Spasilačka akcija na moru

Nastavlja se potraga za nestalim nautičarem kod Visa

Hina

Snimio Damir Škomrlj

Snimio Damir Škomrlj

Nastavlja se potraga za nestalim nautičarem, državljaninom Nizozemske, N.Dž. (1956.). Prema izjavi druge i jedine članice posade, V.B. (1967.), državljanke Hrvatske, nesreća se dogodila u subotu oko 14,30 sati kada je nestalog nautičara, u trenutku dok je pokušavao osposobiti pogonski stroj jedrilice, udarilo jedro i odbacilo s palube u more nedaleko otoka Visa



ZAGREB Nastavlja se potraga za nestalim nautičarem, državljaninom Nizozemske, N.Dž. (1956.), koji je u subotu kod otoka Visa pao u more tijekom plovidbe charteriranom jedrilicom »Anja«, izvijestili su u nedjelju iz Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru.


Prema izjavi druge i jedine članice posade, V.B. (1967.), državljanke Hrvatske, nesreća se dogodila u subotu oko 14,30 sati kada je nestalog nautičara, u trenutku dok je pokušavao osposobiti pogonski stroj jedrilice, udarilo jedro i odbacilo s palube u more nedaleko otoka Visa.


Njegova suputnica dobacila mu je kolut za spašavanje obzirom da po jakom nevremenu nautičar nije uspijevao doplivati do jedrilice, koja je nastavila plutati bez nadzora po izrazito valovitom moru. Članica posade pomoć je uspjela dozvati oko dva sata nakon nesretnog događaja jer joj je mobilni uređaj bio izvan mrežne pokrivenosti.




Od 16,45 sati, kada je u subotu započela potraga, MRCC Rijeka je koordinirala uz pomorsku potragu i zračne jedinice, helikopter i zrakoplov tipa ‘Pilatus’ iz sastava Obalne straže RH, stoji u priopćenju.


Nakon neuspjelog pokušaja evakuacije članice posade jedrilice »Anja» helikopterom Obalne straže RH, službenici Lučke kapetanije Split u 20,25 sati uspjeli su doploviti do jedrilice koju su uhvatili u tegalj i proslijedili u Maslinicu, gdje je u 22 sata jedrilica sigurno vezana, a jedina članica posade neozlijeđena iskrcana na obalu. Zbog visokih valova i jakih udara vjetra nije bilo moguće obaviti evakuaciju osobe sa jedrilice na brodicu Lučke kapetanije Split, odnosno, nešto ranije na helikopter OSRH.


Budući da se nepovoljni vremenski uvjeti na moru u području potrage nisu popravili te zbog smanjene vidljivosti, MRCC Rijeka u 20,45 sati prema svih sudionicima u potražnoj akciji oglasila je privremeni prekid potrage i sve jedinice upućene su na smjenu posada i obnovu zaliha do nastavka potrage, izvijestili su iz MRCC Rijeka te zahvalili na pomoći civilnim jedinicama, posadi tankera »Astella«, zastave Republike Francuske i hrvatskoj ribarici »Marc«, koji su nastavili daljnju plovidbu.


Intenzivnu koordiniranu potragu temeljem pripremljenoga Plana traganja MRCC Rijeka nastavila je u nedjelju ujutro, u 2,30 sati angažiranjem broda Obalne straže RH »Faust Vrančić«, koji je isplovio iz splitske ratne luke Lora, a nedugo potom u potragu su se uključile brodice Lučke kapetanije Split i Šibenik, uz dva plovila Pomorske policije Split, dok je zračna potraga nastavljena u 6,25 sati uključivanjem helikoptera i zrakoplov tipa ‘Pilatus’, iz sastava OSRH.


Potraga je za sada bez rezultata.


U splitskom i dubrovačkom akvatoriju, Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u subotu je zabilježila još nekoliko pomorskih nezgoda srednjeg i nižeg značaja uzrokovane jakim nevremenom, izvijestili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastukture.