Višegodišnji nasilnik mora na sud

‘NEĆEŠ ŽIVA IZAĆI’ Riječanin godinama seksualno zlostavljao kćer, optužen je za niz gnjusnih nedjela

Fiore Vežnaver

Optužnica riječkog Županijskog državnog odvjetništva tereti muškarca za sedam kaznenih djela: po dva kaznena djela rodoskrvnuća, teška kaznena djela protiv spolne slobode, kao i bludnih radnji te nasilje u obitelji



RIJEKA Vijeće Županijskog suda u Rijeci potvrdilo je jučer optužnicu koja 56-godišnjeg Riječanina tereti za niz teških kaznenih djela, prije svega fizičko i seksualno incestuozno zlostavljanje, maltretiranje što je trajalo niz godina. Žrtva je bila njegova kći, sada 33-godišnjakinja.


Optužnica riječkog Županijskog državnog odvjetništva tereti muškarca za sedam kaznenih djela: po dva kaznena djela rodoskrvnuća, teška kaznena djela protiv spolne slobode, kao i bludnih radnji, te nasilje u obitelji.


Procedura je takva da će spis o slučaju dalje biti dodijeljen novom raspravnom sucu riječkog Županijskog suda, koji nije odlučivao o utemeljenosti optužnice, te će zakazati pripremno ročište na kojem će optužba i obrana iznijeti dokaze koje namjeravaju predočiti na suđenju. Proces će biti zatvoren za javnost.


Sedam godina 




Zbog delikatnosti slučaja, a prvenstveno kako bismo zaštitili identitet žrtve, prešutjet ćemo detalje oko monstruoznih događanja. I samo tužiteljstvo je, »u interesu probitka postupka i zaštite osobnog života žrtve«, svojedobno donijelo rješenje o tajnosti istrage.


Sredovječni Riječanin je pod teškim inkriminacijama smješten u riječki zatvor krajem travnja prošle godine, a istraga je na kraju potvrdila sumnje da je nesretna mlada žena bila žrtva kaznenih djela niz godina, da je njen otac delikte počinio u razdoblju od 2010. godine do sredine travnja prošle godine pa je protiv njega i podignuta optužnica lani u listopadu.


Izvori bliski slučaju navode nam da se dio gnjusnih događanja, za koje se tereti Riječanin, zbio u proljeće pretprošle godine u stanu u kojem oboje žive. Primjerice, u jednom slučaju je, po dosadašnjim sumnjama, tražio da se s njim upusti u oralno zadovoljavanje, a kad je ona to odbila, zaprijetio joj je da neće izaći iz sobe i stana. Potom je s nje počeo skidati odjeću, a onda – primijenivši silu te iskoristivši kćerin strah i osjećaj nemoći od ranijeg dugotrajnog psihičkog i fizičkog zlostavljanja zbog kojeg se i liječi od depresije – zadovoljio svoj seksualni nagon, a naš zakon čin o kojem je riječ izjednačava sa silovanjem. Među ostalim, inkriminiran je i slučaj kad je u pijanom stanju udario i maltretirao nesretnu žrtvu.


Optuženi za teško pojmljivo seksualno zlostavljanje i dalje se nalazi u pritvoru.


Istražni zatvor 


Sudac istrage Županijskog suda u Rijeci je, kad je u travnju prošle godine otvorena istraga, prihvatio prijedlog tužiteljstva i osumnjičenom odredio istražni zatvor zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Tada je i određena visina jamstva od pola milijuna kuna čijim plaćanjem može biti pušten da se u daljnjem postupku brani sa slobode, ali, da se to i dogodilo, aktivirale bi se mjere opreza, zabrana kontakata i približavanja žrtvi. No, zakonska regulativa se promijenila i više se po tim osnovama ne može izreći jamčevina, niti izaći iz pritvora njenim plaćanjem. Nakon podizanja optužnice tužiteljstvo je predložilo da se okrivljenom za seksualno zlostavljanje produži istražni zatvor, zbog istih razloga zbog kojih je i početno pritvoren.


Seksualnom zlostavljaču samo zbog teških kaznenih djela protiv spolne slobode prijeti kazna od tri do 15 godina zatvora.