Silovanje maloljetnice

Obitelj žrtve traži pravdu za svoju djevojčicu: ‘Da ima Boga, bili bi u zatvoru’

Portal Novilist.hr

Ilustracija Zadarski list

Ilustracija Zadarski list

Kad je ona bila mala, bila je moja mezimica. Isto mi je kao da se mom djetetu dogodilo. Znam ih nekoliko, znam ih u facu. Da ima Boga i pravde, bili bi u zatvoru, ispričao je član obitelji silovane djevojčice



Nakon šokantnog otkrića da je 15-godišnja djevojčica iz okolice Zadra gotovo godinu dana bila žrtva grupnog silovanja sedmorice lokalnih mladića koje je potom tamošnji sud pustio da se brane sa slobode, organizacije civilnog društva najavile su prosvjede diljem Hrvatske.


Prosvjed u Zadru održat će se u petak točno u podne ispred zgrade Županijskog suda, u Rijeci ove subote u 11 sati na Kontu a u Zagrebu na Tomislavovom trgu u 10 sati, najavili su organizatori. Prosvjedne povorke očekuju se i u drugim gradovima širom zemlje.


Navukli bijes građana


Aktivisti za ljudska prava iz cijele Hrvatske ne prestaju slati snažne osude zgroženi bešćutnošću pravosudnog sustava prema stradalom djetetu i relativiziranju krimena vinovnika gnjusnog zlodjela. Sud u Zadru navukao je bijes građana.




Kako je i najavljeno, Županijsko Državno odvjetništvo u Zadru jučer je podnijelo žalbu na odluku suca istrage Ivana Markovića smatrajući da su osumnjičenici prema prijedlogu DORH-a trebali završiti u istražnom zatvoru i da mjere opreza zabrane približavanja žrtvi nisu dovoljne.


Tim više što dvojica maloljetnih osumnjičenika (17) nisu bila ni privedena niti su još sudski ispitana, a obuhvaćeni su kaznenom prijavom. Lokalni sud trebao je javnosti objasniti koji to uvjeti nisu ispunjeni za određivanje istražnog zatvora, mjera koja se primjenjuje i u puno blažim inkriminacijama.


– Kako se osjećam? A kako bih se mogao osjećati? Glava mi nije tamo gdje bi trebala biti. Kad je ona bila mala, bila je moja mezimica. Isto mi je kao da se mom djetetu dogodilo, ispričao je za 24 sata jedan od članova obitelji silovane djevojčice iz Dalmacije.


Obitelj potresena, otac rastrojen


Ističe da su potreseni svi u obitelji.


– Otac joj je rastrojen, smršavio je valjda sedam kilograma u ovih nekoliko dana. Rekli su mu da ide na bolovanje, da nije dobro da sad radi, dodaje.


Poznaje neke od mladića optuženih za višestruko silovanje.


– Znam ih nekoliko, znam ih u facu. Da ima Boga i pravde, bili bi u zatvoru, rekao je za 24 sata razočarani član djevojčine obitelji.


Vrijedi ponoviti, mlade siledžije od 17 do 19 godina koji su nesretnicu silovali, tukli i ucjenjivali snimkama seksa iz istog su mjesta odakle je žrtva. Tamošnji mještani novinarima su dometnuli da je sudska odluka bila očekivana jer je, tvrde, riječ o tzv. »tatinim sinovima«, djeci imućnih i utjecajnih roditelja.


Bešćutnost sustava


Takvi roditelji, podsjećamo, netom nakon uhićenja grupno su protestirali ispred zadarske policijske postaje zamjerajući plavcima »grubost« prema njihovim sinovima i pored svega spočitavajući samoj žrtvi da im je »dala povoda«.


Svi ti degutantni detalji i okolnosti otkrivaju da odgovornost za monstruozni čin seže puno dublje i da je problem u domu, u obiteljima. To dakako ne umanjuje odgovornost samog pravosuđa kao instrumenta sankcije ali i prevencije, korektivnog instrumenta koji je, kako se to uvijeno kaže, još jednom zakazao. Uz dokonu bešćutnost, izostala je kritičnost i samokritičnost pravosudnog aparata dodatno navukavši bijes građana koji će na trgovima hrvatskih gradova tražiti pravdu za dijete-žrtvu.


Tužiteljstvo u svojoj ulozi žalitelja navelo je da se osumnjičenici terete za čak pet kaznenih djela: silovanje, bludne radnje, iskorištavanje djeteta za pornografiju, prijetnje i tjelesne ozljede.


Kolovođa bivši dečko


Jadna djevojka zapravo još djevojčica, od kolovoza prošle do srpnja ove godine bila je žrtva višestrukih seksualnih napada i ucjena eksplicitnim video-snimkama s kojima su je nasilnici natjerali na šutnju. Jedan od sedmorice, ujedno i bivši momak, premlatio ju je na plaži natjeravši je da bespogovorno udovoljava nezdravim seksualnim apetitima njegovih prijatelja. Unatoč teškim inkriminacijama u odnosu za sučevu odluku glasnogovornik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković išao je i korak dalje u pokušaju obrane sudske odluke, nemušto spočitavajući novinarima i medijima tzv. jednostrano izvještavanje »radi podizanja čitanosti« te korištenje bombastičnih naslova.


Visković, pritom, uopće nije demantirao ništa što je napisano, niti otkrio nešto novo pa je njegovo obraćanje medijima ispalo beskorisno. Reagirao je i Sindikat novinara Hrvatske upozorivši glasnogovornika da je legitimno pravo i profesionalna obaveza novinara da postavljaju pitanja, u konkretnom slučaju, ono glavno i očekivano – zašto osumnjičenim nasilnicima nije određen istražni zatvor? Nekako je teško zamisliti uvjerljivo obrazloženje, situacije koje se sud, očito, boji.