Granični prijelaz Rupa

POKUŠAJ PODMIĆIVANJA Kamiondžija policajcu gurao 100 eura mita u džep nakon što nije htio uzeti 50

Boris Perović

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA



Jučer rano ujutro oko 3.45 sati na graničnom prijelazu Rupa na ulazu u Sloveniju granični policajci susjedne države zatekli su u prekršaju 42-godišnjeg hrvatskog državljanina, vozača kamiona s prikolicom. Naime, utvrdili su da je u tahografu svog vozila imao umetnutu karticu drugog vozača, što je, naravno, strogo zabranjeno. Kad mu je policajac priopćio da se nalazi u prekršaju, vozač je rekao da mu može ponuditi 50 eura da se izvuče bez kazne. Policajac mu je, međutim, jasno dao do znanja da novac neće uzeti.


Kad je policajac ušao u svoju kućicu kako bi odložio vozačeve dokumente, ovaj je došao za njim i pokušao mu u džep hlača gurnuti 100 eura. Novac je pao na tlo, a policajac mu je rekao da ga podigne, još jednom naglasivši da ne želi uzeti mito. Slovenac je pozvao voditeljicu smjene, objasnio joj cijelu situaciju i naložio vozaču da parkira vozilo sa strane. Iako mu je bilo priopćeno da je pokušaj podmićivanja kazneno djelo, 42-godišnjak je još jednom pokušao ponuditi novac u zamjenu za nekažnjavanje.


Epilog – policajac je vozaču izdao uplatnicu s kaznom, a platni nalog je dobila i tvrtka za koju 42-godišnjak vozi. Ukupan iznos kazne je 6.000 eura. Zbog kaznenog djela policajci su uhitili vozača i zaplijenili mu ponuđeni novac. Slijedi mu i kaznena prijava zbog pokušaja davanja mita, izvijestili su iz koparske policijske uprave.