Tko su bili pomagači?

STRAVIČNA LIKVIDACIJA SPLITSKOG DILERA Mučili ga, lomili mu ruke, laktove i prste, iščupali jezik, iskopali oči…

P. N.

U splitskom podzemlju naveliko se priča o ovoj likvidaciji kakva dugo nije viđena / Foto Miranda Cikotic/PIXSELL

U splitskom podzemlju naveliko se priča o ovoj likvidaciji kakva dugo nije viđena / Foto Miranda Cikotic/PIXSELL

Ante Prnjak je prije smrti okrutno mučen tako što su mu slomili prste i laktove na obje ruke te su mu nepoznatim sredstvom čupali jezik i oči. Na kraju je ubijen s pet hitaca u tijelo i jednim u glavu te je odvezen svojim automobilom BMW 5, starim 15 godina, na TTTS



Pripadnici Specijalne policije iz Splita u četvrtak ujutro oko 9.15 sati, u munjevitoj su akciji u blizini autobusnog kolodvora u Omišu uhitili 27-godišnjeg Liridona B., Albanca sa srpskim državljanstvom koji već sedam godina ima stalan boravak u Stobreču. Sumnjiče ga za ubojstvo bivšeg pripadnika Vojne policije Ante Prnjaka čije je izmrcvareno i izrešetano tijelo pronađeno u srijedu ujutro oko 7.40 sati u dvorištu jednog objekta u izgradnji na splitskom TTTS-u.


Naime, Slobodna Dalmacija doznaje iz pouzdanih izvora da je Prnjak prije smrti okrutno mučen tako što su mu slomili prste i laktove na obje ruke te su mu nepoznatim sredstvom čupali jezik i oči. Na kraju je ubijen s pet hitaca u tijelo i jednim u glavu te je odvezen svojim automobilom BMW 5, starim 15 godina, na TTTS, piše Slobodna Dalmacija. 


– Policijski službenici su uhitili osobu koju se sumnjiči za ubojstvo 34-godišnjaka, počinjeno  22. kolovoza. Također, obavljen je očevid na osobnom vozilu BMW, na kojem je jučer izbio požar, u mjestu Tugare. Utvrđeno je da je požar izazvan otvorenim plamenom, te da se radi o vozilu u vlasništvu ubijenog 34-godišnjaka. U tijeku je kriminalističko istraživanje – službeno je rečeno iz splitske policije.


Prepad na tržnici




Doznajemo da je 27-godišnjak čija se obitelj inače bavi preprodajom voća i povrća za što ima registriran obrt, u četvrtak ujutro došao do štanda na tržnici u Omišu na kojem su bile njegova majka i sestra. Stigao je navodno nakon što je policija ušla u trag njegovu pozivu majci u kojem joj govori da mu na štand donese veću svotu novca. Dva zatamnjena kombija specijalaca bila su parkirana u zasjedi preko puta na autobusnom kolodvoru, a nakon što je zamijećena “meta”, dvojica su specijalaca istrčala u punoj spremi, s dugim cijevima i fantomkama na glavama te pretrčala cestu i u par trenutaka svladali Albanca i svezali ga prije negoli je uopće došao u priliku pružiti otpor. Nije bio naoružan i odmah su ga predali kolegama koji su ga odveli u splitsku PU na daljnju kriminalističku obradu, piše Slobodna Dalmacija.


Nakon što je, nekoliko sati poslije pronalaska Prnjakova tijela, dobili dojavu da je u mjestu Tugare na protupožarnom putu izgorjelo vozilo za koje je poslije utvrđeno da mu je vlasnik pokojni Prnjak, policajci su provodeći očevid nedaleko od protupožarnog puta Račnik pronašli i automatsku pušku koju su povezali s 27-godišnjim Albancem.


No, dok je iz službenih istražiteljskih krugova nemoguće dobiti bilo kakvu informaciju, u splitskom podzemlju naveliko se priča o ovoj likvidaciji kakva dugo nije viđena. Tako se uz uhićenog Albanca, kao mogućeg supočinitelja, spominje ime još jednog nekadašnjeg majstora borilačkih vještina, piše Slobodna Dalmacija.


