Psi ozlijedili građane

Riječanka teško ozlijeđena u napadu pasa u šumi kod Njivica

Fiore Vežnaver

Napad se dogodio dok je brala šparoge, a psi su joj nanijeli više ugriza. Također, 9. ožujka ove godine 24-godišnjak iz Čavli lakše je ozlijeđen nakon što ga je ugrizao pas dok je trčao avionskom pistom u naselju Soboli



NJIVICE – U napadu pasa što se jučer poslijepodne dogodio u šumi kod Njivica teško je ozlijeđena 52-godišnja Riječanka.


Prema informacijama policije, napala su je dva psa dok je brala šparoge i nanijela joj više ugriza po tijelu.


Prva pomoć pružena joj je na mjestu nesreće, a potom je prevezena u riječki KBC. Zbog ozbiljnosti ozljeda zadržana je na liječenju.  




Policija još rasvjetljava okolnosti napada te za sada nije poznato hoće li i koje prijave biti podnesene protiv 59-godišnjeg vlasnika pasa. O nesreći je obaviještena nadležna veterinarska stanica i komunalno redarstvo.


Također, 9. ožujka ove godine 24-godišnjak iz Čavli lakše je ozlijeđen nakon što ga je ugrizao pas dok je trčao avionskom pistom u naselju Soboli. Zbog držanja psa bez nadzora, 31-godišnjem vlasniku s područja Čavli naplaćena je novčana kazna.


Što kaže zakon


Držanja životinja, njihovo kretanje i postupanje sa životinjama nakon što one svojim kretanjem ili postupkom eventualno ugroze život ili zdravlje čovjeka definirano je sljedećim propisima:


  • Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira, članak 30. – propisana je novčana kaznu za onoga tko bez nadzora ili neoprezno drži životinje koje mogu povrijediti ili ugroziti građane, kao i za onoga na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi način s njima loše postupa. Za provedbu ovog Zakona nadležno je Ministarstvo unutarnjih poslova. 
  • Zakonom o zaštiti životinja, članak 48. – propisuje zabranu držanja i postupanja s kućnim ljubimcima te njihovo kretanje na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost drugih životinja i ljudi, a posebice djece. Nepridržavanje ove zakonske odredbe podliježe novčanoj kazni. 
  • Pravilnikom o opasnim psima,  članak 9. – propisuje obvezu izvođenja opasnog ili moguće opasnog psa na javne površine  jedino s brnjicom i na povodcu, od strane punoljetne osobe i u skladu s komunalnim odredbama o uvjetima i načinu držanja pasa. Nadzor nad provedbom Zakona o zaštiti životinja i Pravilnika o opasnim psima obavlja Ministarstvo poljoprivrede.