Okončano suđenje

PRIJETI MU DOŽIVOTNI ZATVOR Uskoro presuda ubojici riječkog povjesničara Klingera u New Yorku

Fiore Vežnaver

William Klinger ubijen je u New Yorku 2015. godine / Foto Nel Pavletić / PIXSELL

William Klinger ubijen je u New Yorku 2015. godine / Foto Nel Pavletić / PIXSELL

Novine New Yorka pišu da je porota nakon samo dva sata vijećanja donijela odluku da je Alexander Bonich kriv. Proglašen je krivim za ubojstvo drugog stupnja, ilegalno posjedovanje oružja i manipuliranje dokazima



RIJEKA U New Yorku je okončano suđenje 52-godišnjem Alexanderu Bonichu, američkom istraživaču i prevoditelju porijeklom iz Rijeke, optuženom da je u siječnju 2015. godine u njujorškom parku Astoria ubio prijatelja, 42-godišnjeg povjesničara Williama Klingera, porijeklom također Riječanina, koji je posthumno dobio nagradu Grada Rijeke za izniman doprinos istraživanju povijesti Rijeke. Najavljeno je da će njujorški sud presudu objaviti za desetak dana, a prema pisanju američkih medija, Bonichu prijeti kazna od 25 godina do doživotnog zatvora.


Novine New Yorka pišu da je porota nakon samo dva sata vijećanja donijela odluku da je Bonich kriv. Proglašen je krivim za ubojstvo drugog stupnja, ilegalno posjedovanje oružja i manipuliranje dokazima.


Upoznali se u Italiji


Prema službenoj rekonstrukciji događaja i onom što se čulo na suđenju, Bonich je Klingera upoznao u Italiji prije nekoliko godina, kad je putovao i u Hrvatsku. Stvorilo se prijateljstvo među dvojicom, a kada je Klinger rekao Bonichu da se želi preseliti u Sjedinjene Američke Države, Bonich mu je ponudio pomoć. Rekao mu je da je pronašao posao za njega i da će mu prodati stan u četvrti Astoria u New Yorku za 85.000 dolara. No, optužba je smatrala da je sve to bilo lažno: Klingera nije čekao nikakav posao, a stan koji je bio predmet kupoprodaje zapravo je već bio iznajmljen Bonichevoj majci.





William Klinger rođen je u Rijeci 1972. godine, a nakon završetka talijanske gimnazije u Rijeci studirao je na sveučilištima u Klagenfurtu i Trstu. Magisterij je završio na sveučilištu u Budimpešti, a doktorirao na univerzitetu u Firenci, s disertacijom o Rijeci. Nakon studija zasnovao je obitelj i preselio se u gradić kod Gorizije, ali je često navraćao u Rijeku. Zajedno s novinarom i publicistom Denisom Kuljišem, Klinger je 2013. godine napisao knjigu »Tito – neispričane priče«.


Oni koji su poznavali povjesničara Klingera navode da je imao široko polje interesa, da se bavio pojmovima nacionalizma i iredentizma, a zadnjih nekoliko godina dosta se bavio i OZNA-om, o čemu je izdao i knjigu. Nagrada Grada Rijeke za izniman doprinos istraživanju povijesti Rijeke Klingeru je posthumno dodijeljena u lipnju 2015. godine.


Klinger je ubijen u vrijeme kad se u New Yorku nalazio na konferenciji o Drugom svjetskom ratu i poslijeratnom razdoblju na Balkanu.



Ubojstvo se dogodilo 31. siječnja 2015. godine. Službena rekonstrukcija događaja je pokazala da su Bonich i Klinger prolazili kroz park Astoria i raspravljali o cijeloj situaciji, kada se Klinger u jednom trenutku počeo udaljavati od Bonicha. Ovaj mu je naredio da se zaustavi, no, nakon što ga je Klinger ignorirao, Bonich je izvukao pištolj i ustrijelio ga u stražnji dio glave. Kada je Klinger pao na tlo, Bonich je ponovo pucao u njega.


– U ovom slučaju optuženik je iznio cijelu mrežu laži, tvrdeći da je žrtva krenula ubiti ga, a pucanje muškarcu u leđa je, po njemu, bila samoobrana. Porota je, međutim, odmjerila sve dokaze i utvrdila da je okrivljenik kriv po optužnici – objavio je okružni tužitelj Richard A. Brown.


– Žrtva pucnjave vjerovala je optuženiku, u početak novog života u New Yorku. Nažalost, optuženi je izdao to povjerenje te brutalno pucao i ubio čovjeka. Optuženi će vjerojatno provesti ostatak života iza rešetaka kao kaznu za besmisleno ubojstvo – izjavio je nakon okončane glavne rasprave tužitelj Brown..


Odbili nagodbu


Još otkad je protiv njega podignuta optužnica Alexander Bonich je kategorički tvrdio da je Klingera usmrtio u samoobrani. Nakon što je tužiteljstvo prikupilo dovoljan broj inkriminirajućih dokaza, Bonichu i njegovim braniteljima ponuđena je nagodba. Nudila mu se zatvorska kazna od 24 godine ukoliko prizna krivnju za ubojstvo s predumišljajem. Kao što je naš list pisao u travnju 2015. godine, Bonich je tada ustrajao u stajalištu da je postupao u nužnoj obrani pa su pokušaji dogovora s tužiteljstvom propali.