Obojica su navodno tog jutra viđena po nekim kockarnicama kako troše novac koji su navodno uzeli od žrtve te su se vozali po gradu njegovim vozilom dok ga nisu spalili. Što se tiče okrutnosti koju je ubojica ili više njih iskazao prema žrtvi, priča se da je to napravljeno kao svojevrsna poruka jer su smatrali da je pokojni bio policijski “druker” odnosno špijun.


Sumnjiva sloboda


Naime, krajem srpnja ove godine djelatnici PNUSKOK-a priveli su 25-godišnjeg D.B. jer su kod njega našli kokain, oružje te nešto manje od 100 tisuća kuna domaćeg i stranog novca.


Pretragom stana u kojem je živio u Splitu policija je tada pronašla 826,8 grama kokaina, pušku strojnicu marke MGV, kalibra 5,56 mm, s prigušivačem i spremnik sa streljivom dok su u njegovu osobnom automobilu marke Audi nađena dva pištolja marke Beretta, kalibra 6,35 mm, tzv. damski pištolji, dva mobitela te veća količinu stranog i domaćeg novca.


Nađena je i oprema za daljnju distribuciju droge te kilogram nepoznate praškaste materije koju je vjerojatno koristio za povećanje mase kokaina prilikom prodaje.



Policija još uvijek nastoji u potpunosti složiti mozaik oko likvidacije bivšeg vojnika jer je gotovo sigurno da 27-godišnjak nije bio sam u ovoj priči i da je svakako imao barem jednog pomagača, piše Slobodna Dalmacija. A koliko se, nakon utvrđivanja njegova identiteta, ozbiljno radilo na pronalasku ubojice govori i podatak da su neki ljudi uhićeni čak i u Njemačkoj. Tako je u Muenchenu u srijedu navečer pet sati u policiji proveo Jasmin Husejnagić (28) zvani Pit Bull koji je s pokojnim Prnjakom prošle godine imao sukob u jednom lokalu u Velebitskoj ulici u Splitu.– Pokojni je znao mog kuma i optuživao ga je da je on kriv što je uhićen s tom drogom. Tog je dana došao u lokal i počeo ga optuživati, pa sam se ja umiješao i rekao mu da ne prijeti. Tada smo se potukli, bilo je jedan na jedan, ipak sam ja profesionalni boksač. Došla je potom i policija te smo završili na Prekršajnom sudu – mislim da taj postupak još nije gotov.Zvali su me iz zagrebačke policije zbog toga te sam se javio u Muenchen gdje su me satima držali kao uhićenika dok nisu provjerili moj alibi odnosno dok moji radnici nisu potvrdili da sam ja cijelo vrijeme bio tu. Meni je nanesena velika sramota i želim naglasiti da nemam apsolutno nikakve veze s ubojstvom tog momka – kazao nam je jučer Husejnagić.


Dakle, gore spomenuti 25-godišnjak je, priča se, bliski rođak uhićenog Albanca, a očito je da je ovaj smatrao da je bivši vojnik kriv za to što je njegov rođak u zatvoru te mu se odlučio osvetiti.


Naime, baš pokojni Prnjak u svibnju 2017. godine pao je kao organizator četveročlane dilerske skupine, a u toj je policijskoj akciji bilo ukupno zaplijenjeno više od dva i pol kilograma amfetamina, 44 grama kokaina te 364 grama marihuane čija se ulična vrijednost procjenjivala na nešto manje od 600 tisuća kuna.


Prnjak je, kao i ostala trojica iz skupine, bio priveden na ispitivanje na Općinsko državno odvjetništvo u Splitu koje je od suca istrage tražilo da im se odredi jednomjesečni istražni zatvor zbog utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela.


No, sudac istrage odbio je taj zahtjev i pustio ih da se brane sa slobode bez određivanja ikakvih mjera opreza. Mnogima je bilo čudno kako to da je tako brzo izašao na slobodu jer količina droge nije bila zanemariva.