Obavještajci iza rešetaka

JOŠ UVIJEK SE NADAJU DA ĆE SRUŠITI PRESUDU Perković i Mustač od siječnja u hrvatskom zatvoru?

Hina

foto: Denis Lovrović

foto: Denis Lovrović

Kako u Hrvatskoj nema doživotne kazne Perkovićev odvjetnik smatra da bi se u njihovu slučaju trebao primijeniti zakon koji je najpovoljniji za osuđenike, a i vrijedio je u vrijeme Đurekovićeva ubojstva. 



ZAGREB – Bivši jugoslavenski, ali i hrvatski obavještajci Josip Perković i Zdravko Mustač u siječnju bi mogli biti dovedeni na odsluženje kazne u Hrvatsku, ocijenio je Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo, nakon što je hrvatskom pravosuđu dostavljena presuda njemačkog suda kojom su za sudjelovanje u ubojstvu migranta Stjepan Đurekovića osuđeni na doživotni zatvor.


Nakon što je njemačka presuda došla u Hrvatsku, ona se morati prilagoditi hrvatskom pravnom sustavu. Odluku o kazni za Perkovića tako će donijeti izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu, a za Mustača Županijskog suda u Velikoj Gorici, kazao je glasnogovornik zagrebačkog suda Krešimir Devčić.


Kako u Hrvatskoj nema doživotne kazne Perkovićev odvjetnik smatra da bi se u njihovu slučaju trebao primijeniti zakon koji je najpovoljniji za osuđenike, a i vrijedio je u vrijeme Đurekovićeva ubojstva. Iako je najveća kazna tada bila 20 godina ona se izricala isključivo kao zamjena za smrtnu kaznu pa se za ubojstvo ne može odrediti više od 15 godina, kazao je Nobilo.




Drugi argument obrane u tom smjeru je i odluka njemačkog državnog odvjetništva, koje ima funkciju hrvatskog suca izvršenja, da Perković i Mustač nakon 15 godina, točnije u siječnju 2028. trebaju biti pušteni na uvjetnu slobodu.


“Sada treba u toj šumi različitih pravnih propisa u Njemačkoj i Hrvatskoj pronaći pravu mjeru da kazna odgovara izrečenoj u Njemačkoj, a da od nje ne bude stroža. Postoji i druga ideja da se osim doživotne primijeni naša najstroža, a to je 40 godina, što znači da bi na uvjetnu slobodu mogli tek nakon 20, čime bi bili u lošijoj poziciji nego u Njemačkoj”, kazao je Nobilo.


Ponovio je i da se obrana unatoč svemu nada da će njemačku presudu ukinuti Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu.


Nakon što dođu u Hrvatsku Perković i Mustač isprva će biti smješteni u zagrebačkom Remetincu, a nakon procjene će biti raspoređeni u neku od kaznionica.