Zapljena droge

Krijumčarske varke na balkanskoj ruti: Sakrio 10 kilograma heroina, a kao “paravan” poveo – susjedu

Vanja Vesić

foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Unatoč "dosjetljivosti" krijumčara koji ne prezaju ni od čega, čak ni od preinake automobila kako bi sakrili dragocjene paketiće, hrvatska policija i carina u više manjih akcija oduzele su na graničnim prijelazima velike količine droge koja je preko Hrvatske trebala stići i u ostale zemlje Europske unije



ZAGREB – Krajem listopada policija je zaplijenila najveću pojedinačnu količinu heroina u ovoj godini, ukupno 47 kilograma droge koju su dvojica bugarskih državljana pokušala prošvercati preko graničnog prijelaza Bajakovo u Hrvatsku i dalje prema tržištu zapadne Europe. Riječ je o 14 milijuna kuna “teškoj” robi koliko bi vrijedila u uličnoj preprodaji. Ipak, radi usporedbe lanjska godina bila je rekordna po količini zaplijenjene droge – samo u jednoj zapljeni policija je oduzela više od 140 kilograma heroina u automobilu njemačke registracije kojim je upravljao 46-godišnji turski državljanin. Ostalih pet kilograma pronađeno u manjim policijskim akcijama. No, za razliku od lanjske, ove su godine policija i carinske službe imali puno više pojedinačnih akcija što nije moglo proći nezapaženo u javnosti.


Spomenuti bugarski državljani, 55-godišnji vozač i 38-godišnji putnik, “pali” su na Bajakovu u subotu 29. listopada. U Hrvatsku su pokušali ući u vozilu koje je imalo preinačeno duplo dno, a u njemu 90 skrivenih paketa s 47 kilograma droge. Odlukom suca istrage Županijskog suda u Osijeku obojica švercera završila su u jednomjesečnom istražnom zatvoru. Tužiteljstvo je utvrdilo da su se tijekom ove godine u Bugarskoj i drugim susjednim državama povezali sa zasad nepoznatim osobama radi nabave, prijevoza i preprodaje velikih količina heroina na ilegalnom tržištu zapadne Europe. Vrijedi spomenuti da su policajci i carinici, osim zapljene ogromne količine heroina, na Bajakovu samo nekoliko sati ranije ulovili i jednog 27-godišnjeg srbijanskog državljanina s 15,7 kilograma marihuane koju je sakrio u svom vozilu i kanio je prošvercati.


Droga s juga


Bio je to uspješan dan za službenike na Bajakovu, dok su policajci na drugom kraju Hrvatske, na graničnom prijelazu Karasovići prema Crnoj Gori već ionako imali pune ruke posla. U nedjelju popodne 30. listopada dvojica albanskih državljana u dobi od 44 i 47 godina pokušala ući u Hrvatsku s više od 11 kilograma marihuane. U podvozju vozila otkriveno je duplo dno s 20 paketića punih ilegalnog bilja. No, kilogrami heroina i kokaina koje su carinici i dubrovački policajci zaplijenili krajem listopada i početkom studenoga, iz tjedna u tjedan punili su stranice domaćih novina. U četvrtak 3. studenoga na graničnom prijelazu Karasovići pronađeno je više od 3,2 kilograma heroina u vozilu 33-godišnjeg albanskog državljanina. Ukupno šest paketa punih droge švercer iz Albanije sakrio je iza kontrolne ploče vozila.




I koliko se god činilo da je riječ o velikoj količini, na istom prijelazu 26. listopada “pala” su još dvojica albanskih državljana od 26 i 23 godine i to s čak 8,8 kilograma kokaina. Na Karasovićima su se pojavili oko 21 sat, a drogu su također sakrili iza kontrolne ploče automobila. Mali je kuriozitet da su bili na izlazu iz Hrvatske i očito pokušavali prošvercati “koku” za bogatiju klijentelu iz susjednih balkanskih zemalja. Zapljeni kokaina šest dana ranije prethodio je pronalazak gotovo 10 kilograma heroina koji je preko Hrvatske trebao stići u ostale zemlje Europske unije.


