Nasilnici na sudu

Razbojstvo u Crikvenici: Švicarac grizao zlataru prst dok nije došla policija

Šarlota Brnčić

Cederic Moser i njegova majka Nadja Domenica Bourkhis izjasnili su se da se osjećaju krivim za razbojstvo, ali tvrde da za oružje nisu znali. Do ozljede prsta došlo je, tvrdi Cedric Moser, jer mu je zlatar gurnuo prst u usta dok su se hrvali nedaleko zlatarne 



U riječkom Županijskom sudu jučer je započelo suđenje protiv dvoje švicarskih državljana, 23-godišnjeg Cedrica Mosera i njegove 46-godišnje majke Nadje Domenice Bourkhis pod optužbom za prošlogodišnje razbojstvo nad 61-godišnjim crikveničkim zlatarom. Oboje se terete i za nedozvoljeno posjedovanje oružja, a on i za nanošenje teške ozljede zlataru kojem je u fizičkom sukobu odgrizao komad prsta. Razbojništvo se zbilo 22. prosinca prošle godine, oko 18 sati, u zlatarnici Ljaći na Strossmayerovom šetalištu u Crikvenici.


Prema navodima optužnice, terete se da su ušli u zlatarnicu s namjerom da se domognu veće količine nakita. Nakon što im je vlasnik na radni pult stavio i izložio etui sa zlatnim lančićima, Moser je, držeći nož u ruci fizički nasrnuo na filigranista pa ga drškom hladnog oružja udario po glavi. Razbojnik je zatim zlatara uhvatio za ruku, vukao prema sebi i drškom noža ga još nekoliko puta udario po glavi, pa i licu. Zlatar se pritom srušio na tlo, dok je dvoje razbojnika s pulta ukralo etui sa zlatnim lančićima, vrijednim ukupno oko 85.500 kuna, te istrčalo iz zlatarnice.


Otkuda oružje?


Dali su se u bijeg, no Mosera su sustigli opljačkani zlatar i njegov susjed, vlasnik fotografske radnje te su ga obojica nastojala zadržati na tlu do dolaska policije. U naguravanju i opiranju mladi Švicarac je ugrizao filigranista za kažiprst, odgrizavši mu krajnji članak.




Na navode optužnice Moser se izjasnio kako se osjeća krivim samo zbog razbojstva.


– Za oružje nisam znao, a do ozlijeđivanja je došlo jer mi je gurnuo prst u usta pravdao se optuženik, istaknuvši kako se za ta dva djela ne smatra krivim.


– Kriva sam za to što sam tamo bila, izjavila je isprva njegova majka, a zatim dodala: »Smatram se krivom za razbojstvo, dok se za posjedovanje pištolja ne smatram krivom«. Svjedočio je potom vlasnik opljačkane zlatarske radnje, detaljno se prisjetivši tog popodneva.


– Gospodin je najprije došao u radnju i želio pogledati zlatni nakit. Pitao je može li fotografirati nakit govoreći mi da bi želio partnerici poslati fotografiju da ga ona vidi. Rekao mi je da će otići po nju da ona izabere što joj se sviđa. Vratili su se zajedno za 15, 20 minuta i počeli gledati nakit. Nisu pitali za cijenu zlata. Stajao sam uz pult, s unutrašnje strane. U jednom trenutku on me počeo udarati i udarati u glavu. Vikao sam: »Policija, policija«.



Moser je po završetku zlatareva svjedočenja kazao kako mu je žao zbog onoga što se dogodilo u parku.


– To nije bilo ništa osobno. Meni je uistinu žao posebno zbog njegova prsta. To stvarno nisam želio. Kada izađem iz zatvora, otići ću do njega i ispričati se, rekao je.



Taj trenutak nisam vidio čime me je udarao. Bio je to tvrdi predmet, a naknadno je na podu nađen nož. Uhvatio me je za desnu ruku i vukao prema sebi, a pult je bio između nas. Pokušavao sam se otrgnuti. Stalno me je udarao. Samo sam gledao kako da se obranim, da se spasim pa ne znam što je radila ženska osoba. Na kraju sam se otrgnuo, izašao iz radnje i vani vikao: »Policija, policija«, nastojeći privući pažnju na sebe, ispričao je zlatar.


Okrvavljen susjed


– Susjed koji ima radnju do moje izašao je van. Kad je taj muškarac izletio iz radnje, susjed i ja smo potrčali za njime. Susjed ga je gurnuo i pao je na tlo. Svakako smo ga htjeli zadržati do dolaska policije. Pokušavao me je uhvatiti za međunožje, prstom u oko, no uspio sam se izmicati i zadržavati ga na podu. Zagrizao mi je prst koji mi je pustio tek kad je došla policija, svjedočio je vlasnik zlatarne koji je potvrdio kako su optuženici te osobe.


Naveo je kako mu u poslu taj kažiprst jako puno znači pa mu taj dio prsta itekako nedostaje. Bio je na rehabilitaciji, sada ide kod psihologa, ima i dalje bolove i po potrebi pije lijekove. Posvjedočio je i kako je Moser iz radnje iznio dvije table sa zlatom, a koje su ostale na podu kad su ga svladali. Vratio ih je potom u radnju. Iskaz je zatim dao i vlasnik fotografske radnje koji je zaslužan za onemogućavanje Mosera u bijegu.


– Taj muškarac je pola sata ranije bio kod mene u radnji. Raspitivao se imam li neke albume te je otišao. Prilikom zatvaranja svog lokala čuo sam susjeda da zapomaže. Izašao sam van i vidio dvije osobe kako bježe, muškarca i ženu. I krvavog susjeda. Zaletio sam se prema muškarcu i zaustavio ga u parku. Prvi sam ga sustigao, srušio ga na pod, nakon čega je došlo do kratkog hrvanja. Bio sam ogreban i krvav jer se on otimao. Zadobio sam samo površinske ogrebotine po licu. Bjegunci su se razdvojili, no nisam vidio gdje je otišla ta žena. Bila je noć i sve se brzo odigralo pa nisam vidio je li netko od njih nešto nosio u rukama, prisjećao se 42-godišnjak.


Rasprava je potom odgođena, a iduća je zakazana za sredinu lipnja.