Igoru Markoviću (26) iz Tribnja Vrhovni sud ublažio kaznu

Mladiću iz Tribnja umjesto dvije godine zatvora za prodaju »trave« – rad za opće dobro

Fiore Vežnaver

Suci Vrhovnog suda su zaključili da  okrivljeni i njegov odvjetnik u žalbi osnovano  tvrde da je novi Kazneni zakon, što je na snagu stupio prvog dana ove godine, za optuženika blaži, jer se sada za isto kazneno djelo predviđa blaža kazna, pa ga treba primijeniti



ZAGREB/RIJEKA Vrhovni sud je značajno ublažio kaznu Igoru Markoviću (26) iz Tribnja kojeg je riječki Županijski sud u studenom prošle godine osudio na dvije godine zatvora zbog prodaje marihuane i posjedovanja te droge radi daljnje prodaje; vijeće Vrhovnog suda izreklo mu je upola manju kaznu, godinu dana zatvora, a ona mu je odmah pretvorena u rad za opće dobro. 


Markovića je riječki sud oglasio krivim zato što je u nekoliko navrata prodao po  gram marihuane te radi prodaje  posjedovao ukupno oko 39 grama te droge.  Suci Vrhovnog suda su zaključili da  okrivljeni i njegov odvjetnik u žalbi osnovano  tvrde da je novi Kazneni zakon, što je na snagu stupio prvog dana ove godine, za optuženika blaži, jer se sada za isto kazneno djelo predviđa blaža kazna, pa ga treba primijeniti.  


Ocijenjeno je i da neke druge okolnosti kod  okrivljenog (ušao je u izvanbračnu zajednicu) opravdavaju blažu zatvorsku kaznu što je  zamijenjena radom za opće dobro, jer će se i tako postići svrha kažnjavanja.




Vrhovni sud  nije dao za pravo optuženom u drugim pitanjima na koja se žalio, među ostalim, da se prvostupanjska presuda temelji na nezakonitom dokazu, da pretraga stana nije izvedena po zakonskim regulama, kada je  u potkrovlju gdje je boravio,  s vanjske strane prozora  sobe,  pronađen paketić marihuane.