Opatijskom policajcu oslobađajuća presuda

Nije kriv: Policajčev šamar kolegici neprihvatljiv, no ne i kažnjiv

Slavica Kleva

Postupanje upućuje na odsustvo određenih moralnih kvaliteta i dostojnosti za obavljanje policijskog posla, ali prema mišljenju suda takvo ponašanje Gorana Vulića ne podliježe kaznenoj odgovornosti jer policijska službenica za vrijeme prepirke nije bila u službi



RIJEKA » Sutkinja Damira Delost donijela je oslobađajuću presudu u slučaju policijskog službenika Gorana Vulića (46) optuženog da je ošamario svoju kolegicu, policijsku službenicu s kojom zajedno radi u policijskoj postaji Opatija te je kazneni nalog time stavljen izvan snage.


  – Članak 315. Kaznenog zakona inkriminira, između ostalog, situaciju kada netko silom ili prijetnjom uporabe sile napadne policijskog službenika kad obavlja službenu dužnost. Optuženo postupanje predstavlja neprihvatljivo ponašanje okrivljenog Vulića, ne samo s aspekta funkcije policijskog službenika koju obnaša, već i s obzirom na rodnu i fizičku nadmoćnost u odnosu na oštećenicu i kolegicu koja brani svoja ispravna uvjerenja u verbalnoj raspravi s njime. 


 Izvan službe


Vulićevo postupanje upućuje na odsustvo određenih moralnih kvaliteta i dostojnosti za obavljanje policijskog posla, kazala je sutkinja jučer pri obrazloženju ovako donesene oslobađajuće presude.




  No, prema mišljenju suda, takvo ponašanje ne podliježe kaznenoj odgovornosti jer, formalno gledano, policijska službenica za vrijeme prepirke koja je rezultirala napadom na nju, nije bila u službi budući joj je smjena započinjala u 19 sati, niti je obavljala ijednu od policijskih ovlasti predviđenih Zakonom o policijskim poslovima i ovlastima.


  – Prepirka koja je rezultirala time da je okrivljenik ošamario kolegicu, odnosila se na službenu dužnost koju je oštećenica obavila par mjeseci ranije, točnije, 27. siječnja 2013. godine i to prema trećoj osobi, različitoj od okrivljenika, s time što je u međuvremenu donijeta i presuda prekršajnog suda u Opatiji, zaključila je obrazloženje  presude sutkinja Delost.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…