Prekoračenje ovlasti

Riječkim policijskim službenicima počinje suđenje za lažno pisanje dodatnih sati

Fiore Vežnaver



Obrana smatra optužnicu neutemeljenom. Odvjetnik Mladen  Ostić, branitelj Dražena Pandže, naglašava da je oboje optuženih  policijskih službenika  u disciplinskom postupku u MUP-u oslobođen za inkriminacije zbog kojih se sada nalaze na optuženičkoj klupi. 


Pandža je imao ne samo usmeno, nego i pismeno odobrenje za rad na koji se ostvaruje dodatak, a riječ je o noćnom, prekovremenom i radu blagdanom, ističe njegov odvjetnik. 


– Ne samo da su optuženici odradili ono što im je plaćeno, nego i više od toga – podvlači Mladen Ostić. 




Posebno smatra neutemeljenim inkriminacije za krivotvorenje isprava, kako su upisivali da su na slobodnim danima, iako su radili.  


– Kazneno djelo krivotvorenja inače se čini kako bi se stekla nekakva korist, a ovdje ispada da su okrivljenici radili na svoju štetu, što nema smisla – dodaje odvjetnik. 



U optužnici se precizira broj sati s datumima koje je Arsena Juretić navela u nalozima za obračun plaća za sebe i Pandžu, sate za koje su im se neosnovano obračunali dodaci za noćni, smjenski i  rad blagdanom.  Precizirani su dani i sati za koje je policijska službenica navodila  podatke za obračun dodataka za rad na koji, po optužbi, nisu imali pravo. Navodi se, primjerice, kako je u obračun plaće za prosinac upisano kako je Pandža odradio 16 sati noćnog rada, po deset sati rada subotom i nedjeljom te 152 sata u turnusu. Juretić je potpisala naloge kao osoba koja ih je izradila, a Pandža ih je potpisao kao rukovoditelj i proslijedio ih na obračun i isplatu. 


Paralelni rasporedi


USKOK podvlači da nije bilo osnova koji bi opravdao takve podatke jer Pandži nije bio naložen prekovremeni rad, a da je Juretić stvarno odradila samo sate noćnog i rada blagdanom prikazane za prosinac 2012. i travanj 2013. godine, a ne i za ostala tri mjeseca. Tužiteljstvo zaključuje da su temeljem tih naloga za obračune plaća Pandži i Juretić obračunati i isplaćeni mjesečni dohoci u neosnovano uvećanim iznosima, čime su na štetu državnog proračuna  Hrvatske ostvarili nepripadnu korist, i to Pandža u iznosu od najmanje 3.876 kuna, a Juretić od najmanje 1.128 kuna. Juretić se tereti i da im je neke od uredno odrađenih dnevnih smjena radnim danima evidentirala kao slobodne dane, kako se ne bi premašio mjesečni fond sati. Dvoje okrivljenih se optužuje i da su, kako bi prikrili svoje postupanje, radili naknadne ispravke na već odrađenim dnevnim rasporedima službe i sačinjavali paralelne dnevne rasporede, unoseći u njih netočne podatke o svom i radu ostalih djelatnika OKCP-a. 


Kao svjedoci u procesu trebalo bi biti saslušano više službenika Policijske uprave primorsko-goranske, među kojima i ljudi iz vrha Uprave.