Čeka se odluka

“POŠTENO SUĐENJE” Osuđeni nogometni sudac Željko Širić zatražio odgodu odlaska u zatvor

Danko Radaljac

Željko Širić, Foto: D. KOVAČEVIĆ

Željko Širić, Foto: D. KOVAČEVIĆ

Osječki sud još nije donio odluku jer sudac izvršenja još procjenjuje Širićevo traženje



ZAGREB Željko Širić, bivši nogometni sudac osuđen na četiri godine robije u aferi »Pošteno suđenje«, kada je tadašnji predsjednik HNK Hajduka Hrvoje Maleš dokazao da su nogometni suci uzimali novce za suđenje, zatražio je odgodu izvršenja zatvorske kazne.


Naime, kako je Novom listu službeno pojašnjeno iz Županijskog suda u Osijeku, sudac izvršenja koji šalje osuđenike na služenje kazne, 21. studenog je donio odluku da se Širića na služenje kazne pošalje 12. prosinca ove godine.


Sukladno Zakonu o izvršenju kazne zatvora Širić je najprije trebao biti poslan u Centar za dijagnostiku Zatvora u Remetincu, gdje se svim osuđenicima određuje kaznionica u kojoj će odslužiti kaznu.




No, 24. studenog ove godine Širićev odvjetnik Berislav Krnić podnio je molbu za odgodu izvršenja kazne zatvora »iz zakonske osnove iz članka 54. stavak 3. točka 4. Zakona o izvršavanju kazne zatvora«.


To, naime, znači da je Širić tražio da mu se omogući odgoda od najviše tri mjeseca, koliko se po toj osnovi može tražiti jer ima obveze dovršenja nekog posla čijim bi prekidom doživio znatnu materijalnu štetu. Osječki sud još nije odlučio o tome uvažava li molbu osuđenog Širića jer sudac izvršenja još procjenjuje je li Širićevo traženje osnovano ili pokušaj da Božić ipak ne provede iza rešetaka.


Širiću je suđenje počelo 2012., a na zatvorsku kaznu od četiri godine osuđen je na Županijskom sudu u Zagrebu početkom 2014. Presuda je postala pravomoćna 17. svibnja ove godine. Širić je kažnjen i zabranom obavljanja bilo kakve funkcije u Hrvatskom nogometnom savezu na rok od osam godina.