Boris Pilčić

Neviđene mjere osiguranja: Pljačkaša banaka i ubojicu iz Dražica na suđenju čuvaju jurišnim puškama

Marica Košta

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Prvookrivljenog Borisa Pilčića (65) iz Dražica kod Rijeke pravosudni su policajci doveli na suđenje iz zatvora u Lepoglavi, gdje služi 30-godišnju zatvorsku kaznu zbog niza pljački, ali i ubojstva Danijele Fileš i pokušaja ubojstva Zdravka Kostića na zagrebačkoj Trešnjevci, ali i zbog niza pljački



Uz jake mjere osiguranja nekoliko pripadnika Ekipe za posebne zadaće, u pancirkama i naoružanih jurišnim puškama, danas je na Županijskom sudu u Puli pred vijećem sutkinje Gabrijele Marčete Ferić nastavljeno suđenje skupini optuženoj za pljačke poslovnice Istarske banke u Žminju, Zagrebačke banke u Taru te Istarske kreditne banke Umag u Višnjanu u svibnju i srpnju davne 2001. godine, javlja Glas Istre.


Četveročlanu skupinu predvođenu Borisom Pilčićem tereti se da se u tri pljačkaška pohoda u Istri domogla iznosa od oko pola milijuna kuna. Prvookrivljenog Borisa Pilčića (65) iz Dražica kod Rijeke pravosudni su policajci doveli na suđenje iz zatvora u Lepoglavi, gdje služi 30-godišnju zatvorsku kaznu zbog niza pljački, ali i ubojstva Danijele Fileš i pokušaja ubojstva Zdravka Kostića na zagrebačkoj Trešnjevci, ali i zbog niza pljački.


Drugookrivljeni Robert Pinterić (45) iz Zagreba također je doveden u Pulu iz Lepoglave dok su Zagrepčani, trećeokrivljeni Radovan Horvat (53) i četvrtookrivljeni Zlatko Žigman (43) na raspravu dovedeni iz pulskog zatvora.




Na jučerašnjem ročištu saslušana su dva svjedoka iz Zagreba, prijatelj trećeokrivljenog Horvata Milan Popović te nekadašnji Pilčićev zatvorski cimer Dubravko Crnjak i to na okolnosti Pilčićevih prijetnji Horvatu. Niti jednom svjedoku nije bilo poznato ništa o pljačkama banaka u Istri 2001.


Naime, na ranijim ročištima saslušavani su zatvorenici i bivši zatvorenici koji su govorili da je Pilčić, nakon niza godina u zatvoru, odlučio teretiti svoje kompanjone, a najviše Horvata, i to iz čiste osvete, jer je ovaj svjedočio protiv njega u postupku koji se protiv Pilčića vodio zbog ubojstva i pokušaja ubojstva u Zagrebu.


Jučer je Popović kazao da je Pilčića upoznao 2001. ili 2002. godine kao istražni zatvorenik u Remetincu, gdje je Pilčić završio zbog ubojstva.


– Sreli smo se na šetnici, a Pilčić je, znajući da sam u prijateljskim odnosima s Horvatom, kazao da mu poručim da “on živi za njega i da će ga skratiti za glavu”, kazao je svjedok te pojasnio da je Pilčić smatrao Horvata odgovornim za njegovo uhićenje nakon ubojstva Danijele Fileš u Horvatovom stanu.