Pali uoči "žetve"

Policija otkrila plantažu marihuane pored groblja na riječkoj Kozali

Ico Mikuličić



Istraga o tom slučaju je u tijeku, a uzorci marihuane su dostavljeni u Centar za kriminalistička istraživanja i vještačenja »Ivan Vučetić« u Zagrebu. Policijski dio istraživanja je pri kraju a osumnjičenici će potom biti predani pritvorskom nadzorniku i poslije na ispitivanje državnim odvjetnicima i vjerojatno u pritvor.  


Droga je uzgajana na šumovitu predjelu blizu groblja Kozala, a stabljike marihuane bile su skrivene među ostale biljke, no policijski inspektori su očito kroz rad na terenu došli do otkrića te plantaže. No trebalo je još doći i do onih koji su drogu posadili i uzgajali. Postavljena je zasjeda, a u srijedu oko 20 sati inspektori su primijetili dvojac kako se pažljivo približava, a potom su došli i s kanistrima punim vode. 


Pustili su ih da dođu do marihuane i pripreme se za svoj posao a onda su ih zaskočili na djelu.Policijski službenici Odjela kriminaliteta droga Policijske uprave primorsko-goranske rade na rasvjetljavanju pozadine cijelog slučaja. Na području Primorsko-goranske županije bilo je i ranije više pokušaja uzgajanja marihuane koje je policija zaustavila. Zanimljivo je da je, slučajno ili ne, upravo na širem području oko riječkog kvarta Kozala i ranijih godina bilo pokušaja uzgajanja marihuane, ali bilo je i na Rabu i drugim dijelovima županije.




I ranije je na području Kozale bio slučaj pokušaja sadnje priličnog broja stabljika marihuane. Ti okrivljenici su na sudu također imali posebnu obranu. Tvrdili su da su stabljike droge posadili, ne da bi njom trgovali, već zbog zdravlja. Tvrdili su da imaju zdravstvene tegobe za koje su čuli da se najbolje liječe marihuanom.


Zasad se ne zna kako su policajci otkrili ovu posljednju plantažu kraj groblja, ali upućeni tvrde da je ovo ljetno vrijeme kad se približava kraj sezone marihuane i kad se ona najviše njeguje i priprema za berbu. Zato i policajci više nadziru kritične točke i sumnjive kanale pa vjerojatno i tako dolaze do informacija.Nedavno je velika plantaža otkrivene u polju u blizini Sarvaša. Policija je tamo otkrila 405 stabljika indijske konoplje. Na južnom području Varaždinske županije, na bregima iznad Breznice i Brezničkog Huma, otkrili su također plantažu indijske konoplje s više od 100 stabljika te biljke. Plantaža je bila u borovoj šumi u blizini kuće kojom se koristi 34-godišnjak. Otkriveno je 114 stabiljki indijske konoplje visine od 20 do 140 centimetara. Mladi »poljoprivrednik« je bio bio dobro pripremljen pa je imao i posebna sustav za navodnjavanje. No to mu nije pomoglo.