Zaskočio ju na prepad

Silovatelju jedva punoljetne Zadranke Vrhovni sud umanjio kaznu zatvora za godinu dana

Suzana Bandić

Ilustracija / Foto arhiva NL

Ilustracija / Foto arhiva NL

Zadranina se optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Zadru teretilo za teško kazneno djelo protiv spolne slobode prema posebno ranjivoj osobi zbog njezine dobi i to za sedam radnji spolnog odnosa bez pristanka



ZADAR Osam mjeseci od donošenja nepravomoćne presude kojom je zbog brutalnog silovanja i premlaćivanja jedva punoljetne Zadranke na Županijskom sudu u Zadru na osam godina zatvora osuđen 27-godišnji D. K., Vrhovni sud donio je pravomoćnu presudu kojom je silovatelju kaznu umanjio za jednu godinu. Zadranina se teretilo za teško kazneno djelo protiv spolne slobode prema posebno ranjivoj osobi zbog njezine dobi i to za sedam radnji izvršenja spolnog odnosa bez pristanka.


On je mladu djevojku na prepad zaskočio nedaleko od gradskog mosta u noćnim satima u listopadu 2016. godine. Djevojka je večer provela u centru grada sa svojim društvom, nakon čega se uputila kući. Tada 26-godišnji D. K. ju je neko vrijeme pratio, a kad se uvjerio da nema prolaznika te da je u tom dijelu osvjetljenje nešto lošije zbog gustog drvoreda, zgrabio ju je s leđa, izudarao, strgao s nje odjeću i dva puta uzastopce silovao.


Nakon gnusnog čina nesretnu djevojku nije pustio, već ju je silom vukao u pravcu osnovne škole udaljene 500-tinjak metara te je, uključujući i tu lokaciju, još pet puta s njom, protivno njezinoj volji te lomeći joj otpor fizičkom snagom, s njom imao spolni odnos.




Djevojčina prijava ovog monstruoznog čina umalo je bila odbačena jer je njezina priča zvučala neuvjerljivo, no sam prepad i odvlačenje u mračni dio uz stambenu zgradu snimila je nadzorna kamera s jednog poslovnog objekta u blizini i potkrijepila njezine tvrdnje.


D. K. je pronađen nakon dva tjedna te mu je 3. studenog 2016. godine određen istražni zatvor, a kako mu je izrečena osuda na više od pet godina iza rešetaka, sudac Hrvoje Visković mu je ujedno odredio produljenje istražnog zatvora. Zakonom je za teško kazneno djelo protiv slobode zapriječena kazna zatvora od jedne do deset godina.


Nakon izricanja presude D.K. je bio poslan u Zagreb u Centar za dijagnostiku zbog sumnje na konzumaciju narkotika pod čijim utjecajem je i počinio manijakalno kazneno djelo.Protiv D.K. se na Općinskog suda u Zadru vodio i drugi postupak za premlaćivanje bivšeg košarkaša ispred jednog zadarskog noćnog kluba još 2010. godine, kad su obojica bili maturanti. Za to kazneno djelo bio je optužen još jedan mlađi Zadranin, no u nedostatku dokaza tužiteljstvo je odustalo od njegova kaznenog progona.