Zemljište prodao - samom sebi

Osuđen lošinjski poduzetnik: Majkiću uvjetna kazna, a mora platiti i odštetu partneru

Ico Mikuličić

Tužiteljstvo navodi da je Majkić iskoristio položaj člana uprave i ovlaštenja te sastavio kupoprodajni ugovor kojim zemljište prodaje – sam sebi. Radi se o 4.800 četvornih metara koje je na sebe prenio 2011. godine, ali je tek tri godine kasnije pred početak suđenja platio 1,1 milijun kuna



RIJEKA  Na godinu dana zatvora, uvjetno na četiri godine, osuđen je poznati lošinjski poduzetnik Dušan Majkić.


Terećen je da je kao član uprave tvrtke »Budapesti Ingatlan« zlouporabio položaj i drugom članu uprave, Mađaru Norbertu Mocsariju, oteo skupo zemljište i na njemu napravio betonski biznis. Majkiću je vijeće sutkinje Ike Šarić odredilo da uz ovu kaznu, po pravomoćnosti presude, odmah mora svom nekadašnjem mađarskom partneru nadoknaditi štetu od 1,7 milijuna kuna kolika je razlika između onog što je već uplatio za zemljište i stvarne vrijednosti koju je utvrdio sudski vještak.


Tužiteljstvo navodi da je Majkić iskoristio položaj člana uprave i ovlaštenja te sastavio kupoprodajni ugovor kojim zemljište prodaje – sam sebi. Radi se o 4.800 četvornih metara koje je na sebe prenio 2011. godine, ali je tek tri godine kasnije pred početak suđenja platio 1,1 milijun kuna. U svojoj obrani optuženi je pričao o zamršenim poslovnim odnosima s mađarskim partnerom, hotelu i drugom što su zajednički vodili i gradili. On se u tim poslovima osjećao izrabljen.




– Da sam imao zle namjere, mogao sam tu spornu parcelu na Lošinju, kao i onu u Ičićima, prodati već ranije i staviti novac u džep, ali mi to nikada nije palo na pamet. Nisam prekoračio ovlaštenja za prodaju parcele, imao sam usmenu dozvolu poslovnog partnera Norberta Mocsarija. Mislim da je 1,1 milijun vrijednost zemljišta. Mađar je to kupio za 40.000 eura, tvrdio je između ostalog u svojoj obrani osumnjičeni. Njegov partner je isticao, da ga je Majkić izigrao i iskoristio svoj čelni položaj u tvrtki i sam na sebe prepisao zemljište. Platio mu je tek dio vrijednosti zemljišta i to kad je shvatio da će biti u teškoj poziciji na sudu.


Majkić i njegova obrana su unajmili vještaka koji je tvrdio da je zemljište tada vrijedilo milijun i devedeset tisuća kuna i da je optuženi i platio toliko koliko nekretnina vrijedi. No, sud je uzeo nezavisnog sudskog vještaka. On je jučer na raspravi i objasnio da zemljište vrijedi mnogo više od nalaza vještaka obrane – 2,8 milijuna kuna. Obrana se tom nalazu protivila, ali je sud nakon vještakovih obrazloženja prihvatio njegov nalaz. To je bilo praktički odlučujuće za postupak jer su i tužitelji u tom smjeru uskladili optužnicu.


Sutkinja je na koncu objasnila da je sud zaključio kako će se namirivanjem štete i dugom uvjetnom kaznom najbolje postići svrha kažnjavanja. Osim toga u toku je i parnični postupak u kom se sude ove dvije strane pa će ostala potraživanja, ako ih bude, moći riješiti kroz taj spor. Za uvjetnu kaznu bila je odlučujuća i činjenica da optuženik ranije nije osuđivan a i da će ostajući na slobodi moći raditi i lakše nadoknaditi štetu.