Obavljen očevid

Požar u Žegotima uzrokovale neispravne električne instalacije

Slavica Kleva

Intervencija vatrogasaca u pogonima tvrtke Adaco / snimio  M. GRACIN

Intervencija vatrogasaca u pogonima tvrtke Adaco / snimio M. GRACIN

U požaru je stradao kontejner, a materijalna šteta, zajedno s uništenim uskladištenim bačvama poliuretana, za tvrtku Adaco koja je vlasnik kontejnera penje na oko 140 tisuća kuna



Kvar na električnim instalacijama uzrokovao je požar kontejnera u ponedjeljak u večernjim satima u poslovnoj zoni Žegoti kod Kastva. Muškarac, 67-godišnjak, koji se zatekao u trenutku izbijanja požara u blizini kontejnera zaprimljen je u KBC jer je otežano disao, ali srećom otpušten je nakon što mu je ukazana hitna pomoć. Tijekom jučerašnjeg jutra na očevid su izašli inspektori Protupožarnog odjela Policijske uprave primorsko-goranske i utvrdili da je neispravna instalacija, odnosno kratki spoj, bio okidač za izbijanje plamena.


U požaru je stradao kontejner, on je neupotrebljiv, pa se materijalna šteta zajedno s izgorenim repromaterijalom, a riječ je o uskladištenim bačvama poliuretana, za tvrtku Adaco koja je vlasnik kontejnera penje na oko 140 tisuća kuna.


Iako smo pokušali stupiti u vezu s vlasnikom tvrtke, nisu bili zainteresirani za razgovor, odbili su komentirati događaj. Riječ je o tvrtki koja se bavi proizvodnjom i prodajom anatomske i zaštitne obuće, proizvodnjom papuča, natikača, šlapa, klompi, pa stoga i ne čudi koja je sirovina oštećena u požaru.




Zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca, u prvom redu Javne vatrogasne postrojbe Centar, koji su dojavu o požaru dobili u 22.10 sati pa je na interevnciju krenulo njih petnaestak s pet vozila, uz dodatnu ispomoć vatrogasaca Dobrovoljnih vatrogasnih društava Kastav i Halubjan, požar je stavljen pod kontrolu vrlo brzo. Oko 22.45 sati je ugašen i time je spriječeno daljnje širenje vatre, ali i nastanak veće štete. Tijekom noći na požarištu su ostali dežurati vatrogasci.


Zanimljiva je činjenica da je prije nepunih pet godina, u kolovozu 2013. godine, također gorjelo u proizvodnoj hali firme Adaco, da je nakon očevida utvrđen tehnički faktor kao uzrok izbijanja požara, da je požar također izbio u kasnijim večernjim satima te da je i tom prilikom pričinjena veća materijalna šteta u proizvodnoj hali gdje je požar i planuo.