'Nesretni slučajevi'

NOVE ŽRTVE: U Hrvatskoj u posljednjih godinu i pol dana živote izgubilo najmanje 14 migranata

P. N.

Reuters

Reuters

Neslužbeno se može čuti da su kod preminulih nađeni dokumenti koji bi sugerirali da se radi o državljanima Sirije, te da se radi o mladićima u ranim dvadesetim godinama. Prema pričama mještana, jednome je kamen pao na prsa i usmrtio ga na mjestu, a drugi je preminuo nakon izvlačenja



Tragedija blizu mjesta Drežnica, gdje su život u odronu kamenja izgubila dva migranta, nije, nažalost, prvi takav događaj u posljednje vrijeme.


Kako smo nedavno pisali, prema službenim podacima Ministarstva unutranjih poslova, od početka 2017. godine do 28. lipnja 2018. godine, u Hrvatskoj je »uslijed nesretnih događaja« stradalo dvanaest migranata, od toga broja četiri su migranta poginula u prošloj, a osam u ovoj godini.


Nevladine organizacije imaju drugačije podatke. Prema onima što nam ih je dala aktivistkinja Centra za mirovne studije Julija Kranjec, u 2017. godini oni su zabilježili da je šest osoba izgubilo život prilikom pokušaja prelaska hrvatske granice, a podaci za 2018. poklapali su se s onima koje je dao MUP. Najviše migranta poginulo je upravo u Karlovačkoj županiji.




Prema dosadašnjim informacijama uzrok smrti je nesretan slučaj, ali nije bilo moguće doznati o čemu se točno radi. Još uvijek nije poznato iz koje zemlje potječu migranti, niti na koji su način i gdje ušli na teritorij Hrvatske. Zadnja vijest iz Policijske uprave Karlovačke govori o tome da će se više službenih informacija moći doznati u ponedjeljak nakon provedenog kriminalističkog istraživanja.


Kako je novinarima ispričao jedan od stanovnika sela Tomići, Đorđe Tomić, njemu su nešto prije šest sati četvornica migranata pokucala na vrata, lupajući i vičući: »Policija, policija«. Nisu lupali samo njemu, kaže, »lupali su po cijelom selu«. Prema njegovoj verziji priče, migrante je usmrtio veliki kamen dok su spavali ispod ceste. »Na njih se s 40, 50 metara udaljenosti odlomio kamen, prešao cestu i pao po njima«, pričao je dalje Tomić, inače i predsjednik Mjesnog odbora Drežnica koji je, prema onome što je ispričao novinarima, liječnika vodio do mjesta nesreće, probijajući se džipom po teško prohodnom makadamskom putu. Kaže Tomić da je jednome kamen pao na prsa i umro je na mjestu, dok je drugoga kamen udario u kuk i teško ga ozlijedio.


Njega su, prema priči ovoga mještanina, uspjeli izvući i neko vrijeme je bio živ, a zatim je umro.


Mjesto na kome se tragedija dogodila udaljeno je od sela Tomići oko sedam kilometara. Tomić kaže da je policiju pozvao njegov susjed a zatim je on s liječnikom tamo otišao, ali mu policija nije dala pristupiti. Otišao je vidjeti mjesto tek kada je očevid završen.


Neslužbeno se može čuti da su kod preminulih nađeni dokumenti koji bi sugerirali da se radi o državljanima Sirije, te da se radi o mladićima u ranim dvadesetim godinama. Međutim, za ove informacije nismo mogli dobiti službenu potvrdu.


Mjesto gdje je policija pronašla migrante nalazi se prilično južnije u odnosu na aktualnu ilegalnu rutu od državne granice s Bosnom i Hercegovinom koja vodi područjem uz Generalski Stol i uz Kupu odakle se migranti pokušavaju ilegalno prebaciti u Sloveniju.