“Majstorski” zahvati


Praktički, to je bio početak niza uspješnih zapljena carinika i policije na jugu Hrvatske. Oko 21 sat 20. listopada na Karasovićima pojavio se u volkwagenu 40-godišnji državljanin Albanije u pratnji 62-godišnjakinje. I dok žena nije davala nikakve znakove nemira i zbunjenosti, mladi vozač nije mogao sakriti nervozu. Carinicima je bio gotovo školski znak za uzbunu. Vozilo je zaustavljeno i krenula je pretraga. Na kontrolnoj tabli vozila uočene su neuobičajene preinake, a dodatno su uočeni i “majstorski” zahvati poput radova na vijcima i zaštitnim gumama te mehaničarsko-lakirerske intervencije na branicima vozila.



U zapljenama droga policija je zabilježila uspjehe i podalje od međudržavnih graničnih prijelaza. U ruke istražitelja USKOK-a 10. rujna pao je i 60-godišnji Zagrepčanin koji je u svojoj kući, garaži i vozilu sakrio 4,5 kilograma heroina i 6,8 kilograma tzv. punila za povećanje mase droge te 37,7 kilograma marihuane. Bio je to jedan od dilera starije generacije koji je za potrebe svog prljavog biznisa unajmljivao i garaže drugih osoba, heroin miješao s “punilom” i dalje preprodavao.



No, pokazalo se da to nije bio nikakav šminkerski hir. Carinici su uključili endoskopske kamere prema sumnjivom prostoru između komandne ploče i motora i imali što vidjeti – pakete oblijepljene samoljepivom vrpcom. Tako je pronađeno 18 paketa punih heroina ukupne težine 9,6 kilograma. Prema službenim informacijama heroin je trebao završiti u Italiji. Otkriveno je da se vozač htio poslužiti varkom i umjesto nekog svog kompanjona, na put poveo ni krivu, ni dužnu 62-godišnju susjedu koja nije imala pojma čime se zapravo bavi momak iz susjedstva. Policija je shvatila da šokirana susjeda doista ništa nije znala.


Akcija OSA


Višemjesečnom policijskom akcijom riječkog USKOK-a pod kodnim nazivom OSA spriječeno je da kiogrami teške droge dopremljene spomenutom “balkanskom rutom” završe na ulicama Istre, Rijeke i Kvarnera. Policija je zaplijenila čak 8,43 kilograma heroina, a u Istri je uhićeno šest osoba – 51-godišnja žena te pet muškaraca. Akcija je pokrenuta još u ožujku ove godine nakon što je na graničnom prijelazu Kaštel uhvaćena 51-godišnjakinja koja je pokušala prošvercati gotovo 47 kilograma smjese paracetamola i kofeina s kojom se miješa droga radi povećanje mase i ukupne zarade u preprodaji.


Početkom svibnja kod dvojice dilera u pulskoj Premanturskoj ulici pronađeno je gotovo 2,3 kilograma heroina, a pretragom stana jednog uhićenika u Zagrebu još 50 grama. Na graničnoj kontroli na Kaštelu 23. kolovoza četvrti je diler, 56-godišnjak, navodno glavni organizator skupine, ostavio policijskoj službenici paket s više od pola kilograma istog narkotika i pokušao pobjeći. No, policija ga je uspjela zaustaviti te je pretragom vozila kojim je odjurio pronađeno još devet paketa – čak 4,6 kilograma heroina. Policiju je trag vodio na Verudu u Puli gdje je pronađeno još 34,45 kilograma paracetamola i kofeina. Peti osumnjičeni, 67-godišnjak, uhićen je 30. kolovoza u Puli, a prilikom pretrage njegove kuće u pulskoj Šijani zaplijenjen je još jedan kilogram »žutog«. Kod šestog osumnjičenog, 56-godišnjaka, pronađeno je i oružje.