Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 6
Sutra: 18° 18° 6
17. studenoga 2019.
Ispis članka: Otkriveni hakeri koji su spremali napad na web-stranicu Vlade - Novi List

NoviList.hr

Otkriveni hakeri koji su spremali napad na web-stranicu Vlade

Cyber napad

2. srpanj 2013 21:02

Napisao: Ana Raić Knežević

Riječ je o četvorici mladića starih između 16 i 25 godina. U tijeku su pretrage njihovih računala, rekao je načelnik uprave krim-policije Vitomir Bijelić

Ilustracija

ZAGREB I dok policija tvrdi da je identificirala skupinu hakera koji su planirali veliki cyber-napad na stranice državnih institucija 1. srpnja, oni su  nastavili s rušenjem internetskih portala, među ostalim i Porezne uprave. 

– U suradnji sa Sigurnosno-obavještajnom agencijom došli smo do informacija o hakerima koji su spremali napad na stranice Vlade RH. Riječ je o četvorici mladića starih između 16 i 25 godina. U tijeku su pretrage njihovih računala, rekao je načelnik uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić.  Kako doznajemo riječ je o dvojici mladića iz Zagreba, dok su dvojica iz Zadra i Metkovića. Radi se o vrhunskim informatičarima koji do sada nisu bili u sukobu sa zakonom. 

Sada im se na teret stavlja kazneno djelo »ometanje rada računalnog sustava« za što kazneni zakon predviđa kazne od jedne od osam godina zatvora. Prema dostupnim informacijama mladići još nisu uhićeni. 

U kojoj je mjeri policija onemogućila njihov rad pitanje je što se postavilo tijekom jučerašnjeg dana budući da su se putem društvene mreže hakeri koji se nazivaju »Croatian Revolution Hackers« pohvalili rušenjem internetske stranice Porezne uprave. 

I doista, tijekom dana www.porezna-uprava.hr nije bila dostupna, a prema našim izvorima bilo je problema i u radu servera u Ministarstvu gospodarstva. Je li doista u pitanju hakerski napad ili tek slučajnost nije nam za sada potvrđeno. Tim više što je na »Facebook« profilu »Croatian Revolution Hackers« bilo najavljeno i rušenje stranica Ministarstva unutarnjih poslova koje su, međutim, tijekom cijelog dana bile dostupne. 

Ovi hakeri su prije nešto više od dva tjedna »napali« brojne domaće medijske portale. Svoju akciju opradvavali su cenzurom u domaćim medijima. 

Predstavlja li rušenje internetskih stranica pravu cyber-opasnost ili je puno opasnije ono što se iza toga krije pitanje je na koje je nedavno na savjetovanju o informacijskoj sigurnosti u organizaciji Poslovnog učilišta »Integralna sigurnost i razvoj« odgovor dao jedan od vodećih domaćih računalnih stručnjaka Ivica Ostojić. 

– Hakeri istovremeno s napadima na internetske portale nude i zaštitu što je jedan od načina na koji zarađuju. Samo onemogućavanje pristupa web-stranici i nije posebna računalna ugroza, već je puno opasnije ono što se krije iza toga – a to je moguća zlouporaba podataka do kojih hakeri probojem u informacijski sustav dođu, naglastio je Ostojić.