Optužnica

Riječka policija uhvatila krijumčare ljudima: Švercali u fiatu čak i osmomjesečnu bebu

Slavica Kleva

Goran Kasunić iz Bosiljeva te Safet Vidmar i Memaga Nuhanović iz Cazina krijumčarili su u osobnom automobilu šestero Afganistanaca i jednog Kosovara



RIJEKA Goran Kasunić, 37-godišnjak iz Bosiljeva, Safet Vidmar, 41-godišnjak iz Cazina, i Memaga Nuhanović, 47-godišnjak također iz Cazina, optuženi su da su iz koristoljublja omogućili drugim osobama nedozvoljeno kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj i tako počinili kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka ne samo u našoj zemlji, već i drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.


Početkom travnja Vidmar i Nuhanović angažirali su prvooptuženog Kasunića da kao vozač osobnog automobila fiat bravo karlovačkih registarskih oznaka na području Slunja smjesti šestero Afganistanaca i krene prema državnoj granici. Državljani Afganistana su u dobi od 25, 20, 27 i 19 godina, uz dijete od nepune dvije godine starosti te jednu osmomjesečnu bebu. Kasunić je uspio u osobni automobil smjestiti još jednog državljanina Kosova u dobi od 43 godine. S tako prekrcanim vozilom krenuo je iz smjera Slunja do Rijeke, a ispred njega kao izvidnica i »osiguranje« od policije, u osobnom vozilu marke VW passat bosanskohercegovačih registarskih oznaka vozili su se Vidmar i Nuhanović. No, vožnja nije bila dugotrajna, zaustavila ih je riječka policija, djelatnici riječke Policijske uprave.



Trećeoptuženi Memaga Nuhanović predsjednik je mjesne zajednice Tržački Rašteli nadomak Cazina te je prije godinu dana na jednom bosanskohercegovačkom portalu progovorio o problemima koji muče njegovu mjesnu zajednicu. Jer, mještani Tržačkih Raštela od lipnja prošle godine mogu malogranični prijelaz s Hrvatskom prijeći samo pješice pa se njive u susjednoj državi, Hrvatskoj, ne mogu obrađivati kako treba, s obzirom na to da do njih ne mogu doći traktorima. Naime, velik broj mještana Tržačkih Raštela posjeduje zemlju na hrvatskom teritoriju pa zapravo traže prekategorizaciju graničnog prijelaza kako bi se omogućio promet motornih vozila i radnih strojeva.




– Nemamo ništa od toga ako odemo na svoje njive, a ne možemo prevesti radne mašine kako bismo ih obrađivali. Osim toga, ovaj granični prijelaz treba osposobiti za saobraćaj kako bi se građanima Cazina skratio put do Hrvatske, s obzirom na to da je granični prijelaz Maljevac kod Velike Kladuše udaljen trideset kilometara – govorio je predsjednik mjesne zajednice Memaga Nuhanović. Naglasio je tom prilikom i svoj osobni primjer, da posjeduje na drugoj strani Korane 33 hektara zemlje i da je do sada bio prisiljen putovati oko 80 kilometara da uopće dođe do svoje zemlje.



Od njihovog uhićenja prošlo je gotovo dva mjeseca, prvo i drugooptuženom produljen je istražni zatvor, dok je Nuhanović platio jamstvo pa će se u daljnjem tijeku braniti sa slobode. Tijekom dokazne radnje prvog ispitivanja prvookrivljeni Kasunić je u cijelosti priznao kazneno djelo, za razliku od Vidmara i Nuhanovića koji su se branili šutnjom.


S obzirom na to da je u međuvremenu analiziran telefonski promet komunikacije između trojice optuženika, temeljem zatraženog naloga suca istrage, razvidno je da su u inkriminiranom periodu međusobno komunicirali, tvrdi tužitelj, pa je uz ispitivanje policijskih službenika koji su ih zaustavili, ali i ispitanih stranih državljana zatečenih u vozilu, podizanje optužnice osnovano.


Također, tužiteljica naglašava da je Kasunić višestruko osuđivana osoba, jednom i zbog istovrsnog kazenog djela. Riječ je o osobi bez primanja i imovine pa je opravdana bojazan da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti ili počiniti neko novo teže kazneno djelo. U odnosu na drugooptuženog Safeta Vidmara također tužiteljica traži produljenje istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega jer je riječ o osobi koja je stranac, ničim nije vezana za našu zemlju pa bi boravkom na slobodi mogao pobjeći, pa i biti nedostupan pravosudnim tijelima u Hrvatskoj.


Svu trojicu se tereti da su za protuzakonito prebacivanje stranaca izvan graničnih prijelaza na teritorij Republike Slovenije uzeli od nesretnika oko 2.100 eura.