Crnokošuljaši marširaju

Okupljanje crnokošuljaša u središtu Zagreba: Policija privela Dražena Keleminca, predsjednika A-HSP

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Prilikom "prisege domovini", stroj crnokušuljaša, čije okupljanje je prijavljeno policiji, odnosno koje je policija osiguravala, na glavnom zagrebačkom trgu uzvikivali su i ustaški pozdrav Za dom spremni.



ZAGREB – Na javnom okupljanju u organizaciji Autohtone – Hrvatske stranke prava (A-HSP) u nedjelju u središtu Zagreba policija je zbog remećenja javnoga reda i mira privela predsjednika stranke Dražena Keleminca, doznaje se u zagrebačkoj Policijskoj upravi.


Keleminac (53) je doveden u službene prostorije na kriminalističko istraživanje zbog povrede odredbi Zakona o prekršajima protiv javnoga reda i mira, kažu u policiji koja ne otkriva više pojedinosti dok traje kriminalističko istraživanje.


Po podacima policije, nekoliko desetaka osoba pojavilo se na skupu, najavljenom kao »davanje javne podrške američkom predsjedniku Donaldu Trumpu« i polaganje »prisege domovini« na Trgu bana Jelačića, u organizaciji A-HSP-a.




Prilikom “prisege domovini”, stroj crnokušuljaša, čije okupljanje je prijavljeno policiji, odnosno koje je policija osiguravala, na glavnom zagrebačkom trgu uzvikivali su i ustaški pozdrav Za dom spremni.


U pitanju je, dakle, još jedan simtom radikalizacije hrvatskoga društva, koje je već dozvolilo da se ploča sa spomenutim pozdravom postavi čak i u Jasenovcu, gradu u kojem su ustaše otvorile koncentracijski logor i u njemu pogubile više desetaka tisuća ljudi, najviše Roma i Srba.


Jedan od bizarnih momenata crnokošuljačkoga marša jest limeni orkestar koji je pratio povorku i svirao: “Da nije ljubavi ne bi svita bilo”.