Vatreni incident

Matuljac osumnjičen da je bivšoj djevojci slao prijeteće poruke, pa joj – zapalio auto

Fiore Vežnaver

Sudac nije prihvatio prijedlog da Darko R. ode u zatvor / Foto Fiore VEŽNAVER

Sudac nije prihvatio prijedlog da Darko R. ode u zatvor / Foto Fiore VEŽNAVER

Osumnjičeni za dva kaznena djela, prijetnju te dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, ipak će se, prema sadašnjem stanju stvari, u daljnjem postupku braniti sa slobode



RIJEKA – Najprije je bivšoj djevojci poslao prijeteće SMS poruke, a onda proteklog vikenda podmetnuo požar koji je uništio njen auto, dok je susjedno parkirano vozilo oštetila vatra.


Inkriminacije su to pod kojima je uhićen, a zatim predveden u tužiteljstvo i pred suca istrage 37-godišnji Darko R., nastanjen u mjestu na matuljskom području. Osumnjičeni za dva kaznena djela, prijetnju te dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, ipak će se, prema sadašnjem stanju stvari, u daljnjem postupku braniti sa slobode. Sudac istrage Županijskog suda u Rijeci nije, naime, prihvatio prijedlog riječkog Općinskog državnog odvjetništva da mu se odredi istražni zatvor zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke i ponoviti kazneno djelo.


Darko R. se tereti da je prvi delikt počinio prije tri tjedna, 28. listopada, oko 16 sati, kad je svoj bivšoj djevojci, 34-godišnjakinji s kojom je bio u višegodišnjoj vezi, na njen mobitel poslao SMS poruke kojima je kod nje izazvao strah za život.




Lišen je slobode nakon vatrenog incidenta što se odigrao protekle subote rano ujutro, oko 3.30 sati. Sumnjiči se da je pješice otišao do ne previše udaljene adrese stanovanja bivše djevojke na matuljskom području pa se okomio na njen auto, toyotu IQ riječke registracije. Zapaljivu tekućinu polio je po bočnoj, vozačevoj strani toyote pa izazvao požar otvorenim plamenom, kako to inkriminira policija i tužiteljstvo. Toyota je u rasplamsaloj vatri u potpunosti izgorjela, dok je dacia logan MCV, vozilo austrijske registracije parkirano s desne strane, dosta oštećeno od prijenosa topline. Na daciji u vlasništvu 51-godišnje hrvatske državljanke došlo je do pucanja stakala, otapanja plastičnih dijelova i drugih oštećenja. Policija je objavila da se ukupna šteta nastala na vozilima procjenjuje na šezdesetak tisuća kuna.


Darko R. je nakon požara uhićen, a poslije okončanog kriminalističkog istraživanja, što ga je provela opatijska policija, predveden na ispitivanje u riječko Općinsko državno odvjetništvo. Iznio je svoju obranu u kojoj je poricao da je počinio kaznena djela za koja ga se tereti, pogotovo da je izazvao požar, tvrdeći da mu se inkriminacije podmeću. Napominjao je da nema ništa s požarom, da je uhićen nakon što je ujutro, zabrinut, došao na mjesto paljevine.


Jučer poslijepodne doveden je pred suca istrage Županijskog suda u Rijeci Duška Tišmu, na ročište na kojem se trebalo odlučivati hoće li mu se odrediti istražni zatvor. Na ročištu, kojem je prisustvovao i branitelj osumnjičenog, odvjetnik Adnan Rizvić, sudac je odlučio ne prihvatiti prijedlog da mu se odredi istražni zatvor pa će se Darko R. do daljnjeg braniti sa slobode.