Kažnjen sadizam nad suprugom

Pročitajte zašto je Marijo Mažuran – Majk osuđen na sedam godina zatvora

Slavica Kleva

Mažuran je za teško ozljeđivanje žene osuđen na četiri godine (maksimalna kazna iznosi osam godina), po tri godine za protupravno oduzimanje slobode (maksimalna kazna je deset godina), a zbog prijetnje u pismu, osuđen je na šest mjeseci zatvora



NANOŠENJE TEŠKIH OZLJEDA: 4 godine


DVIJE OTMICE: 6 godina


PRIJETNJA:  6 mjeseci





– Dokazano je da ste 27. srpnja prošle godine u šumovitom predjelu Brašćina u automobilu »opel corsa« nakon intimnog odnosa, ležeći na žrtvi, stavili joj cijev pištolja u usta uz riječi: »Sad ćeš govoriti istinu inače ću te ubiti«.


Potom joj je Mažuran, navela je sutkinja, lisicama vezao ruke i noge i odvezao prema Pulcu. Izvadio je noževe i crne najlon vreće i rekao: »Sasjeći ću te na komadiće i dijelove tijela staviti u ove vreće« te je nožem izrezao po licu sedam puta u dužini 12 centimetara. 


I nakon svega, kada je žrtva obilno krvarila, Mažuran joj je ponudio krpu da se obriše, ali je krpa bila smrtonosna, bila je natopljena solnom kiselinom. Srećom da je žena na vrijeme primijetila što joj se sprema pa je odbila »pomoć«. Žena je nakon torture potražila hitnu medicinsku pomoć i odmah je podvrgnuta kirurškom zahvatu. Nesretnoj ženi je čelo izrezano do kosti pa joj je trajno oštećen frontalni živac. Ozljede nastale na opisan način trajnog su karaktera s poremećajem mimike, odnosno imaju za posljedicu trajnu unakaženost. 



Zanimljivo, Mažuran je na posljednjoj raspravi prije izricanja presude izjavio da bi ostao u pritvoru zbog zdravstvenih tegoba. Bez obzira na njegove »želje«, pritvor mu je jučer automatski produljen jer je izrečena presuda iznad pet godina. Prije obrazloženja presude, javnost je ponovo isključena s rasprave. Zamjenica Općinske državne odvjetnice Tamara Torić očekuje pisaeni otpravak presude temeljem koje će biti podnesena žalba i to na visinu kazne. Na pisanje žalbe na presudu spreman je i Mažuranov odvjetnik Velimir Došen.



Mažuranu je dokazano još jedno protupravno oduzimanje slobode, početkom veljače 2010. godine kada je u stanu, također nakon intimnog odnosa, počeo tući ženu, bacio je na pod, vezao ruke i noge lisicima, stavio joj krpu u usta kako ne bi vrištala i prstima joj pokušao ozlijediti oči. Držao ju je izvjesno vrijeme zavezanu za krevet. 


Početkom travnja, za vrijeme boravka u pritvoru, Mažuran je kriomice poslao pismo nominalno naslovljeno i adresirano na maloljetnog sina, a u pismu se praktički obračunavao sa svojom 39 godina mlađom izvanbračnom suprugom prijeteći joj. U pismu između ostalog spominje kako »će ona brzo umrijeti«, »pripremio sam ti galge« (vješala, op.a.) što je kod žrtve izazvalo opravdan strah za život. 


Stoga je Mažuran za teško ozljeđivanje žene osuđen na četiri godine, (maksimalna kazna iznosi osam godina), po tri godine za protupravno oduzimanje slobode (maksimalna kazna je deset godina), a zbog prijetnje u pismu, osuđen je na šest mjeseci zatvora. Jedinstvena kazna zatvora izrečena mu je u trajanju od sedam godina.



Marijo Mažuran ima završenu gimnaziju, prema kaznenoj evidenciji nikada ranije nije osuđivan, otac je petero djece od kojih je dvoje maloljetno, i nosilac je spomenice Domovinskog rata. Nema dana radnog staža. Riječ je o osobi koja je gotovo cijeli život provela živeći i baveći se sumnjivim poslovima, balansirajući između legalnih i nelegalnih, kriminalnih poslova. Neslužbeno je okrunjen kraljem »šanera«, bio prepoznatljiv po automobilskim jurnjavama gradskim ulicama, ali sve se to događalo u drugoj polovici prošlog stoljeća. Velik broj njegovih kompanjona odavno se povuklo s društvene scene i žive mirno i povučeno. Na kraju krajeva, ipak je riječ o sedamdesetogodišnjacima.