Prekasno

Je li se zločin mogao spriječiti? Ubojici s Raba najesen trebalo početi suđenje za prijetnje dr. Rakiću

Slavica Kleva

Kazneni nalog protiv Srđana Smojvera, odlikovanog branitelja, zbog prijetnji smrću, verbalnih uvreda i napada na dr. Sinišu Rakića podignut je još 3. listopada prošle godine, no on se žalio. U svibnju ove godine Optužno vijeće Općinskog suda u Rijeci potvrdilo je optužnicu, no za ubijenog Rakića, također branitelja – prekasno 



RIJEKA Zbog prijetnji smrću dr. Siniši Rakiću, Srđan Smojver, koji je svoju namjeru u konačnici i ostvario brutalnim ubojstvom, trebao se na jesen naći na optuženičkoj klupi!


Kazneni nalog protiv Smojvera – šest mjeseci zatvora, s uvjetom na jednu godinu uz zabranu prilaza oštećenom Rakiću, podignut je još 3. listopada prošle godine. No, Smojver se žalio pa je 3. studenog prošle godine Optužno vijeće Općinskog suda u Rijeci razmatralo njegov prigovor.


U svibnju ove godine Optužno vijeće potvrdilo je optužnicu protiv Smojvera i najvjerojatnije bi nakon ljetne stanke bilo zakazano prvo ročište.




Povod kaznenoj prijavi bile su prijetnje smrću i grube uvrede koje je Smojver, inače sudionik Domovinskog rata odlikovan Spomenicom za Bljesak i Oluju, uputio Rakiću i to zbog problema u kući u kojoj je Smojver živio u prizemlju, a Rakići su njezin gornji kat iznajmljivali. Smojver se, kako se navodi u optužnici, žestoko obrušio na Rakića jer je iz stana Rakićevih curila voda iz klima uređaja na njegov prozor. Umjesto da prihvati isprike koje su mu uputili Rakić i njegova supruga, a koji su dan prije zbog toga zvali i majstora da popravi odvod klime, ali kvar još nije bio uklonjen, Smojver se žestoko obrušio na Rakića, također aktivnog sudionika Domovinskog rata, sijući mržnju.


Smojver mu je tom prilikom, kako se navodi u optužnici, opsovao »majku srpsku«, kazavši mu »j… ti majku četničku, ubit ću te, sravnit ću te sa zemljom, ovo je moja Hrvatska i moja zemlja«. Nacionalistička paljba neprimjerenih riječi izazvala je kod dr. Rakića ne samo strah za život, već i gubitak nade da će se ikada susjedski odnosi normalizirati i svesti u podnošljive civilizirane okvire uljudnog ponašanja. Supružnici su prijavili događaj policiji i nakon kratkog vremena na tužilaštvu su ispitani i Smojver kao optuženi, i supružnici Rakić. 


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista…