Suđenje za prevaru

‘Pravnica sam, a poznajem i ljude u Gradu Rijeci’: Svjedok otkrio kako je Danijela Rasperger izvlačila novac

Slavica Kleva

Foto: Silvano Ježina

Foto: Silvano Ježina

Svjedok je jučer objasnio kako se našao u problemima i kako je Rasperger ponudila usluge posredništva, »jer poznaje nekoga u Gradu Rijeci«, te tako pribavila veliku svotu novca



RIJEKA Na Rešetarima sam 2005. godine kupio građevinsko zemljište s građevinskom dozvolom ali nismo bili upoznati s činjenicom da prijašnji vlasnik zemljišta nije platio, odnosno podmirio dugovanja za komunalni doprinos. Nakon izvjesnog vremena i kada smo ishodovali uporabnu dozvolu shvatili smo da je dug glavnice, na ime neplaćenog komunalnog doprinosa u iznosu od 98 tisuća kuna sa zateznim kamatama narastao na gotovo milijun kuna.


Ovdje optuženu upoznao sam u društvu moje poznanice arhitektice i u razgovoru s njom, a nakon što mi se predstavila pravnicom, uvjerila da mi može riješiti problem s Gradom Rijeka. Iako sam ja u međuvremenu potpisao nagodbu s Gradom na način da ću im ponuditi jedan teren u Kostreni kao garanciju da ću taj dug platiti, optužena je rekla da ima poznatih u Gradu te da će isposlovati rješenje po kojem neću morati platiti kamatu već samo glavnicu.


Dao sam joj u četiri, pet navrata ukupno 115 tisuća kuna za uslugu, a ona će meni zauzvrat pozitivno rješenje od Grada. Tako je jučer počeo iskaz oštećeni pozvan da pred vijećem kojim predsjeda sutkinja Vedrana Barbalić Biasiol prepriča okolnosti koje su prethodile da se i on nađe u redu prevarenih od strane optužene Danijele Rasperger koju je općinsko tužiteljstvo optužilo za niz prijevara.




Predsjednica vijeća zatražila je od svjedoka da preda broj tekućeg računa pa će se službenim putem zatražiti od banke ispis sporne uplate ali i da se vidi točno vrijeme inkriminacije s obzirom da svjedok nije mogao precizirati vrijeme u kojem se njegova kalvarija događala.



– Kad sam otišao sam u gradsku pisarnicu shvatio sam da ništa nije riješeno.Sav novac koji sam joj dao predao sam joj na ruke. Na pitanje tužiteljice Željke Šop da li mu je išta vraćeno od predanog novca, oštećeni je potvrdno odgovorio.

– Na tekući račun mi je uplatila 14 tisuća kuna, pravdala se da će mi i ostatak vratiti ali od toga nije bilo ništa, kazao je svjedok.



– Možda bih svoj problem s otpisom kamata uspio i sam riješiti, jer su se u međuvremenu mijenjale i zakonske odredbe ali kako se ona gurala i obećavala da će riješiti, popustio sam, premda smo unazad desetak godina svjedno platili glavnicu i kamate u iznosu 920 tisuća kuna, kazao je svjedok. Optužena Danijela Raspreger prigovorila je iskazu svjedoka u cjelosti,dok je njezina odvjetnica zatražila da joj se ukine istražni zatvor u komu se nalazi od kolovoza prošle godine. O zahtjevu za ukidanjem pritvora odlučit će izvanraspravno vijeće suda.


Rasperger se tereti da je od travnja 2009. do početka kolovoza 2016. godine raznim lažnim obećanjima od ljudi izvlačila novac. Iako je završila srednju ekonomsku školu i stekla zvanje komercijalistice, predstavljala se pravnicom obećavajući žrtvama pomoć oko ishodovanja kredita u inozemnoj banci, pomoć u rješavanju imovinskih sporova s Gradom, ishodovanje dokumentacije vezane za rekonstrukcije obiteljskih kuća, pomoć u sudskom postupku vezano za dobivanje skrbništva nad djetetom. Ukupna materijalna protupravna korist koju je optužena Rasperger ostvarila iznosi oko dva milijuna kuna.