Krijumčarenje

Petorka optužena za šverc ilegalnih migranata, prevozili ih 60, pa pobjegli u šumu

Slavica Kleva

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Nesretni imigranti, mahom Pakistanci ostavljeni su na Grobniku, te su besciljno tumarali oko restorana Putnik, dok ih nije pronašla policija

RIJEKA Petero stranih državljana optuženo je zbog nečovječnog ponašanja i ponižavajućeg odnosa prema osobama koje nisu državljani Republike Hrvatske, omogućivši im protuzakonit ulazak, kretanje i boravak u našoj zemlji. Konkretno, riječ je o pokušaju ilegalnog prijevoza 61 migranta prije tri tjedna, a koje je policija zatekla na Grobniku kako besciljno lutaju.Optuženici Jovan Stanković(25), Aleksandar Trajković (29), Miroslav Stošić (30) svi iz Vranja, Vullnet Ramadani (43) iz Preševa i Liridon Jahiu (25) također iz Preševa uhićeni su nešto kasnije, tog istog 7. rujna u kasnim večernjim satima u trenutku kada su pokušali prijeći granični prijelaz Ličko Petrovo Selo u osobnom automobilu Ford Mondeo srpskih nacionalnih oznaka.A drama se odvijala par sati ranije, u kasnim poslijepodnevnim satima kada je skupina izbezumljenih stranaca tumarala po Grobniku, nadomak ugostiteljskog lokala Putnik. I dok je policija popisivala migrante i koliko toliko uspjela detektirati njihova državljanstva, druga policijska ekipa pokrenula je potragu za osobama koje su bile angažirane na prijevozu ilegalaca do graničnog prijelaza i dale se u bijeg.

Naknadno je utvrđeno da su vozač kombija marke Iveco Daily srpskih oznaka Stanojković i suvozač Trajković u prtljažnom prostoru prevozili troje državljana Turske i 58 državljana Pakistana. Negdje na Kikovici, vjerojatno kada im je ovo troje preostalih optuženika koje se vozilo u osobnom automobilu Ford Mondeo, zapravo prethodnica, javilo za policijski punkt, u strahu napustilo kombi, ostavivši migrante u njemu i dali petama vjetra, točnije, pobjegli u šumu.



Trećeoptuženi Stošić, Ramadani i Jahiu branili su se pak da su u našoj zemlji bili na godišnjem i kupali se, a na povratku iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu da su ih Stanojković i Trajković nazvali na mobitel i molili da ih povezu. U prvi trenutak su se kažu, nećkali, a onda su ih ipak odlučili povesti ali su i uhićeni na prijelazu Ličko Petrovo Selo.S obzirom da je riječ o stranim državljanima koji ni poslom niti prebivalištem nisu vezani za našu zemlju, već isključivo zbog učina kaznenog djela, tužitelj je predložio istražni zatvor za svu petoricu što je sudac istrage i prihvatio, pa se optuženici i dalje nalaze u riječkom zatvoru.


Nakon uhićenja, svi otpuženici ispitani su na tužilaštvu i tom prilikom je utvrđeno da su migrante trebali prevesti ilegalno preko graničnog prijelaza za obećanih tri tisuće eura. Prvooptuženi Stanojković je priznao kazneno djelo. Drugooptuženi Trajković pak nije priznao kazeno djelo ali je potvrdio da se nalazio u kombiju s prvooptuženim i da su prevozili migrante. Nije znao točan broj osoba koje je prevozio ali je priznao da je pobjegao kad ih je policija zaustavila. Objasnio je i da su onog trenutka kada su pobjegli, zvali ovu trojicu preostala »partnera« koji su ih pokupili negdje u šumi i ososbnim automobilom ford mondeo stigli do graničnog prijelaza gdje su svi uhićeni.