Veliku pažnju medija izazvalo je ubojstvo što se dogodilo usred bijela dana u parku Astoria, što je poznat kao jedan od najmirnijih i najposjećenijih parkova u Queensu. Klinger , riječki povjesničar, u New York je stigao tjedan dana ranije, a san mu je bio preseljenje u New York gdje je imao namjeru zaposliti se i trajno nastaniti. Upravo se iz tog razloga obratio prijatelju Bonichu kako bi mu pomogao u ostvarenju želje. No, čini se da su između dvojice tenzije rasle, a na kraju su kulminirale tragičnom svađom u parku, okončanom ispaljivanjem dvaju hitaca kojim je na mjestu ubijen Klinger . Pištolj kojim je počinjen zločin, a Bonich ga bacio u East River, kako je sam priznao, nikada nije pronađen. Ubojica je u nekoliko navrata pred istražiteljima iznio više kontradiktornih izjava, braneći svoj čin. Klingerova obitelj, na čelu s njegovom suprugom Francescom, s gnušanjem je opovrgavala kontroverzne Bonicheve izjave, tvrdeći da laže da bi sa sebe skinuo odgovornost.


Bacio pištolj


Bonich je na prvim ispitivanja izjavio da je Klinger boravio kod njega od 28. siječnja, tri dana prije ubojstva, te priznao da je sa Klingerom bio u parku Astoria između 12.30 i 12.45 sati na dan ubojstva. Beživotno Klingerovo tijelo pronađeno je oko 14.15 sati. Bonich je na kraju i priznao da je pucao u Klingera, nakon čega je otišao kući i presvukao se. Odjeću, cipele i pištolj bacio je, kako bi se riješio dokaza. No, nije računao na to da su ga snimile nadzorne kamere, zahvaljujući kojima je i identificiran kao onaj koji je s Klingerom bio u parku.


Istražiteljima je od početka bilo nesporno da je on počinitelj delikta. No, istraga je nastojala do kraja rasvijetliti Bonicheve tvrdnje da su se posvađali oko kupoprodaje nekretnine u sjevernoj Italiji, a ne u Americi. Svi osobni predmeti pronađeni kod žrtve su, međutim, ukazivali da je Klinger imao namjeru kupiti nekretninu u New Yorku, zbog čega se i obratio za pomoć Bonichu. Iz tog razloga je policija pretraživala Bonicheve bankovne račune, a zatražen je i ispis svih njegovih telefonskih kontakata.


Pronašli čekove


Među osobnim predmetima ubijenog Riječanina njujorška policija pronašla je čekove na ukupni iznos od 68.000 eura, tada otprilike 78.000 dolara, kao i prospekt jednog stana u Astoriji u njujorškom Queensu. Predmeti pronađeni tijekom istrage potvrđivale su sumnju da je motiv, zbog kojeg je Bonich s dva hica iz pištolja ubio prijatelja, vezan za dogovor oko kupoprodaje nekretnine u New Yorku.



Otac i majka Alexandera Bonicha do nekoliko godina prije ubojstva živjeli su u stanu u Ulici Emilija Randića na Podmurvicama (blizu sadašnjeg trgovačkog centra Plodine), a i on sam je tu često navraćao, po pričama stanara. Susjedi su nakon zločina s nevjericom prihvatili da je za ubojstvo osumnjičen Alexander, miran i pristojan čovjek, za kojeg su čuli i da je u Americi radio kao policajac, ali je nakon brutalnog napada, u kojem je teško ozlijeđen, otišao u invalidsku mirovinu.



Ispostavilo se da Klinger u Italiji posjeduje samo kuću u kojoj je živio s obitelji i koju nije namjeravao prodati. Drugu nekretninu koju je u Rijeci, u Ulici Zdenka Petranovića, naslijedio od bake, iznajmljivao je do nekoliko mjeseci prije ubojstva, a zatim prodao. To je, po svemu sudeći, učinio upravo iz razloga da bi mogao kupiti stan u New Yorku. Klingerova obitelj opovrgavala je da su dvojica imala bilo kakve dogovore oko kupoprodaje neke druge nekretnine, već su se isključivo dogovarali oko kupovine njujorškog stana od Bonicha.


Žrtvin prijatelj David Cernic koji je nakon zločina javno istupio u ime Klingerove obitelji, izjavio je da im je teško shvatiti što se dogodilo jer je William prije polaska u Ameriku već poslao neki novac kao akontaciju. »Bojim se da se William oslonio na potpuno pogrešnu osobu, da se obratio čovjeku koji ga je očigledno izigrao i izdao. Koji su razlozi da se tako ponio i da li postoji neka druga pozadina njihova odnosa i dogovora, to je za obitelj nepoznanica«, kazao je nakon tragičnog slučaja Cernic.


Prvi koraci istrage ukazali su na to da se u pozadini ubojstva nalazi neuspio dogovor Bonicha i Klingera, koji je bio zainteresiran za kupovinu stana u vlasništvu Bonicha. U međuvremenu je Klinger prodao kuću u Rijeci i zacijelo novcem od prodaje želio započeti novi život u SAD-u. Policija je ušla u trag dijelu novca koji je, čini se, Klinger uplatio kao akontaciju za Bonichev stan u New Yorku. Američki mediji pisali su da je Bonich ugostio Klingera u New Yorku te mu pomagao da se uklopi na novo radno mjesto na koledžu Hunter. No, na kraju su, čini se, presudnu ulogu odigrale nesuglasice oko kupoprodaje stana u New Yorku.