Divljački ispad

Skandalozni napad: Rabijatni Riječanin napao osobu s invaliditetom u autu, pa ga – pljunuo

Fiore Vežnaver

Ilustracija / Foto Marko Gracin

Ilustracija / Foto Marko Gracin

Prišao je »golfu«, zaustavljenom ispred ispred kioska, u kojem je kao vozač sjedio muškarac s invaliditetom, te mu se obratio riječima: »Hoćeš da te nokautiram?! Makni se!«



RIJEKA Invalidnom muškarcu je, zbog nesuglasica u prometu, najprije prijetio da će ga nokautirati, a onda ga pljunuo kroz otvoreni prozor auta. Inkriminacija je zbog koje je izrečena kazna od tisuću kuna 39-godišnjem Riječaninu, oglašenom krivim za prekršaj protiv javnog reda i mira.


Opatijski sud izdao je prekršajni nalog Riječaninu nakon što je ocijenio dokazanim da se na javnom mjestu ponašao na naročito drzak i nepristojan način. Nemio slučaj zbio se 26. svibnja prošle godine, oko 15.30 sati, ispred kioska kod Dvorane mladosti na Trsatu.


Rekonstrukcija događaja je pokazala da je 39-godišnjak, kao vozač automobila »škoda«, grubo i neprimjereno reagirao zbog nesuglasica u prometu, te u jednom trenutku izašao iz svog vozila.




Prišao je »golfu«, zaustavljenom ispred ispred kioska, u kojem je kao vozač sjedio muškarac s invaliditetom, te mu se obratio riječima: »Hoćeš da te nokautiram?! Makni se!«


Vozač »golfa« mu je na to rekao neka ga slobodno zaobiđe. No, u trenucima što su uslijedili, rabijatni Riječanin ga je kroz otvoreni prozor vozačevih vrata – pljunuo. Nakon toga je sjeo u svoj auto i nastavio dalje.


U odluci opatijskog suda navodi se kako će se smatrati da je novčana kazna u cijelosti plaćena ako u roku od mjesec dana od pravomoćnosti prekršajnog naloga plati dvije trećine kazne, odnosno 667 kuna. A dužan je svakako platiti i 100 kuna na ime troškova prekršajnog postupka., koji se vodio temeljem optužnog prijedloga Treće policijske postaje Rijeka.


U obrazloženju odluke navodi se da je sud, pri odmjeravanju kazne, uzeo u obzir olakotne i otegotne okolnosti. Izrečena novčana kazna relativno je visoka, tendira ka maksimalno predviđenoj novčanoj kazni za ovakav prekršaj.


Odluka opatijskog suda nije pravomoćna, okrivljeni Riječanin ima pravo prigovora