Prijetio partnerici

Pulski kriminalac objesio se plahtom u pritvoru. ‘Svi su vidjeli ono što su htjeli, sve samo ne čovjeka koji je bio autodestruktivan’

Glas Istre

Foto Glas Istre

Foto Glas Istre

Štifanić je već godinama poznat kao jedna od ključnih figura pulskog i istarskog podzemlja zbog čega se protiv njega vodio niz sudskih postupaka, u rasponu od lakših do onih težih kaznenih djela



PULA Milan Štifanić (47) iz Pule objesio se plahtom u srijedu oko 23 sata u pulskom pritvoru u ćeliji u kojoj je bio sam. Štifanić je već godinama poznat kao jedna od ključnih figura pulskog i istarskog podzemlja zbog čega se protiv njega vodio niz sudskih postupaka, u rasponu od lakših do onih težih kaznenih djela. Svoje razgranate poslove vodio je po cijelom svijetu, posebno u središnjoj i Južnoj Americi odakle je navodno, zajedno sa Stjepanom Prnjatom, dovozio velike količine droge za hrvatsko i europsko tržište. 


“O smrti mog branjenika jutros u 8.42 sati me izvijestio pomoćnik upravitelja Zatvora u Puli Sergio Bile. Zgrožena sam cijelim događajem. Svi su vidjeli ono što su htjeli, sve samo ne čovjeka koji je bio autodestruktivan, a što se vidjelo iz ozljeda koje si je sam nanio pred uhićenje”, izjavila je Štifaćeva braniteljica, pulska odvjetnica Marija Budimir.


Njemu je jednomjesečni pritvor određen ranije u srijedu zbog mogućnosti utjecaja na svjedokinju i zbog mogućnosti ponavljanja djela, odnosno radi događaja u Šijani u ponedjeljak kada je prijetio ženskoj osobi i policiji nožem, a postojala je opasnost od korištenja vatrenog oružja. Štifanić se tijekom uhićenja samoozlijedio radi čega je prebačen u pulsku Opću bolnicu na liječenje. Potom je policija nad njim provela kriminalističko istraživanje, a u srijedu je nakon otpuštanja iz bolnice doveden na ispitivanje u pulsko odvjetništvo.




Naime, Štifanić je u srijedu doveden na sjednicu optužnog vijeća gdje mu je određen pritvor, a prema kaznenoj evidenciji izvučenoj u srijedu, bio je neosuđivan. Odnosno, djela koja je počinio ranije i za koja je odslužio kaznu brisana su radi zastare. U tijeku je imao još dva kaznena postupka, jedan u Rijeci radi droge, a drugi u Puli radi lažnog prijavljivanja, no ti postupci nisu okončani.


O samoubojstvu Štifanića pitali smo i istarsku policiju koja nam je kratko potvrdila primitak obavijesti o smrti muškarca. Očevidom nisu utvrđeni elementi kaznenog djela.


– Policija je u srijedu oko 23 sata zaprimila dojavu da je u pulskom zatvoru pronađen mrtav muškarac. Policijski službenici obavili su očevid te zasad nisu utvrđeni elementi kaznenog djela, odnosno sve ukazuje na to da je osoba počinila samoubojstvo. Tijelo preminulog prevezeno je na Odjel patologije pulske Opće bolnice radi obavljanja obdukcije. Radi zaštite privatnosti i dostojanstva preminulog muškarca te članova njegove obitelji, nismo u mogućnosti iznositi druge detalje, kazala je Suzana Sokač iz PU istarske.