Policijsko nasilje

Međimurski policajci pod istragom: Batinali ga dok krv nije počela liptati, pa ga pokušali podmititi da šuti

Vanja Vesić

Dvojica policajaca u Piškorovcu iživljavala su se nad muškarcem, batinali ga palicama i tukli nogama. U bolnicu je primljen s unutarnjim krvarenjima i teškim oštećenjima organa. Liječnici su nesretniku uspjeli spasiti život



ZAGREB Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu pokrenulo je istragu protiv dvojice međimurskih policajaca pod sumnjom da su brutalno premlatili uhićenika 10. siječnja prošle godine u Piškorovcu a potom ga još pokušali podmititi kako ih ne bi prijavio za teško ozlijeđivanje. Policajci od 29 i 35 godina mlatili su ga policijskih palicama, šakama, bacili na pod i cipelarili. Nesretnik je završio u bolnici s unutarnjim krvarenjima trbušne šupljine i razderanom jetrom.


Zahvaljujući liječnicima uspio je preživjeti. Premlaćena žrtva ipak nije prešutjela batinjanje, no zato je trebalo proći više od godinu dana da se pokrene istraga Tužiteljstva. Državno odvjetništvo objavilo je ovog tjedna detalje brutalnog napada ali bez navođenja okolnosti i razloga privođenja žrtve.


Nikad kraja


Koja je pozadina napada doista nije jasno, no, znakovito je da se u istrazi protiv policajaca ističe kazneno djelo nanošenja osobito teške ozljede motivirano mržnjom. Žrtvi, naravno, nije objavljen identitet, ali je suspektno to što se napad policajaca dogodio u jednom od međimurskih naselja s romskim stanovništvom.




Nesretnika su batinali u tri navrata, ispred kuće, u policijskom vozilu, a potom i na neutvrđenom mjestu kraj službenog vozila.


Tužiteljstvo tvrdi da su dvojica policijskih službenika 10. siječnja 2018. u Piškorovcu prilikom privođenja, muškarca izveli iz obiteljskog doma, gurnuli na tlo i počeli batinati. Zadali su mu više udaraca rukama i nogama a potom izvukli i policijske palice mlateći ga po cijelom tijelu. Pretučenog čovjeka strpali su u policijsko vozilo smjestivši ga na stražnje sjedalo. No, batinama nije bio kraj. Mlađi policajac, 29-godišnjak tijekom vožnje uhićenika je počeo mlatiti šakama. Više puta ga je udario u trbuh i glavu.


Elementi mržnje 


U jednom trenutku policajci-batinaši zaustavili su vozilo na neutvrđenoj lokaciji i oštećenika ponovno bacili na tlo. Nasilnici s policijskim značkama nastavili su se iživljavati.


Dok je ležao na podu udarali su ga nogama po cijelom tijelu zbog čega je oštećenik zadobio osobite teške ozljede. U bolnicu je primljen s unutarnjim krvarenjima i probijenom jetrom.


Protiv obojice policajaca doneseno je rješenje o provođenju istrage zbog sumnje u nedjelo nanošenje osobito teške ozljede i to po čl. 118. i 119. Kaznenog zakona s elementima mržnje i ugrožavanja ljudskog života za što je predviđena kazna zatvora i do osam godina. Inače, prema važećem Zakonu o policiji teški krimen podliježe i suspenziji policajaca s dužnosti te uskrati redovne mjesečne plaće za 40 posto odnosno za 20 posto ako uzdržava obitelj. No, Tužiteljstvo tek treba dovršiti istragu i podići optužnicu s dokazima o kojima će odlučivati nadležni sud.


Htio podmititi žrtvu 


Osim za divljački napad DORH ističe kako je stariji policajac 35-godišnjak osumnjičen i za pokušaj podmićivanja žrtve za šutnju. Naime, drski policajac pojavio se idućeg dana 11. siječnja u bolnici u Čakovcu i premlaćenog čovjeka na bolničkom krevetu nagovarao da zaboravi sve i da ih ne prijavljuje za batinjanje. Kako je zgroženi pacijent reagirao kada ga je ugledao, može se samo pretpostaviti. Šokiranoj žrtvi obećao je da će ga nagraditi ako o svemu bude šutjela. Pokvareni pokušaj policajca završio je također pod istragom tužiteljstva kao dodatno kazneno djelo – sprečavanja dokazivanja.