Sporni popravak krova

Priča s Pećina: Stanari nisu željeli platiti izvanredene radove, koje upravitelj nije zaustavio

Slavica Kleva

Marin Legac  s odvjetnikom  Sašom Poldanom / Snimio Marko GRACIN / NL arhiva

Marin Legac s odvjetnikom Sašom Poldanom / Snimio Marko GRACIN / NL arhiva

Mogao bi tehnički nadzornik, ako vidi da se radi mimo ugovorenih radova, ukazati investitoru na nepravilnosti, ali ne može zaustaviti radove, objasnila je ravnateljica Rumata, dodajući kako je Jerko Dika tvrdio da ima potrebne dozvole



RIJEKA  Mi stanari dogovorili smo se da na našoj zgradi na broju 56 Šetalište XIII. divizije saniramo krovište, dva komada krova, na način  da se stari demontiraju i montiraju nove krovne kućice. Nakon što smo prikupili ponude odabrali smo tvrtku »Legac« i po troškovniku sanacija je trebala iznositi oko 160 do 180 tisuća kuna.


Na kraju se zapravo nije radilo o sanaciji nego rekonstrukciji zbog toga jer je tada naš povjerenik zgrade, Jerko Dika, spojio dva krova u jedan. Shvatili smo da  radove koji su u konačnici izvedeni nismo tražili niti ugovorom dogovorili i potpisali, ispričala je svjedokinja, stanarka zgrade, vezano uz optužnice podignutu protiv Jerka Dike i Marina Legca, vlasnika tvrtke »Legac«. Optuženi su za protupravnu gradnju i terete se za izvođenje radova za koje nisu imali odluke nadležnih tijela. Ti radovi trajali su od srpnja do prosinca 2009. godine.


– Umjesto da troškovi budu oko 160 do 180 tisuća kuna, oni su narasli na 280 tisuća kuna, kazala je svjedokinja. – Mi stanari bili smo nezadovoljni izradom sanacije pa je 2011. godine izala građevinska inspektorica nakon što smo prijavili nezakonite radnje. Pritom kao suvlasnici nismo htjeli snositi veće troškove od ugovorenih jer je Jerko Dika u potkrovlju zgrade rekonstruirao stan kojeg je vlasnica njegova kći premda nitko ne stanuje u njemu, nastavila je i dodala da je zapisnik o okončanju radova u prosincu 2009. godine potpisao Legac, ali nije obavijestio niti predstavnika stanara, a niti bilo koga drugoga da su radovi završeni. No, primjedbi na sanaciju, odnosno rekonstrukciju i loše izvedenih radova je bilo. Svjedokinja je sutkinji Sandri Juranović predala i presliku zapisnika bez potpisa suvlasnika.

– Poznato mi je da su na spomenutoj zgradi, osim ugovorenih, traženi i dodatni radovi, da se napravi nadstrešnica oko cijele zgrade, prisjetila se ravnateljica Rumata Karmen Vukorepa.




– Jerko Dika je rekao da ima sve potrebne dozvole, a kako je izvodio radove u potkrovlju, zna on sam, nas nije kontaktirao, naknadne radove je izvodio bez suglasnosti stanara. U konačnici, račun je iznosio 280 umjesto ugovorenih 160 tisuća kuna ako se dobro sjećam.  O preinakama Rumat kao upravitelj zgrade nije obaviješten, nastavila je ravnateljica. No, odvjetnik Klaudio Dekleva koji zastupa Diku upitao je svjedokinju je li vidjela da se radovi izvode, odnosno je li obilazila gradilište. Kazala je da osobno nije, ali da su »ispred Rumata ovlastili osobu, tehničkog nadzornika«.


– Da, i ja sam u ugovoru navedena kao nadzorni inženjer za spornu sanaciju, ali samo kako bi pomogla mladom kolegi koji se tek zaposlio, pojasnila je Karmen Vukorepa te na pitanje odvjetnika pojasnila da »tehnički nadzor« podrazumijeva praćenje radova prema troškovniku i kontrolu ugradnje materijala koji je dogovoren.


– Spor je nastao u trenutku kada je trebalo platiti radove, navela je ravnateljica te na dodatno pitanje je li je inženjer za tehnički nadzor obavijestio da su izvedeni radovi koji nisu bili u troškovniku, ravnateljica je zanijekala. Kako je u ugovoru koji su stanari potpisali s Rumatom u jednom članku naveden stručni nadzor, a zapravo se radilo o tehničkom nadzoru, ravnateljica Vukorepa je objasnila da je riječ o lapsusu, »grešci prilikom pisanja ugovora«.


– Nismo ugovorili stručni nadzor već samo tehnički, a razlika je u tome da stručnim nadzorom ovlaštena osoba koja ima licencu, može zaustaviti radove ako vidi da se izvodi nešto što što nije dogovoreno, pojasnila je Vukorepa.  Na pitanje odvjetnika Saše Poldana koji zastupa Marina Legca, postoji li interni pravilnik u Rumatu kojim se definiraju ovakve situacije, ravnateljica je negativno odgovorila.



Optužnicom se Jerko Dika i Marin Legac terete da su od srpnja do kraja prosinca 2009. godine izvodili građevinsko-obrtničke radove na sanaciji krova i krovne limarije na stambenoj zgradi izgrađenoj na adresi Šetalište XIII. divizije 56, za koje nije bilo potrebno ishoditi potvrdu glavnog projekta, premda svjesni da se zgrada nalazi unutar granica registrirane urbane cjeline Rijeke. Radove je izvela tvrtka »Legac«, dok je Rumat izveo stručni nadzor. Ta sporna zgrada ima svojstvo nepokretnog kulturnog dobra. Legac je optužen da je u ime tvrtke »Legac« kao izvođač radova, izveo dogovorene radove bez potrebnih odobrenja. Tužitelji kažu da su time bez potrebne građevinske dozvole i odluke nadležnih državnih tijela gradili građevinu u području koje je propisom i odlukom nadležnog državnog tijela proglašeno kulturno-povijesnom cjelinom i kulturnim dobrom.



– Ne postoji pravilnik jer uglavnom vodimo razgovore sa stanarima, obilazimo gradilišta i na licu mjesta se dogovaramo. Mogao bi doduše tehnički nadzornik zabraniti radove ako vidi da se radi mimo ugovorenih. Zapravo ne može zabraniti, ali može ukazati investitoru na nepravilnosti. A investitor je u ovom slučaju bio Jerko Dika, pojasnila je ravnateljica Rumata.


Saslušan je i poslovođa zaposlen u tvrtki »Legac« koji je izvodio radove, a sutkinja Sandra Juranović pozvat će i ispitati građevinsku inspektoricu i inženjera Rumata koji je bio tehnički nadzornik nad spornim preinakama odnosno sanaciji krovišta.


Na prijedlog Saše Poldana pribavit će se i parnični spis jer Marin Legac istodobno vodi parnicu protiv suvlasnika zgrade zbog neplaćenog računa iznad dogovorenih 180 tisuća kuna.