Suđenje za pomaganje u ubojstvu

Je li Nikolić pobjegao u Bogotu kao sudionik ubojstva Vjeke Sliška?

Ana Raić Knežević

Već mu je u dva navrata suđeno - jednom je kažnjen s 30 godina zatvora, dok je drugi put oslobođen krivnje. U samom finišu trećeg procesa tužiteljstvo je, kako smo već pisali izmjenilo optužnicu



Je li Marko Nikolić 29. ožujka 2001. godine otputovao iz Frankfurta za Bogotu zato što je bježao kao sudionik ubojstva “kralja poker aparata” Vjeke Sliška? Što je mislio kada je prijatelju Zvonimiru Dumančiću javio da će se “malo skloniti dok se sve ne smiri”? Na koji je način zapravo bio povezan s hrvatskom vojnom tajnom službom i je li u njihovom skladištu nabavio radio-vezu kojom su komunicirali sudionici urote za atentat na Sliška?


Pitanja su to na koja bi po treći put odgovore trebalo pronaći sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu koje je jučer saslušalo završne argumente tužiteljstva i obrane Marka Nikolića, posljednjeg preostalog na optuženičkoj klupi za ubojstvo od prije 12 godina.


Već mu je u dva navrata suđeno – jednom je kažnjen s 30 godina zatvora, dok je drugi put oslobođen krivnje. U samom finišu trećeg procesa tužiteljstvo je, kako smo već pisali izmjenilo optužnicu, stavivši sada Nikoliću na teret pomaganje u Sliškovom ubojstvu, a ne više sudjelovanje u njegovoj organizaciji.




Da je tome tako tužiteljstvo zaključuje na osnovu svih provedenih dokaza, posebno iskaza svjedoka koji su potvrdili da je Nikolić bio povezan s Jamesom Cappauom, koji je ustrijelio Sliška 22. ožujka 2001. godine. Utvrđena je i povezanost Nikolića sa Samirom Ivoševićem, drugim osuđenim pomagačem.


– Prodavačica iz trgovine u blizini stana što su ga iznajmili atentatori prepoznala je i Cappaua i Ivoševića i Nikolića, podsjetila je tužiteljica uvjerena kako je upravo Nikolić bio karika u lancu ativiteta za ubojstvo Sliška.


– Nije proveden niti jedan dokaz koji bi demanitrao da je i tog 22. ožujka Nikolić bio u kafiću u Preradovićevoj ulici, spreman da djeluje ukoliko nešto pođe krivo, zaključila. No, prema stavu obrane dokazi protiv Nikolića i nisu baš toliko čvrsti.

– Baš nigdje se ne spominje kakvu je to korist Nikolić imao od sudjelovanja u atentatu na Sliška, a istovremeno ga se tereti da je to učinio upravo iz koristoljublja, upozorila je braniteljica naglašavajući kako osoba što ju je opisala konobarica iz kafića u Preradovićevoj ulici uopće ne odgovara osbnom opisu Marka Nikolića. I nitko od ostalih 100 svjedoka nije rekao da ga je vidio u bilo kojem kafiću u blizini Sliškovog stana.


Presuda će biti objavljena idući tjedan.