suđenje dr. Popoviću.


Za razliku od tužiteljice koja smatra da postoji kontinuitet u novom kaznenom zakonu te će uložiti žalbu na ovako doneseno rješenje, Popovićev odvjetnik Milenko Škrlec još je jednom istaknuo u završnim riječima:



Podsjetimo da se istovremeno s kaznenim progonom dr. Popovića gotovo cijelo desetljeće vodila i parnica za naknadu štete Miroslavu Maškarinu. Potkraj 2015. godine na Općinskom građanskom sudu nepravomoćno je dosuđena novčana naknada u iznosu od gotovo šest milijuna kuna, točnije 5.994.759,31 kuna. Državno odvjetništvo je uložilo žalbu na tako donesenu presudu. No, sredinom travnja prošle godine Županijski sud je djelomično odbio, ali djelomično i prihvatio odluke prvostupanjskog suda po kojima je Miroslavu Maškarinu do sada isplaćeno oko milijun i 600 tisuća kuna, ali bez kamate. No i kamatu ne treba zanemariti jer je sud prihvatio da se kamata ima u jednom dijelu novčanog iznosa obračunati od 2007. godine, a u jednom dijelu od 2011. godine, što u takvim okolnostima, srećom po Miroslava Maškarina, neće biti mali iznos. Ubrzo će biti zakazano suđenje i za onaj dio presude, odnosno građanske parnice u dijelu u kojem je Županijski sud vratio na ponovno utvrđivanje imovinske štete.



– Obrana kao temeljno pravno pitanje za donošenje presude smatra pitanje je li u predmetnoj stvari nastupila zastara kaznenog progona. U tome ustrajemo u cijelosti kod navoda sa zapisnika u svibnju 2013. godine i iz kojeg je razvidno da se u predmetnoj stvari ima primijeniti odredba po kojoj je za to kazneno djelo predviđena kazna zatvora do jedne godine, slijedom čega je zastara nastupila 10. srpnja 2014. godine. Pritom naglašavam i odluku Županijskog suda gdje se navodi: »Ne smije se zanemariti da je zabrana povratnog djelovanja zakona segment načela zakonitosti, a to znači da kaznena djela te kaznenopravne sankcije moraju biti određeni zakonom prije počinjenja djela, a navedeno obuhvaća i kvalifikatorne okolnosti koje također moraju biti propisane zakonom prije počinjenja djela«.


Ruptura aorte 


Pojednostavljeno rečeno, dr. Popović je bio optužen za kazneno djelo nesavjesnog liječenja iz nehaja koje je za posljedicu imalo tešku tjelesnu ozljedu, rupturu aorte. Tada je za to djelo bila predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. Izmjenom Kaznenog zakona, za to djelo je predviđena kazna zatvora do jedne godine. Općinsko državno odvjetništvo tvrdilo je da pravni kontinuitet stoji u činjenici da je oštećeni Maškarin izgubio nogu pa samim time i da je riječ o osobito teškoj tjelesnoj ozljedi. Međutim, upitan za komentar još prošle godine, Škrlec je rekao da »doktor Popović nije optužen za osobito tešku tjelesnu ozljedu niti za gubitak noge, niti je išta ukazivalo na direktnu vezu rupture aorte i gubitka noge. No, neovisno o tomu, po kaznenom zakonu koji je bio na snazi 2006. godine, nije ni postojalo djelo, a niti odgovornost za osobito tešku tjelesnu ozljedu kao posljedicu, pa onda dr. Popović ne može ni odgovarati za tu posljedicu, sve i da postoji.«


Jučer su osim dr. Popovića na ročištu, i zapravo posljednjoj raspravi, bili Miroslav Maškarin i njegova odvjetnica Ingrid Barić.