Nepravomoćno

Presuda za božićno zlostavljanje kod Delnica: Trojcu po godinu i pol za prijetnje i pokušaj bludničenja

Slavica Kleva

Hrvoje Andrić, Velimir Šajnović i Ivan Đurđević na riječkom sudu / Foto Marko GRACIN

Hrvoje Andrić, Velimir Šajnović i Ivan Đurđević na riječkom sudu / Foto Marko GRACIN

Hrvoje Andrić i Velimir Šajnović iz Delnica i Ivan Đurđević iz Bosiljeva brutalno su se na širem području Delnica iživljavali na mladiću, a motiv im je bio što je ovaj bio u ljubavnoj vezi s bivšom Šajnovićevom suprugom



RIJEKA – Hrvoje Andrić, 25-godišnjak iz Delnica, njegov sugrađanin, 22-godišnji Velimir Šajnović i Ivan Đurđević, 24-godišnjak s prebivalištem u Bosiljevu, nepravomoćno su pred vijećem kojim predsjedava sutkinja Sandra Vučković osuđeni ponaosob na godinu i pol dana zatvora. Istodobno su pušteni iz istražnog zatvora u komu su se nalazili od sredine siječnja kada su uhićeni pod sumnjom za kaznena djela protupravno ograničavanje slobode kretanja, pokušaj spolnog odnošaja bez pristanka i prijetnje.


Općinsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu zbog događaja koji se zbio na Božić prošle godine na širem području Delnica. Motiv pokušaja ovog brutalnog čina leži u činjenici da je napadnut mladić bio u ljubavnoj vezi s bivšom suprugom Velimira Šajnovića, u ovom slučaju, drugooptuženog. Osim video linkom saslušane žrtve, u sudnici predsjednice vijeća sutkinje Vučković saslušani su svi pozvani svjedoci i vještak sudske medicine, a prije samog zaključenja rasprave uslijedile su završne riječi tužitelja i odvjetnika trojice optuženih. Tužitelj je temeljem izvedenih dokaza utvrdio da su u cjelosti dokazana kaznena djela svoj trojici i to onako kako su i optuženi te zatražio osudu.


Nema svjedoka


No, odvjetnik prvooptuženog Marko Ferri istaknuo je da nakon provedenog dokaznog postupka nema ni jednog neposrednog svjedoka događaja osim samog oštećenika, dok su svi ostali ispitani svjedoci crpili saznanja o događaju isključivo iz iskaza oštećenog. Iako su ispitani svjedoci potvrdili da su nakon inkriminiranog događaja sreli oštećenog i nisu ga mogli prepoznati zbog tjelesnih ozljeda, njihov iskaz opovrgava medicinska dokumentacija iz koje je vidljivo da je oštećeni lakše ozlijeđen.




Sam oštećeni rekao je da je obilno krvario, no optužba je propustila prezentirati majicu “natopljenu krvlju”, naglasio je Ferri, tvrdeći da je i medicinsko vještačenje nedvojbeno ukazalo da je oštećenik zadobio ozljede lakše naravi. Treba istaknuti i da je iskaz oštećenog mijenjan i to u bitnim elemntima inkriminiranog događaja, zaključio je odvjetnik Ferri. Šajnovićev odvjetnik Krešimir Bagić pridružio se završnim riječima odvjetnika prvooptuženog pa je zatražio oslobađajuću presudu kao i odvjetnik Marin Đudarić koji je branio trećeooptuženog Đurđevića.


Šakom u lice


Događaj se zbio na Božić prošle godine, trojica optuženika su između 3 i 5 sati predložili oštećenom mladiću da se zajedno odvezu do mjesta Litanj. On je na to i pristao, ali je za vrijeme vožnje Ivan Đurđević u jednom trenutku zaustavio vozilo, navodno kako bi izvršili nuždu, no odmah je uslijedio udarac šakom u lice. Žrtvu je udario Đurđević, a Andrić i Šajnović su ga uhvatili za ruke kako bi ga ovaj ponovo udario šakom u glavu. Mladića su potom zajedno silom uvukli u automobil, smjestili ga na zadnje sjedište pa unatoč njegovim vapajima da ga puste, Šajnović mu je »objasnio da mu se to događa jer je započeo ljubavnu vezu s njegovom bivšom suprugom«. Ponovo su ga nekoliko puta udarili, Đurđević je potom zaustavio vozilo u Čednju gdje su ga ponovo tukli i nastavili vožnju do Brod Moravica.



U međuvremenu, pred drugim sudskim vijećem sudi se 48-godišnjoj majci Brigiti i 56-godišnjem ocu Anti Andriću, roditeljima Hrvoja Andrića pod optužbom da su zajedno s 58-godišnjom Demušom Litanj i 27-godišnjim Robertom Andrićem spriječavali svjedočenje, odnosno pokušali utjecati na iskaz oštećenika u ovom netom završenom sudskom postupku. U dosadašnjem postupku saslušani su tajno snimljeni razgovori između oštećenika, njegove obitelji i optuženih, a reproducirat će se i tajno snimljeni susreti.



Šajnović je tada mladiću zaprijetio da »kad je već spavao s njegovom ženom, da može svima napraviti felacio« i otkopčao hlače. Žrtva je počela plakati i vikati. Andrić i Đurđević otkopčali su hlače s namjerom da i njih oralno zadovolji, no unatoč batinama uspio se othrvati namjerama trojice muškaraca. Ponovo su sjeli u automobil i dolaskom u Glavicu izvukli oštećenog iz vozila priprijetivši mu da »ukoliko ga policija bude ispitivala, da kaže da su ga istukle neke osobe iz Rijeke«. Oštećeni im je u strahu obećao da će tako učiniti. Mladić je zadobio veći broj površinskih ozljeda vrata, podlaktice, potkoljenice, vlasišta, nosa i uha pa je zatražio pomoć policije.


Različiti iskazi


Sva trojica optuženih poricala su kaznena djela, prvooptuženi se branio da je on veći dio vožnje prespavao jer je bio alkoholiziran i da sigurno nije vadio spolovilo. I drugooptuženi Šajnović nije sporio da su se zajedno nalazili u autu, ali je naglasio da ga je oštećeni vrijeđao i u jednom trenutku počeo daviti rukama za vrat pa su mu on i Đurđević zadali nekoliko udaraca. Đurđević je potvrdio Šajnovićeve navode, tvrdeći da je mladić vrijeđao Šajnovića, uhvatio ga za vrat i udario šakom. Mene je uhvatio za majicu i tada sam mu zadao nekoliko udaraca, branio se Đurđević.


Svjedočki iskaz oštećenog mladića je drugačiji. Detaljno je opisao događaje te noći. Ne spori vožnju, sjeća se da su stali u Delnicama jer nisu imali gorivo, prilikom čega je Đurđević natočio gorivo, ali ga nije platio. Potom su krenuli prema Brodu, otišli kod njegovog prijatelja, ponovo krenuli s autom i kad je Đurđević zaustavio auto da su svi izašli obaviti malu nuždu i tada su krenuli udarci. Na kraju maltretiranja otišao je u Đurđevićevu kamp kućicu gdje su mu dali drugu majicu jer je ova na njemu bila puna krvi te su ga uređivali i umivali.